| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2003-07-17 18:33:43 No i stało się!!!!!!!!
Moja Omesia zachorowała. Jade sobie do domciu, jestem już tuż tuż a tu mi gorąco się w nogi zrobiło. Patrze, a woda (płyn od chłodnicy) leci mi po nogach na pedały Z tego co się zorientowałem to chyba nagrzewnica. Proszę o rady i wskazówki dotyczące jej wymiany (demontażu), ceny jeśli znacie, bo zamierzam to zrobić SAM Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki. Powiedzcie czy jest to robota, którą można wykonać samemu, czy lepiej dać Omesię do serwisu? Pozdrówka |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-07-17 19:49:00 Oma A, nagrzewnica ~450 zł (nowa) Gdańsk (Autopartner, Opel na Hallera, AutoEuro)
Aby wyciągnąć nagrzenicę należy: 1. spuścić płyn chłodniczy (jeżeli jeszcze jest) 2. wykręcić schowek z deski (5 śrub) odczepiś kabelki od oświetlenia 3. usunąć rurę doprowadzającą powietrze z dmuchawy. (widać na dole po lewej nagrzewnicę) 4. odkręcić metalowy uchwyt z rurek 5. delikatnie wyciągnąć rurki z nagrzewnicy (uwaga na uszczeleczki) 6. odkręcić wkręt trzymający nagrzenicę (1 sztuka) 7. wyciągnąć w bok nagrzwnicę (jak szufladę) (nie idzie to zbyt łatwo) Wykonywałem tę czynność 7 dni temu. Życze powodzenia. Całośc zajęło 20 minut. Wcześniej przygotowałem 1 przejściówkę średnicy15 milimetrów (mosiężne do węży ogrodowych). Zamknąłem obwód od strony silnika i na razie pomykam bez nagrzewnicy. Zastanawiam się, czy kupowac nową, czy używkę... jest lato... trochę czasu na rozmyślanie mam... |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-07-17 20:05:59 Sorki, dopiero później zauważyłem, że chodzi o ome B...
O Omie A może się komuś przyda... a może w B jest podobnie... |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2003-07-17 23:30:45 I jest tak - żle!!!!!!!!!!
Do tej pory rozbieraliśmy (ja z żoną I powiem Wam tak - do nagrzewnicy to rześmy się nie zbliżyli Jutro będę się starał dowiedzieć jak wyjąć to ustrojstwo. Panawiam również moje pytanie: może ktoś z Was już to przerabiał. Przypominam że jest to Omega B. Pozdrawiam |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2003-07-18 08:36:44 Właśnie się dowiedziałem w serwisie, że aby wymienić nagrzewnicę w Omie B w wersji z klimą, trzenba zdjąć CAŁĄ DESKĘ ROZDZIELCZĄ.
Nie wiem czy śmiać się POOOOOOOOOMOOOOOCCCCCCCYYYYYY!!!!!!!!!! |