Progi - wymiana - konkretne pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

W moim wozie progi są mocno zżarte - przy ostatniej wymianie kół gość podnosnikiem wbił mi się w spód progu - została dziura - z boku dotykając takze sprawiają już wrażenie "papieru" . Znalazłem progi do kupienia numer katalogowy 90295615 - lewy długi i prawy długi 90296516. Powiedzcie mi po ludzku co to konkretnie jest za część - czy to próg zamiennik do wspawania - kupie to i mozna to wspawać zamiast obecnych pordzewiałych ? Pytam bo czytałem gdzieś ze progi są niezmienne w espero - więc jak to w końcu jest?

ile takie progi kosztuja pytam z ciekawosci-- ja mam dobre zeby nie było

Cytat:
2008-02-22 01:12:47, pawel12356 pisze:
ja mam dobre zeby nie było

No ba

Cytat:
ja mam dobre zeby nie było

Poczekaj rok, dwa, no góra trzy. Ja też jak kupiłem 5-cio letnie złomero też miałem śliczne... wogóle całe auto było śliczne. Wprawdzie nie paliło 5l/100 km i nie miało przyspieszenia na poziomie 9 s./100 km/h ale było śliczne.
Esper masz nr=masz firmę=dzwoń!

Cytat:
ile takie progi kosztuja pytam z ciekawosci-- ja mam dobre zeby nie było

PRÓG ZEW LEWY DŁUGI, 90295615, 160.02 zł, SZT
PRÓG ZEW PRAWY DŁUGI, 90296516, 161.21 zł, SZT

Tyle że jest to słynny POTAK z Łodzi gdzie zakup części lub jej dostępność graniczy z cudem

No tak dostępność to jedno ale czy ktoś to juz wymieniał ? Da się wogóle ? Napisali mi ze sa dostępne - I jeszcze jedno pytanie - co to jest próg krótki a co długi ? nie ma zdjęc na potaku - mój jest mocno zapewne od środka juz zjedzony - chodzi o spodnią część i część boczą od początki drzwi kierowcy/pasazera przód w stronę tyłu.

[ wiadomość edytowana przez: Esper dnia 2008-02-22 14:09:43 ]

progi mam wizualnie ok z obu stron(co jakis czas superolem je zalewam-tak samo podwozie-brudna robota ale superolu ci u mnie dostatek ,tzw 'przepalony' odradzam )
a rdza mi wyszła na nadkolach delikatnie po obu stronach-zabezpieczone i czeka na lakierowanie , no i dolne partie drzwi kierowcy i pasazera( dosłownie 2-3 punkciki) to tyle w kwestii rdzy
ja takze kupiłem w sumie 6 letnie Espero a poprzedni włascicel kompletnie nic nie robił jesli chodzi o zabezpieczenie antykorozyjne
piotrek-- nie pale 5 na 100 tylko w granicach 5.5 do 7
a przyspieszenie do 100 mam w granicach 11 s-wielokrotnie sprawdzane
co do wyglądu ogólnego esperaka to słyszałem wiele pozytywnych opinni szczególnie na przeglądach i niedowierzanie za auto ma taki przebieg(250 tys)
czesto słysze teksty "niemozliwe nawet pierscieni nie zmieniałes?" albo ' czy to orginalny lakier?'( pewnie ze orginalny)
a po jezdzie "to sie odbija jak głupie'
dwukrotnie miałem pytanie na ulicy od nieznanych osób czy auto jest na sprzedaz
konkluzja taka -jak sie nie ma z czego cieszyc to przynajmniej z tego

Cytat:
2008-02-23 13:16:03, pawel12356 pisze:
to tyle w kwestii rdzy

Dzisiaj.

Cytat:
a przyspieszenie do 100 mam w granicach 11 s-

Duża górka?

Cytat:
dwukrotnie miałem pytanie na ulicy od nieznanych osób czy auto jest na sprzedaz konkluzja taka -jak sie nie ma z czego cieszyc to przynajmniej z tego

No patrz jakie Ty masz szczęście. Ja też miałem kiedyś śliczne złomero, ale jakoś nikt nie chciał go kupić.

zobaczymy co bedzie jutro
ide rece umyc po suprolu
jutro trzeba po kosciele górki szukać

Cytat:
2008-02-23 22:35:52, pawel12356 pisze:
zobaczymy co bedzie jutro

Lepiej nie będzie. Ruda jak się w złomero zadomowi to będziesz ją tylko gonił po całym aucie (do wysokości nadkoli zwykle) i nic nie poradzisz.

