| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sterciu T E L E T U B I Ś wypożycz kampera !!! dolnyśląsk lub wielkopolska | 2008-01-22 17:16:42
wersja XLi to jest wersja "goła" , wersja GLi jest wersją bogaciej wyposazoną.
w Carinach zdarza sie duzo luznych kabli , zwykle modele GLi miały wiązki instalacji elektrycznej juz przystosowane do prawie wszystkich wynalazków montowanych w Carinach a wiec jak czegos nie było to mozna było załozyc bez sztukowania wiązki. Jednak tylko w modelach do 94 roku , w pózniejszych to nawet w GLi oszczedzali na instalacji.
były wersje bez ABSu i bez klimy
nie pamietam kolorów ale jezeli masz instalacje do włacznika klimatyzacji to jest ona za zaślepką przy sterowaniu nawiewem gdzie być on powienien w aucie z klimatyzacją. W wiekszosc Carin jest taka instalacja pomimo ze nie ma klimy fabrycznie. Co do oryginalnej kostki do radia to powinna być taka białą szeroka i druga tez biała wąska , obie mają po dwa rzedy pinów o ile dobrze pamietam
oryginalnie sterowanie szyb w Carinach zawsze jest w drzwiach. Były wersje bardziej wszystkim znane z 4 szybami elektrycznymi i kazda miała przełacznik od szyby w drzwiach oraz z dwie szybami elektrycznymi (mniej znana na rynku polskim) i równiez sterowanie w przednich drzwiach było. Mozna było w polskim salonie kiedys kupic Carine która nie miała elektrycznych szyb i wtedy jak ktoś sobie zyczył to ASO zakładało do nowego auta i niejeden raz widziałem własnie ze zakładali elektryke to przełaczniki dawali w tunel srodkowy. Lub ewentualnie ktoś sam zakładał jakies uniwersalne podnosniki el. szyb.
orginalne zamki centralne dosyć rzadko padają , ale jezeli jest to jego wina to najlepiej wymienic na działający. Oryginalnie w Carinie siłownik c.zamka jest wbudowany zcały zamek a wiec sie całosc powinno wymieniac.
Tylko uwazaj jak bedziesz kupował poniewaz wiekszosc czesci do Carin jest z Anglików i linki są krótsze. Wtedy trzeba inaczej ją całkiem ciągnąć od dzwignie do otwierania do zamka. Najlepiej od wersji "kontynentalnej" kupic taką linkę.
powiem ze drogo , komplet siedzeń z boczkami mozna od anglika kupić juz za 200zł w stanie b.dobrym tylko wtedy wiadomo ze siedzenie z pełną regulacją bedzie miał pasazer a nie kierowca. Można w tej cenie tez od jakiegoś rozbitka dostac komplet.
no tutaj to wkońcu nie jest to nowe auto a wiec złączki miały prawo pokryć sie rdzą
jak trafisz w kolorze to czemu nie , ja jednak byłby za pomalowanie m , najlepiej wtedy całe auto prysnąc
ano jest ale auto to ciągły wydatek niewazne jakieby nie było
sprawdz czy z prawej strony pod tym plastykowym podszybiem masz taką blachę która osłania wlot do nagrzewnicy. są przypadki ze lubi jej nie być i wtedy zaczyna tam wszystko wpadac łącznie z wodą.
pewnie zarówka ??
w Carinach nie wiem czy we wszystkich czy tylko w tych co ja miałem jest taki patent ze jak sie włączy ogrzewanie szyby to pózniej jak sie chce przełaczyć na ogrzewanie zeby leciało z deski , lub z deski i na nogi to trzeba wyłączyc dmuchawe bo sie przełaczyc nie chce , jak sie wyłaczy to sie przełączna normalnie i wtedy mozna znów nawiew wlączyc
powinna sie palić zielona , sprawdz zarówke w liczniku , napewno przepalona |
Talus TOYOTA DRIVER Carina E / Evo '07 Mielec | 2008-01-22 23:12:32
ja też mam ostatnio pare ludzi na pokładzie i jednak chciałbym twardsze i troche niższe zawieszenie
teraz za bardzo buja na zakrętach
[ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2008-01-22 23:14:12 ] |
sterciu T E L E T U B I Ś wypożycz kampera !!! dolnyśląsk lub wielkopolska | 2008-01-22 23:13:22
Mam u siebie załozne spręzyny od Kombi , auto ma wiekszy przeswit i wyzej stoi jednak z zakrętach gorzej sie układa juz niz na tych normalnych. Załozyłem dwie nowe i w kazdej juz mi po jednym zwoju pękła. Tazke sie obnizyła troche .
