MotoNews.pl
10 Wysoka temperatura silnika? (207018/45) - NT

Wysoka temperatura silnika?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam od dwóch dni mój silnik w esim grzeje się troche z bardzo. Strzałka jest pomiędzy literkami N-O jak jade a jak sie zatrzymam to podchodzi pod czerwone.Dodam że to MKVI 93r 1.6. 16V termostat wymieniany jakieś 7 miesięcy temu-możliwe ze siad?? Wentylatorka też nie słychac.hmm...

kumpel tak samo miał... u niego wystarczyło zmienic olej w silniku bo juz dawno nie był zmieniany i wszystko wrocilo do normy.... a ty kiedy zmieniałes olej???

Sprawdź poziom płynu chłodniczego. Potem rezystancję czujnika na ciepłym - jeżeli jest OK, to termostat.

Skoro wentylator się nie włącza, to znaczy, że do chłodnicy nie płynie ta gorąca woda. A to znaczy, że płyn kraży tylko w silniku a to może oznaczać tylko termostat.
Trzeba posprawdzać czujniki, poziom płynu, naciąg paska itp. a na końcu zostanie ten termostat.

Cytat:
2008-02-24 11:04:23, krzysiek21op pisze:
kumpel tak samo miał... u niego wystarczyło zmienic olej w silniku bo juz dawno nie był zmieniany i wszystko wrocilo do normy.... a ty kiedy zmieniałes olej???

Co ma olej do temperatury silnika??
Sprawdż czy jak popracuje to masz ciepłą chłodnicę jeśli nie to jak pisze DoktorB masz tylko "mały" obieg (tzn tylko silnik)

chłodnica jest ciepła więc termostat raczej działa prawidłowo. Do pracy mam jakieś 7 kilometrów i w tym czasie nagrzeje sie do ponad połowy więc termostat sie zamyka i otwiera.Bo gdyby był otwarty to chyba by sie nie nagrzał aż tak.

zrób tak, zagrzej go zobacz jakie sa weze, i płyn w zbiorniczku,ja musze jutro u siebie termostat wywalic bo chyb akilka dni temu zakonczył zywot,silnik szybko sie grzeje weze ciepłe a płyn w zbiorniczku zimny,więc bankowo termostat

Cytat:
2008-02-24 13:48:52, RemikGT pisze:
zrób tak, zagrzej go zobacz jakie sa weze, i płyn w zbiorniczku,ja musze jutro u siebie termostat wywalic bo chyb akilka dni temu zakonczył zywot,silnik szybko sie grzeje weze ciepłe a płyn w zbiorniczku zimny,więc bankowo termostat

własnie sprawdziłem silnik,chłodnica i węże gorące a płyn w zbiorniczku zimny więc jutro lece po termostat no chyba że to coś jeszcze innego.

Cytat:
2008-02-24 13:08:35, wonrz pisze:
Co ma olej do temperatury silnika?? Sprawdż czy jak popracuje to masz ciepłą chłodnicę jeśli nie to jak pisze DoktorB masz tylko "mały" obieg (tzn tylko silnik)

Co ma olej do tego?hm oprócz właściwości smarujących ma za zadanie odprowadzać ciepło z silnika!