MotoNews.pl
4 Przetykanie rurki (207552/0) - NT

Przetykanie rurki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jaki jest najlepszy sposob na zatkana rurke miedziana ? Mam gdzies zatkana "szostke" na odcinku od butli do zaworu, czyli ponad 5 metrow. Musialy mi sie tam dostac troche konserwacji , jak przeciagalem ja pod podwoziem, a potem obcialem tylko te zatkane 10cm , i jeszcze paprochy musialy dostac sie do srodka. Efekt taki , ze przy calkowitym otwarciu zaworu na butli , z przodu gaz ledwo co leci.

I moje pytanie , jak najlepiej to przetkac, kumpel radzil zeby drutem do migomatu. czy jest to dobre rozwiazanie ? Czy macie moze jakies lepsze sposoby ?

Ja mam. Odkręć miedź od wielozaworu i dmuchnij....., co leci wzorowo? Zrób taki test , jeśli rurka będzie drożna to powiem Ci jaki tu jest "myk"

[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2008-03-01 20:16:20 ]

[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2008-03-01 20:19:27 ]

Hmm,. dmuchac nie probowalem , natomiast puscilem gaz, ktory jest pod wiekszym cisnieniem niz moje dmuchanie i on ledwo co lecial . Chodzi Ci o taki dmuchniecie ustami , czy kompresorem ?

Dmuchnij czym uważasz....

Probowalem dmuchac ustami i nie da rady, ani troche powietrza nie poleci.

Więc jednak masz zapchaną rurkę..... (załamaną?).

Zalamana nie jest, ulozona jest dosc "kreto", ale uwazalem zeby jej nie zalamac. Dlatego do przetykania trzeba uzyc czegos gietkiego, zeby przeszlo przez te wszystkie "zakrety", ale jednoczesnie wystarczajaco sztywnego , zeby dalo rade "przepchnac" zanieczyszczenie , ktore siedzi najwyrazniej dosc mocno , jak duze cisnienie gazu nie dalo sobie z tym rady.

A z ciekawosci opowiedz jaka sytuacje i jaki "myk" miales na mysli z tym dmuchaniem.

Wielozawór posiada zawór ograniczający wypływ ze zbiornika . Jest to zawór odcinający wypływ o dużej prędkości, nienaturalny np. w przypadku rozerwania rurki.

A próbowałeś dmuchnąć od strony reduktora ? Żeby śmiecia cofnąć do tyłu, a nie dobijać mocniej co by się bardziej nie klinował w rurce ?
To samo z przetykaniem, też bym proponował pchać od strony reduktora...
Pozdro.