Na spręzyny tez musisz uwazać bo Carina produkowana w japoni ma inne spręzyny i ta po przeniesieniu produkcji do gdzie klepali na na rynek europejski ma inne. Przez to mają inne amorki tez.
sprawdz czy to są fotele od europejczyka , bo jak nie to bedziesz miał tylko regulacje oparcia w siedzeniu kierowcy a siedzeniu pasazera wszystko to co normalnie ma europejczyk w siedzeniu kierowcy . Pozatym nie przypominam sobie zeby Carina miała sportowe seryjne fotele . Takze pewnie ma zwykle , jezeli bedziesz brał z boczkami na drzwi to musisz zwrócic uwage tez czy nie od anglika bo bedziesz miał w prawych drzwiach póznej otwory do panelu sterowania dla kierowcy .
normalka jeśli chodzi o auta firmowe
jezeli auto nie jest jakoś zbytnio zajezdzone to pewnie ze tak
przeciez Ty masz kombi
[ wiadomość edytowana przez: sterciu dnia 2008-01-22 23:16:21 ] |
Talus TOYOTA DRIVER Carina E / Evo '07 Mielec | 2008-01-22 23:21:28
o ile dobrze pamiętam to sprężyny jakieś specjalne były
następnym krokiem będą metalowe rury? tak to szło
[ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2008-01-22 23:22:05 ] |
sterciu T E L E T U B I Ś wypożycz kampera !!! dolnyśląsk lub wielkopolska | 2008-01-22 23:31:39 co do piór to chodzi Ci o same pióra wycieraczek czy ramiona ?? Pióra nowe mozna kupić w obojetnie jakim sklepie nowe za grosze. Ja moge polecic Valeo SILENCIO X-TRM , dobrze sie dopasowują do szyby a dzieki temu wycierają ja dobrze . |
Nowy011 CarinaE XLI 5D Warszawa | 2008-01-22 23:54:44 Dzięki za odpowiedzi jasne ze chodziło mi o ramiona..
Szkłem d...y nei podcieram ,żębym jeszcze musiał pióra kupować.. No własnie wszystko mi przemawia nad tym ,że co do foteli boczka prawego spręzyn.... Zaczyna być skomplikowanie... ale dobra jakosś posprawdzam co i jak .
Sam samochód zaczyna być skomplikowany zwłaszcza jego moc.. bo dowiedziałem się od tescia ze wg. numeru silnika jak zamawiał rozrząd to jest wersja 111 konna której takiej nei było także możę cośśś przesadził i jest to albo 107 albo 116 ...?? nie wiem Jak macie jakieś zbędne hmm elementy wyposarzenia CarinaE za rozsadną cene ..chetnie zakupie.. Będe szukał Blach drzwi maski nadkoli przód .. te które mam sa porysowane i czesciowo lekko powgniatane zastanawiam sie nad wymiana ewen. malowaniem całości.. ( liftback kolor fiolet) Czy uszczelka w drzwiach przednich prawych.. jest mozliwa do wymiany ? mowa o uszczelce w drzwiach a nie w kabienie ? czy jak to nazwać czy uszczelka szyby tylniej jest mozliwa do wymiany? wiem ,że łaczy sie z wymianszyby i wieksza robota.. ale jest wyblakła jak ... |
Suchy (M) TOYOTA SPAMER Yaris, Carina i Aven ... SPAM | 2008-01-23 00:04:42
pasta do butów ją |
Nowy011 CarinaE XLI 5D Warszawa | 2008-01-23 00:08:59 Jansneeee hahaaha
najlepiej na gorąco wtedy najlepiej sie układa i przylega |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-01-23 13:40:30
No to co ? Jaka to różnica ? Płyta taka sama... Podniosłem jej dupsko, bo mnie wnerwiało jak siadała pod byle obciążeniem. Czemu narzekasz na prowadzenie swojej ? Moja się usztywniła z tyłu i jest całkiem fajnie na zakrętach.
No... może poza tym, że tnie kapcie od zewnętznej
Pozdro. |
Nowy011 CarinaE XLI 5D Warszawa | 2008-01-25 15:59:06 No Panowie i Panie jeżeli są trzymajcie kciuki..
