| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2007-11-07 18:35:04 Powinna wystarczyc regulacja gazu(ma zbyt ubogą mieszanke jezeli strzela) i wlanie preparatu do czyszczenia układu paliwowego.Oprócz tego sprawdzic stan pompy paliwa bo nie wiadomo czy nie chodziła na sucho i może niedomagac,stąd problemy na benzynie.To samo tyczy sie wtryskiwaczy. |
evrybobry Białystok | 2007-11-07 19:00:00 A czy może to być wina np. przestawionego zapłonu? Bo jednak podobne objawy występują i na benzynce(chociaż dużo mniejsze) i na gazie. |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2007-11-23 15:28:12 Faktycznie,jeżeli podobne objawy są na obu paliwach to przyczyny należy szukać w zapłonie paliw.
mjn-na jakim rozdzielaczu miałeś uszkodzoną uszczelke.Zapłon tak sam z siebie sie nie przestawi,jedynie gdy ktos nie dokręci sruby mocowania aparatu. |
mjn Warszawa | 2007-11-28 16:02:50 Byłem w SO, wymienili mi świece i filtr powietrza - wydaje mi się że objawy szarpania są istotnie rzadsze niż były, ale całkowicie nie ustąpiły. Pozostał jeszcze do wymiany filtr paliwa (udało mi się ustalić że ma 80kkm przebiegu - czyli trochę dużo jak na niego), i pewnie trzeba by sprawdzić stan kabli WN/kopułki rozdzielacza...
Kolejnymi rozwiązaniami podzielę się w najbliższym czasie (pewnie w poniedziałek). carinus- wydaje mi się że wymienili uszczelkę między silnikiem a pudełkiem z którego wychodzą przewody wysokiego napięcia do świec - zakładam że to rozdzielacz wysokiego napięcia, choć mogę się mylić. Zapłon rzeczywiście się nie przestawił - jest dobrze dokręcony ![]() |
mirwin TOYOTA DRIVER Rover 420D Wołomin | 2007-11-29 09:11:37
Czy ja wiem, moja ma oryginalny i przebieg 235000 km i nic sie nie dzieje. Kwestia pewnie jakie paliwo i gdzie sie tankuje. |
mjn Warszawa | 2007-11-29 11:47:35 BP, zazwyczaj 95, a teraz 98 - nie widzę istotnej różnicy w objawach.
A co było kiedyś - więcej niż 4.5 kkm temu - nie wiem. Ale pewnie jeśli samochód trochę stał to w zbiorniku na dnie mogły zebrać się jakieś śmiecie? Pierwsze-pierwsze objawy przerywania zauważyłem jak wyjeździłem zbiornik prawie do sucha. |
mirwin TOYOTA DRIVER Rover 420D Wołomin | 2007-11-29 12:39:32 jesli do sucha to przy malej ilosci paliwa "jazda na oparach" jesli samochod zakolysze to moze pociagnac powietrze i bedzie przerywał. |
mjn Warszawa | 2008-02-13 18:31:25 i znalazłem nareszcie dlaczego Carinka szarpała )
a właściwie znalazłem gaźnikowca, który sprawdził co i jak, i wykrył że napięcie na świecy jest za niskie, zdiagnozowali że to problem z cewką zapłonową, wymienili, i jest dobrze (już ok. 500km, na szosie oraz w korku (w korku, lub jak się z niego wyjechało, to szarpało najbardziej). Faktycznie, związku to nie miało z paliwem, poza zaistniałą zbieżnością w czasie między bardzo niskim poziomem paliwa w baku a zaobserwowaniem pierwszych objawów. Pozdrawiam
PS. Filtr paliwa został nietknięty, a w ASO chcieli mi zrobić tą przyjemność (wymianę) za 300PLN - twierdzili że to może być przyczyna, a najbardziej, to chcieli mi zrobić przegląd silnika za 'jedyne' 1.5k. Szkoda właściwie tylko, że zawiodłem się na ASO Toyoty - wydawało mi się że są najbardziej kompetentni w sprawach dotyczących samochodów tej marki... ale to nie takie istotne ![]() |