MotoNews.pl

Szarpanie w e34

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiatam wszystkich!
Od pewnego czasu mam problem z jazda na benzynie w e34 '91 m20. Auto zachowuje sie bardzo dziwnie. Ciezko wchodzi na obroty, szarpie i przerywa i strzela w przepływomierz. Co ciekawe na gazie chodzi bez zarzutu. Prosze Was o pomoc! z góry dziekuje! Pozdrawiam!

Stawiam na przepływomierz napisz jeszcze jaką masz instalację?

Okazuje się,że czasem LPG nie jest zły.
Jesli instalacja na śrubkę to może być przepływomierz, jeśli inny to odpada.
Wyglada na to, że ukł. zapłonowy raczej sprawny.
Pompa paliwa, filtr paliwa.

Gaz mam mam zwykły (BRC na parowniku). Przepływka to raczej nie jest bo jak wypne wtyczke to do razu auto wariuje. Stawiałem na zaplon więc wymieniłem kopułke i palec. Co prawda styki były troche wypalne ale niewiele sie poprawiło Może to przewody WN? Może impulsator? A może co jeszcze innego? Jak myslicie?

Jeżeli na LPG jest dobrze to znaczy, że układ zapłonowy jest sprawny.
Ja bym zaczął od układu paliwowego.
Pompa, wtryskiwacze.....
Może jednak być przepływomierz, jeśli gaz na śrubkę.

moj braciszek w temprze mial takie jajca przez elektrozawor..(czy jak to tam sie nazywa..) mianowicie na benzynie nie zamykal doplywu gazu i pobieralo mu i gaz i paliwo..Na gazie bylo wszystko ok.

Może tak być, to by trzeba było dla sprawdzenia zupełnie odciąć gaz.

[ wiadomość edytowana przez: Milas dnia 2008-01-24 09:08:22 ]

Panowie nic to nie dało. Po zupełnym odcięciu gazu auto ciągle się dławi i szarpie. Wiecie możę jakie powinno być ciśnienie paliwa na magistrali? Jak można to sprawdzić Być może wina lezy po stronie pompy paliwa. Dzieki za odpowiedz!!!

Dziwne objawy. Nie wadomo czego się doczepić. Szczególnie to strzelanie w dolot (świadczy to o tym, że zapłon jest w niewłaściwym momencie, ale skoro na gazie jest OK to wyklucza usterkę zapłonu). Spróbuj zrestartować sterownik. Możesz z prostych prób odpiąć sondę lambda, będzie wtedy pracował w trybie awaryjnym.
Czy tak się dzieje od momentu kiedy założyłeś LPG?

Auto kupiłem już z gazem. Dwa lata mam samochód i nigdy sie tak nie dzialo. Po restarcie komputera jest bez zmian. Być moze to pompanie daje już dostatecznego ciśnienia. Jakie powinno ono byc??? Sprawdze jeszcze sonde. Pozdrawiam!

Kiedy zmieniałeś świece? Gaz ma wyższą temp. zapłonu wiec przy rozgrzanych świecach pokrytych nagarem może się nie zapalać-benzyna tak i stąd mogą być samozapłony i wystrzały.
Mało prawdopodobne ale możliwe.
Jak masz jakieś stare świece to podmień.
Jeśli wraca paliwo do zbiornika to pompa potrafi wytworzyć właściwe ciśnienie(oczywiście gdy sprawny jest regulator ciśnienia).

Świece to chyba nie bo na jazda na gazie też byłaby problemem. Powiedzcie mi Panowie gdzie znajduje sie i jak wygłada ów regulator ciśnienia paliwa. Być może e nim tkwi problem. Pozdrawm!