Klatka w 126p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam może i głupie pytanie ale nie jestem pewien jak to jest a mianowicie chodzi mi o wspawanie klatki do samochodu na stałe czy moge przyspawać rury pałąka głównego i przedniego i tylnych podpór bezpośrednio do wcześniej wspawanych stop mocujących o gr 6mm czy musze mieć przyspawane do rur klatki płytki wzmacniające które to dopiero moge przyspawać do stóp mocujących Załącznik mówi tak:
Cytat:

"Każda stopa mocująca pałąka przedniego, głównego lub bocznego musi być zakończona płytką mocującą o grubości min. 3 mm, jednak nie mniej niż grubość ścianki rury, do której płytka jest przyspawana.
Każda stopa mocuj1ca musi być zamocowana przy użyciu co najmniej 3 śrub do stalowej p3ytki wzmacniaj1cej o grubości min. 3 mm i powierzchni min. 120 cm2, która jest przyspawana do nadwozia. Przykłady rozwiązań pokazane są na rysunkach 253-18 do 253-24. Powyższe nie jest obowiązkowe dla podpór tylnych (patrz poniżej).Należy stosować śruby o wymiarze co najmniej M8 i standardzie ISO 8.8 lub wyższym. Nakrętki muszą być samozabezpieczające lub z podkładkami zabezpieczającymi przed odkręceniem.
Powyższe wymagania należy traktować jako minimalne. Jako uzupełnienie mogą być stosowane dodatkowe mocowania, przyspawanie stóp mocujących do płytek wzmacniających oraz przyspawanie klatki do nadwozia.
Stopy mocujące pałąków nie mogą być przyspawane bezpośrednio do nadwozia, bez płytek wzmacniających."
Cytat:

Jak to interpretować

do budy wspawac wzmocnienie o pow 120cm
a dopiero do wzmocnienia stopke klatki.
jezeli chcesz klatke przyspawac to i tak trzeba ja skrecic 3 srubami fi 8 i standarcie 8,8 (taki standart spełnia kazda imbusowa śruba)

troche to dla mnie dziwne bo myśle że chyba spaw jest mocniejszy od śrub więc po co je wogóle dawać

Cytat:
2008-02-22 21:58:25, mholek pisze:
troche to dla mnie dziwne bo myśle że chyba spaw jest mocniejszy od śrub więc po co je wogóle dawać

Wielu sie zastanawialo jak pewnej nocy bodajze przed festiwalowym dziury robili zeby te sruby tam wsadzic

Cytat:
2008-02-22 22:04:47, 5Turbo pisze:
Wielu sie zastanawialo jak pewnej nocy bodajze przed festiwalowym dziury robili zeby te sruby tam wsadzic

A wystarczyło poucinać łebki śrub i przykleić poxipolem...
Robiłem tak w astrze na PPZM i nikt na BK nic nie wywęszył

Cytat:
nikt na BK nic nie wywęszył

Ale znajdzie sie ktoś upierdliwy i co ... pojechane
Trudno trzeba będzie jeszcze przykręcać