Rozrzad wymiana, jak i co...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
a wiec zblizylo sie 60kkm i chiba trzeba rozrzadzik zmienic zgadza sie?
no i przy okazji olej....

a jak to jest z tymi rolkami - dociskajacymi i prowadzacymi, jeden majster na stacji mowil ze jak pasek nie byl wymieniany 30kkm to trzeba wymienic wszystkie rolki ktore nie sa najtansze...

a z kolei moj jakis tam krewny ktory ma warsztat i mi juz wymienial pasek powiedzial ze jak bede u iego wymienial to sie zobaczy jak wygladaja i jak bedzie trzeba to sie kupi i zmieni.....

co Wy na to?

Witam................moim zdaniem czy to warsztat Brata Wójka czy kogo tam ......to na rozrządzie nie-ma-co oszczędzać wymieniaj komplet i to w orginale nie porywaj sie na zamienniki bo sobie kuku niezłego narobisz tym bardziej że w twojej bryczce masz pasek a nie łańcuch. A zrobisz jak uważasz................

Jak by co, to u mnie komletny jest za 320zl

Ja tam mam juz ponad 140000km i wymienialem na paski firmy "Gates" - rolki i napinacze sa dostepne tylko oryginaly. Na pasek nei narzekam a napinacze i rolki jak sie wymontuje to sie je spradza, jak sie kreca bez zadnych oporow i zaciec to wkladac je dalej - moim zdaniem

A że ten tak tego, to rozrządu nie robi się w 1,6 16V dopiero przy 90kkm ?? Tak coś mi się zdawało, że mi tak majster od fordów mówił. o ile się nie mylę. Przy 60kkm to chyba trochę za szybko...

Z książki gwarancyjne zaczytane:
"pasek zębaty rozrządu:
wymień ZETEC/ZETEC-E (co 120 000 km lub 5 lat, co nastąpi wcześniej)
wymień ZETEC-SE (co 150 000 km lub 10 lat, j.w.)"
....
"filtry pyłków: co 30 000 km lub częśćiej przy eksploatacji na zanieczyszczonych obszarach"
No chyba że masz 1.8 ENDURA-DE (cokolwiek to znaczy) to wtedy faktycznie co 60kkm zalecają zmienić pasek rozrządu.....

Cytat:
2003-11-09 21:28:12, borys_82 pisze:
rolki i napinacze sa dostepne tylko oryginaly.

sa tez zamienniki, sprzedaje je np. firma SKF, podobno bardzo dobra

Cytat:
2003-11-09 23:02:56, squadak pisze:

Podobno, ale łożyska kiepskie robią...

hm no to teraz zagadka..... autko 92r rozrzad wymieniany przy 120kkm a teraz 185kkm, no to co nastepny wlasciciel zmieni prznajmniej na aluski bede mial

zapewne nie ma sposobu zeby sprawdzic rozrzadzik? a Wy panowie co ile wymieniacie? pozdr

Ja wymieniałem jak kupiłem i jeszcze ze 20 kkm pojeżdżę. Ale to CVH

Cytat:
2003-11-09 22:40:45, Kielek pisze:
...
No chyba że masz 1.8 ENDURA-DE (cokolwiek to znaczy) to wtedy faktycznie co 60kkm zalecają zmienić pasek rozrządu.....

Endura DE to dieselek i według fiorda rozrząd zalecają wymieniac co 90 tyś km

Cytat:
2003-11-10 07:37:40, Ketto pisze:
Cytat:
2003-11-09 22:40:45, Kielek pisze:
...

Endura DE to dieselek i według fiorda rozrząd zalecają wymieniac co 90 tyś km

Ketto - błąd. W TD zalecana jest wymiana co 60 kkm. Wcześniejsze modele rzeczywiście miały zalecane 90 kkm ale w momencie pojawienia się zamienników rozrządu okres między wymianą skrócono dla wszystkich diesli do 60 kkm. Lepiej dmuchać na zimne.

ja w swoim co 80 tys

Cytat:
2003-11-10 09:57:22, munIO pisze:

Ketto - błąd. W TD zalecana jest wymiana co 60 kkm. Wcześniejsze modele rzeczywiście miały zalecane 90 kkm ale w momencie pojawienia się zamienników rozrządu okres między wymianą skrócono dla wszystkich diesli do 60 kkm. Lepiej dmuchać na zimne.

Jeżeli to błąd to ciamu w "a sio" tak mówią?? Twierdzili że wymiana przy TD endura de wymiana co 90 tyś
Ale ostrożności nigdy dośc

Cytat:
2003-11-10 10:50:42, Ketto pisze:
Cytat:
2003-11-10 09:57:22, munIO pisze:

Jeżeli to błąd to ciamu w "a sio" tak mówią?? Twierdzili że wymiana przy TD endura de wymiana co 90 tyś
Ale ostrożności nigdy dośc

W asio zakładają oryginały i one tyle wytrzymają, ale zamienniki nie są chyba aż tak dobre. Ja nie ryzykuję, 60 max i jushhhhh Pozdrówka!

Cytat:
2003-11-10 06:33:15, WilK pisze:
Cytat:

dlaczego uwazasz ze robia kiepskie lozyska?

Cytat:
2003-11-10 23:20:09, squadak pisze:
Cytat:
2003-11-10 06:33:15, WilK pisze:
Cytat:

dlaczego uwazasz ze robia kiepskie lozyska?

Robilem w elektronarzedziach i SKF rozlatywaly sie najszybciej wiec w furach pewnie jeszcze szybciej

no to poczekam jeszcze troche, zajmne sie innymi sprawami mam nadzieje ze 90tys bedzie ok rozwiazaniem

Cytat:
2003-11-11 01:19:26, borys_82 pisze:
Robilem w elektronarzedziach i SKF rozlatywaly sie najszybciej wiec w furach pewnie jeszcze szybciej

a ja slyszalem sporo dobrych opini o tej firmie, zreszta handluja ich samochodowymi lozyskami w firmie gdzie pracuje ojciec i klienci nie narzekaja

Cytat:
2003-11-09 22:28:36, Kielek pisze:
A że ten tak tego, to rozrządu nie robi się w 1,6 16V dopiero przy 90kkm ?? Tak coś mi się zdawało, że mi tak majster od fordów mówił. o ile się nie mylę. Przy 60kkm to chyba trochę za szybko...

wymienia sie co 120 tys km albo co 5 lat!