Dziwny przewód w przekaźniku z zespolonego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam pytanie odnośnie widocznego na zdjęciu przewodu wychodzącego z przekaźnika w przełączniku zespolonym, do czego on służy ???

http://img356.imageshack.us/my.php?image=319286932gf6.jpg

http://img356.imageshack.us/my.php?image=319286932gf6.jpg

Jakiś nieoryginalny wytwór, przekaźnik inny... ktoś coś kombinował.

myślałem może że jest to ten dodatkowy przewód już jakoś specjalnie wmontowany w przekaźnik który się ciągnie do skrzynki bezpieczników w razie jego braku w standardowej instalacji

Może inaczej, w tym miejscu powinien być przerywacz do kierunków i awaryjnych, prawdopodobnie ktoś nie znalazł oryginalnego i zmontował sobie takie cudo.

Najprawdopodobniej jest to przewód który jest potrzebny do poprawnej pracy wycieraczek przednich z regulowaną częstotliwością w samochodzie który oryginalnie takiej regulacji nie posiadał. Do kompletu jest potrzebny jeszcze przekaźnik (czerwony z literą R).

Ja bym się podłączył do tematu i mam pytanko który z kabli podpinanych do przekaźnika odpowiada za zapalanie świateł postojowych, oświetlenia deski rozdzielczej i oświetlenia tablicy rejestracyjnej chodzi mi wtedy kiedy włącznik świateł przełącze raz.

Nie akceptujemy podpinek . O wejście do którego przekaźnika Ci chodzi, tego przy zespolonym czy w skrzynce bezpieczników ???

No więc dla wszystkich zainteresowanych, dzisiaj powalczyłem z wymianą zespolonego, ujawniam sposób podpięcia dodatkowego przewodu którego nie ma w standardowej instalacji.
Przewód ten podpinamy od miejsca wolnego pinu w białej wtyczce przełącznika zespolonego do skrzynki bezpieczników a dokładnie do czarnej podłużnej wtyczki widocznej po opuszczeniu skrzynki z zaczepu po prawej stronie tej która ukazuje nam się pionowo. We wtyczce tym rzędzie po lewej stronie licząc od dołu znajdujemy 4 wolny pin i przez niego podpinamy się do wychodzącego ze skrzynki styku - bolca. Oczywiście aby wszystko działało poprawnie potrzebujemy przekaźnika R6 5-cio pinowego.