Jutro 8 rano start z robotą kanał w warsztacie czeka, kumpel mechanik też czeka.... wódka się już chłodzi... co mamy zamair zrobić naprawić wyminić 1- sprzegło kpl. 2-rozrząd kpl. 3-stabilizatory przód,tył 4-tuleje metalowo gumowe tył . 5-piasta z łożyskiem przód 6-spręzyny przód ( mam andzieje ,że bedą do dobioru nufkkii) 7-świece , oleje silnika, ewen. hamulcow, filtry paliwa , powietrza, olejowy 8-Obudowa Filtra powietrza- albo wymiana albo znajda sie spinki brakujace 9- termostat i Magistrala wodna,przewody metalowe i też gumowe do wymiany no o czyszczeniu układu nei wspomne bo juz 3 razy czysciłem .. + jakiś tam srodek do czyszczenia układów mi został do zastosowania 10-Kierunkowskaz przedni lewy- do wymiany urawe ucho mocowania 11-klosze tylniej z klapy- popekane takze syfff w środku jak holera 12-pióra wycieraczek przednich też tylnia-Silnik wycieraczek.do sparwdzenia i przesmarowania bo ramiona mechanizmu staneły ale od 2 dni ,,moczą" sie w oleju , bęą działać 13-wymiana linki klapy tylniej ( wersja Liftback) , nei wiem czy dam rade bo trzeba zerwac cała tapicerkę któa i tak idzie do wymiany 14-wymiana zamka przedniej klapy i linki bo zardzewiała linka i nie działa.. to sa elementy które mam nadzieje zrobić w sobotę( no może nie dam rady z 14 poz.) Wiem ,że czasu mało .. no jest jeszcze niedziela.. bedę to robił w warsztacie samochodowym .. sprzęt jest Opisałem tylko elementy silnikowe i zew. jeszcze mi zostaje druga lista elementów do zrobienia wew.. ale to jeszcze bedzie osobny post.. może za tydzien ? opisze już wnętrze. Większość elementów mam już tzw ekspeatacyjnych . a cześc odbieram z hurtowni jutro.. Najbardziej obawiam się tej zimnej wódki... na fajrant....
tzn.. czy wytrzymamy do fajrantu |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-01-25 21:51:21
I już jest niedziela... |
Nowy011 CarinaE XLI 5D Warszawa | 2008-01-27 20:58:25 Hhehe no niedzila .. dokładnie i nie tak łatwo było..
ale : do dzisiaj udało sie zrobić tylko pierwsze 7 punktów.. Do czego sie nei dotknąc nadawało sie do wymiany.. ale juz jest lepiej .. jeździ....... łożysko stre poprostu stało. słoneczko było wytarte... Samochód był po dzwonie lewa strona... i niestety przedni pas jest klepany w ten sposób ,ze mocowania reflektorów maja nowe meijsca mocowań noszzzz pateciarze neiźli robili..
Zastanawia mnei opcja wymiany przedniego pasa na jakiś bezwypadkowy... jak myślicie ma to sens? dla mnie wsumie jeżli to ma być kwestia kilkudziesieciu srub odkrecenia i skrecenie to luzik.. gorzej jak sie okaze ,że podłużnica co jest ( widać ) w końcowej cześci .. prostowana ..........okaże sie krzywa i nowy przedni pas nie bedzei pasował.. p.s. Okazało sie ze centralny zamek miałem dokładany ... i jakies badziewiarskie siłowniczni sa do du..y Zastanawaim sie nad wymiana kpl. zamków z orginalnymi zamkami cetralnymi... koszt 50 zeta sztuka. ale idzie zbic cene ..mama nadzieje ,że znacznie |
Nowy011 CarinaE XLI 5D Warszawa | 2008-01-27 21:25:18 Właśnie linka sterowania nawiewem...
