Pytanie Toyota Carina GTI

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Jestem od kilku dni posiadaczem TOYOTY CARINY 2.0 GTI i mam pytanie
1) jakim olejem zalać silnik, do tej pory jeździła na syntetyku MOBIL1 5W50 RALLY FORMULA, ROK TOYOTY 95 PRZEBIEG 170000 NA ZEGARKU ALE PEWNIE TRZEBA ZE 100000 DOLICZYĆ, wycieków nie zauważyłem na silniku
2) widze że troche cieknie chłodnica wody gdzieś chyba przy korku spustowym (jeszcze nie dojrzałem) ale chcę ją wymienić bo ogólnie wygląda na nieciekawą i w związku z tym pytanie czy będzie pasowała chlodnica od TOYOTY 2.0 benzyna 133 KM do mojej TOYOTY GTI ???

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Witam ,
Napewno nie powinieneś żałować na olej i dlatego sugerowałby
jakiś syntetyczny 10w40 a jaki to zależy od ceny i dostępności .
Co do chłodnic cariny i corolle z tymi silnikami miały takie same chłodnice , z reszta wiele żeczy maja te same .
Pozdrawiam

Cytat:
2007-12-30 17:39:17, admd1 pisze:
[...] do tej pory jeździła na syntetyku MOBIL1 5W50 RALLY FORMULA,[...]

Nie cieknie, nie ubywa za dużo ?
To zostań przy tym samym.
Pozdro.

Czy nie ubywa nie wiem ma ją 3 dni a poprzedni właściciel mówił ze od wymiany do wymiany dolewał coś ok. 1 litra.
Wycieków większych nie widac coś gzie niegdzie się "poci".

Dużo bedzie zalezało od stylu jazdy.Ten silnik bedzie spalał wiecej oleju przy agresywnej jeżdzie na wysokoch obrotach,niekoniecznie bedziesz musiał robić dolewki przy umiarkowanej jeżdzie.Chłodnica jest identyczna jak w zwykłej carince.Korek spustowy płynu może przeciekać przy zbyt mocnym dokreceniu,dziwne ale ja tak miałem.

Też mi się wydaje że cieknie korkiem spustowym, musze jutro luknąć. A co do oleju to zaleje tym co był i już.

ciekło z korka spustowego, wymieniłem oring i jest o.k.

Chłodnica we wszystkich wersjach silnikowych jezeli chodzi o benzyniaki sa te same. Corolla ma troche węzsze ale tez moze byc.

Co do oleju to tak jak koledzy piszą lej ten sam.

A to ze cieknie z korka jak sie za mocno dokręci to chyba norma , ale jak sie wymieni oring to jakiś czas jest spokój i mozna "mocno" dokręcać .

umm pogratulować tylko inteligencji.... po cholere ktoś gazuje taki silnik... to tak jakby kupić sobie bete m-power i zalozyc gaz...

umm pogratulować tylko inteligencji.... po cholere ktoś gazuje taki silnik... to tak jakby kupić sobie bete m-power i zalozyc gaz...

Cytat:
2008-02-26 21:50:21, gardel pisze:

Co ty chcesz od gazu... mam w kuchni i w lazience i nie narzekam

no i wystarczy, nie należy go nigdzie indziej już zakładza ;p

Cytat:
2008-02-27 11:41:04, gardel pisze:
no i wystarczy, nie należy go nigdzie indziej już zakładza ;p

Wolny kraj,każdy robi co uważa za stosowne.Jeżeli ktoś ma watpliwosci że gaz przeszkadza w carinie GTi to zapraszam na jazde moją zagazowaną cariną.Dynamika niewiele gorsza niż na benzynie bez dławienia.Wlew gazu jest ukryty pod klapką wlewu paliwa.Spaliny prawie bezwonne.