W odpowiedzi na pytanie
Ja nie dawno wymienialem prawy prog. Kupilem progi z rozbitka i je rozwarstwialem (duzo roboty z przewiercaniem zgrzewow). Jezeli rzeczywiscie jest dostepne cale zewnetrzne poszycie prohu to przynajmniej polowa roboty.

Cytat:
2008-02-22 00:39:00, Esper pisze:
Witam W moim wozie progi są mocno zżarte - przy ostatniej wymianie kół gość podnosnikiem wbił mi się w spód progu - została dziura - z boku dotykając takze sprawiają już wrażenie "papieru" . Znalazłem progi do kupienia numer katalogowy 90295615 - lewy długi i prawy długi 90296516. Powiedzcie mi po ludzku co to konkretnie jest za część - czy to próg zamiennik do wspawania - kupie to i mozna to wspawać zamiast obecnych pordzewiałych ? Pytam bo czytałem gdzieś ze progi są niezmienne w espero - więc jak to w końcu jest?

dokładnie nad tym samym sie zastanawialem ostatnio, też widzialem te czesci w potaku, moj prog wyglada tak, a zeby nie bylo kolorowo (tznm juz jest biało rudo) to jest dziura na zgieciu poziomym na dlugosci ok 10cm. kolo czerwca/lipca bede naprawial blotnik tylny bo jakis czopek stuknal mnie na parkingu w listopadzie to zrobilbym i ten nieszczesny prog za jednym razem

[ wiadomość edytowana przez: krzysiek_dz dnia 2008-03-03 18:49:43 ]

te czarne slady to bród czy odpryski?
tak wogóle to rece opadaja-wyrazy ubolewania
jak patrze na mojego esperaka to normalnie chyba jakis super udany mi sie trafił
jak bedzie pogoda to porobie pare fotek zeby nie byc gołosłownym

Cytat:
2008-03-03 20:35:15, pawel12356 pisze:
jak bedzie pogoda to porobie pare fotek zeby nie byc gołosłownym

Doczekać się nie możemy.

u mnie to wygląda podobnie- w niektórych częsciach mimo ze nie widać rdzy to blacha jest juz bardzo cienka - ugina się pod naciskiem a dodatkowo od spodu normalnie mam dziure - ech te "żółte" blachy trzeba wiec będzie zamówić ale wcześniej popytam na miejscu kto by mi to zrobił i zobaczę

Cytat:
2008-03-03 20:35:15, pawel12356 pisze:
te czarne slady to bród czy odpryski? tak wogóle to rece opadaja-wyrazy ubolewania jak patrze na mojego esperaka to normalnie chyba jakis super udany mi sie trafił jak bedzie pogoda to porobie pare fotek zeby nie byc gołosłownym

na szczescie brod

Cytat:
2008-03-03 21:27:50, Esper pisze:
u mnie to wygląda podobnie- w niektórych częsciach mimo ze nie widać rdzy to blacha jest juz bardzo cienka - ugina się pod naciskiem a dodatkowo od spodu normalnie mam dziure - ech te "żółte" blachy trzeba wiec będzie zamówić ale wcześniej popytam na miejscu kto by mi to zrobił i zobaczę

napisz koniecznie co gdzie jak i za ile, jak juz wygrasz ta bitwe z rdza

Cytat:
2008-03-11 09:20:39, krzysiek_dz pisze:

Wygra bitwę, ale nie wojnę niestety

Cytat:
2008-03-11 09:20:39, krzysiek_dz pisze:

Cytat:
2008-03-11 10:20:11, piotr_ek pisze:
Wygra bitwę, ale nie wojnę niestety

A do tego zwycięstwo będzie iście Pyrrusowe...

Cytat:
2008-02-22 10:35:11, krzychu_ch pisze:
PRÓG ZEW LEWY DŁUGI, 90295615, 160.02 zł, SZT PRÓG ZEW PRAWY DŁUGI, 90296516, 161.21 zł, SZT Tyle że jest to słynny POTAK z Łodzi gdzie zakup części lub jej dostępność graniczy z cudem

swego czasu myslalem o wymianie progow, znajomy sprawdzil w hurtowniach dostepnosc, byl jeden prawy (chyba) w cenie 120pln, oczywiscie cena w hurtowni dla sklepow, jak zapytalem w lokalnym sklepie to uslyszalem, ze moga tylko jeden zalatwic i w cenie 160pln

Odpuscilem temat, bo jak robic to oba, a pozniej espero poszlo i nowy wlasciciel (kumpel) kombinuje co zrobic z progami