Zakupiłem takową linke z nadzieją ,że bedą działać wszystkie mozliwe kierunki nawiewów No niestety nie... Sa dwa miejsca mocowania pancerza jedno miejsce w konsoli środkowej ( tuz za pokrętłem.) drugie miejsce jest z tyłu gdzie dostęp jest tylko od strony kierowcy .. i to trzeba dobrze się wygiąć żeby tam zaczepić ta linke.. teraz pytanie jak to ustawic ,na tych zaczepach metalowych które trzymaja pancerz..? żeby działały wszystkie mozliwe położenia nawiewu...Niestety ja podłaczyłem i mam o jeden nawiew mniej ,,ten centralny .. poprostu jakby linki brakło... Miał ktos z tym problem? zakładam,że musiał jak np. wyjmował nagrzewnice |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-01-27 23:56:05
Gratulacje. Wiem coś o tym
We dwójkę i z odpowiednim sprzętem typu podnośnik warsztatowy, wieszak do silnika itd. to jeszcze jakoś idzie
Co do pasa, to raczej nie ruszaj. Jest spawany u góry i na dole do podłużnic. Może się okazać, że po przyłożeniu nowego z auto trzeba będzie naciągać na płycie
Jeśli chodzi o zamek to niezła sprawa. Będzie trochę rzeźby z elektryką, bo pewnie oryginalnych wiązek i sterownika nie ma, ale myślę że gra warta świeczki. A co do linki, to powinna mieć na pancerzu zaznaczone takie pola, które powinny znaleźć się w mocowaniach. Moze Ci przeskoczyło pokrętło ? Kiedyś walczyłem z tym u kumpla, ale już nie pamiętam objawów ani efektów
Pozdro. [ wiadomość edytowana przez: Perzan dnia 2008-01-27 23:58:10 ] |
Nowy011 CarinaE XLI 5D Warszawa | 2008-01-28 10:29:15 No dokładnie warsztat dobrze zaopatrzony ..
jakbyśmy mieli to wszystko płaskimi kluczami z BIEDRONKI robić załamka.. Co do przedniego pasa.. jak tak jest to sr,,ł go pies nei ruszam.. a co do linki to musze pokombinować bo już sam nei wiem co się z nią dzieje może faktycznie ,,ząbek jakiś przeskoczył" nie mogę jej podłaczyć aa miejsca na lince sa zaznaczone jak najbardziej... co do Zamka to ehhhh karwa smarowane wczoraj było na maxa i nie otwiera sie kluczyka.. mam chyba dodoatkowy wydatek. zwiazany z wymiana zamków ... ... |
Nowy011 CarinaE XLI 5D Warszawa | 2008-02-22 01:02:14 No Autko już się prawie pomalowało ,może zapodam foty jak już odbiore
trwa to troche ale hmm trzeba było czekać.... Dostanie ten sam kolor co miała fioletową sliwkę ( jak ja to nazywam) Zostało jeszcze wymiana wnętrza kpl. ..podsufitka zostaje stara ale będzie prana .. pare pierdół ......zawais dolny drzwi kierowcy ( 10zeta a nei całe drzwi) jakięs linki żaróweczki itp.. drobne sprawy......... upsss zapomniałem zostały chyba jeszcze gumy stabilzatora ii karwa Filtr kabinowy do zapakowanie bo .nie było.. kombinacje dalsze z elektryką szyb i centralnym zamkiem.. i mam pytanie bo jakoś nie mogę znalesc jasnej odpowiedzi i mam wątpliwości.. Wielkość głośników w wersji liftback w drzwiach przednich to 100 mm. w drzwiach tylnich też 100 mm. Jaki filtr kabinowy polecacie bo słyszałem o jakiś wersjach różnych.. ( chodzi i o łatwość montażu ) Dzieki i pozdrawiamm p.s. Zostaja mi do sprzedania kanapa tylnia, fote pasażera( kierowcy jest rozwalony ) boczki na (sterowanie na korbki) jak ktoś potrzebuje podesle foty .. sa brudne i nadaja sie do prania.. kolor jakiś szarawy cena do ustalenia ..... albo ktos weźmie albo lądują na ,,fajansie" |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-02-22 02:24:49
Kupiłeś już zamki ? Można wyjąć starą wkładkę, najpierw wymyć w benzynie ekstrakcyjnej żeby wypłukać co tam nasmarowałeś, później wrzucić na kilka godzin do octu i porządnie wypłukać. Na koniec, po dokładnym wysuszeniu, ładnie przesmarować olejem wazelinowym i gra gitara. Pewnie zapadki pośniedziały i pozapiekały się Miałem tak w tylnej klapie że nawet kluczyk nie wchodził. Od jakichś 3 lat mam spokój
Gdzie kupowałeś zawias do drzwi ? Nowy/używka ? Jeżeli chodzi o filtr kabinowy to łatwość (a właściwie trudność) montażu jest taka sama, niezależnie od producenta
Pozdro. |