[Accent] Duże zużycie paliwa.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zauważyłem że moj accent dużo pali na trasie.. w mieście spalanie jest ok ale na trasie jak jade powyzej 100km/h spalanie jest zdecydowanie za wysokie :/ moze ktos wie co moze byc przyczyna??

[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2008-03-10 00:50:13 ]

mikoo20 określ co wg ciebie oznacza "zdecydowanie za wysokie" oraz jakiego modelu dotyczy pytanie.

moze masz za ciezka noge...
a jak chcesz zeby palil mniej jezdzij wolniej a w miescie do 2500 i tak jest ograniczenie predkosci do 50km/h

Jak chcesz jakieś porady to opisz ...
auto, styl jazdy, jakie parametry i co w sumie Cię martwi ...

mam podobny problem z accentem 1,3 12v 95r. srednio na 100 km pali mi 10- 12 l przyspokojnej jezdzie w miescie, został wymieniony filtr powietrza sonda lambda i swiece czy moze to byc tez wina przepływomierza??

Pali ale czego gazu czy benzyny?

sorki nie napisalem benzyny

no mi tez niestety duzo pali, w granicach 12l/100km
W czym moze tkwic problem, co sprawdzac pokolei??

Ja bym zaczął od sprawdzenia wskazań komputera, później zobaczył wykresy sondy, ewentualnie układ wylotowy.

a moze to byc winna przeplywomierza bo znajomy mi mowil ze tak moze byc?dodam ze check engain niezapala sie wiec chyba niema bledu

[ wiadomość edytowana przez: Piotrus_wro dnia 2008-03-14 09:28:55 ]

A moze check został podłączony pod np kontrolke ładowanie??
To zalezy od kogo autko kupiłeś. Sprawdz czy check gaśnie po przekręceniu kluczyka (a ładownie się pali).

12 l na accenta to zbyt dużo. Moze na krótkich odcinkach jeździsz?

Mi pali góra 12l gazu.

Powiem tak im wieksze(poza nowym - też bierze) zużycie silnika tym wiecej bierze paliwa - bo musisz bardziej dusić w gaz aby jechał szybciej.

Przyczyn może być wiele - od czujników po katalizator. Ja zająłbym się temp silnika (czy aby nie zawsze pracuje jak na zimnym) - podłączasz czujnik do omomierza i ma byc okreslona wartość - nie wiem ile ważne że poznasz że się zmienia - jak jest zimny(inna) - jak jest ciepły(inna) i jak ciepły postoi (ma być ta sama co ciepła - uszkodzony czujnik - zawyża np z 1000 do 1000000 albo do 0).

Ale to takie moje wywowdy nie wiem czy to sie sprawdzi.

a może poprostu najlepej do jakiegos mechanika na komputer podjechac??

witam bylem z moim hultajem na elektrodiagnostyce i wyszkolo ze mam walniety czujnik temperatury silnika bo wentulator mi sie wlaczal na zimnym silniku i kiedy mu sie podoba to sie wlacza, i dzisiaj pojechalem wymienic ten czuujnik i nadal to samo wiec mechanik powiedzial ze juz zostaje wina kompa mial ktos kiedys taki problem?? pozdro i Wesołych Świat

Podjedz do innego serwisu pogadac, jeszce do innego. Moze ktos wpadnie na cos ciekawego.

Cytat:
2008-03-22 14:10:43, Vex pisze:
Podjedz do innego serwisu pogadac, jeszce do innego. Moze ktos wpadnie na cos ciekawego.

Szkoda pieniędzy i nerwów, miałem kiedyś taki przypadek w punto I, paliło do10-11l przy spokojnej jeździe w porze letniej, też szukałem pomocy u "fachowców" i każdy jeden po kilku radach rozkładał ręce i kasował pieniążki :O
Kiedyś pożniej całkiem przypadkiem odkryłem naderwaną gumową rurkę ( z podciśnienia czy jakoś tak) założyłem nowy cybant , szczelnie dokręciłem i jak ręką odjął.... spalanie wróciło do normy czyli w moim przypadku 7,5-8-5l benzynki latem....
Lepiej samemu w garażu posiedzieć i podłubać.

sorry bardzo ale mialem awarie kompa i brak netu... u mnie sprawa wyglada tak: w mieście przy ciężkiej nodze autko nie pali wiecej jak 8l/100 km, przy spokojnej jezdzie spokojnie schodzi ponizej 7l/100km (z tym że prędkość w mieście nie przekracza 90 km/h).... problem zaczyna sie jak wyjeżdzam na trase, gdy predkosc przekroczy 100km/h auto zaczyna palic okolo 11-12l 100km o co chodzi??
samochod to accent 1.3 12V 97r benzyna

To zależy o ile przekroczy te 100 - o 5? 40?km/h.

W mieście powiedziałbym norma,
pojedz na ścieżkę diagnostyczną i sprawdź czy ci hamulce nie obierają to podstawa, zanim zaczniesz niepotrzebnie dłubać.

Silnik ma dwa czujniki temp. Ten główny od kompa kosztuje 36 zł.
Nie wiem który wymieniali. Ten z 2 pinami czy ten z jednym?

Sprawdziłbym też czy masz drożny dolot- moze coś wpladło i przytyka, analogicznie wydech - przygazuj na rozgrzanym do 5k i potrzymaj chwilkę może coś wyleci (chodzi o to ze mozesz mieć katalizator już zapchany).

[ wiadomość edytowana przez: accent1 dnia 2008-04-05 11:14:03 ]

witam dalej moj hultaj pali mi 10 l/100 km w miescie przy spokojnej jezdzie powymienialem juz czujnik temperatury swiece filtry, sprzeglo nawet wymienilem ktore juz bylo na wyczerpaniu,sonde lambda, termostat na diagnostyce mowia ze wszystko jest wpozadku ale dalej mi pali 10/100 km ma ktos jakis pomysl? accent 1,3 12v 95 r

Jak jeździsz tym autem? Ile kilometrów robisz od momentu zapalenia - dojazdy do pracy - 4-5km?
Co pokazuje wskaźnik temperatury, może termostat nie trzyma?
Olej w skrzyni biegów może za gęsty?
Najpierw wyklucz wszelki opory mechaniczne, łożyska, hamulce itd.
Jak wyglądały stare świece po wykręceniu z silnika?

a to roznie jezdze, sa i krotsze i dluzsze odcinki, nawet przy dluzszych odcinkach w miescie wychodzi mi okolo 10l /100, a co do mechanicznych oporow to raczej niema problemu bo wymienialem lozyska tez wiec niam tu problemu! termotsat tez teraz wymienialem na nowy!