MotoNews.pl

Licznik od gazu nie działa jak naprawić?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam w swojej instalacji takie składniki:
Reduktor/parownik Tomaseto 100HP

Komputer BINGO S-4
Centralka (przełącznik benzyna-gaz)

Wszystko tak jak na zdjęciu.

Oczywiście wszystko montowane w warsztacie, ale nie o to chodzi nie działa mi ta centralka. Przełącznik benzyna/gaz działa, ale nie pokazuje ilości gazu. Jak to sprawdzić gdzie jest błąd?
Chciałbym jakieś schematy podłączenia tej centralki do komputera i dalsze podłączenie żebym znalazł gdzie jest problem. Może cos się rozłączyło?
Chyba, że zostaje tylko opcja wymiany centralki?

Sprawdź w butli na wielozaworze czy masz wskazania

Jeśli jakaś wymiana to nie centralki tylko wielozaworu, być może masz wielozawór nie obsługujący pełnego wskazania poziomu gazu.

Ten wielozawór u mnie przy butli prawidłowo pokazuje ilość gazu w butli. Wskazówka porusz się wraz z zmniejszaniem się ilości gazu. Ale żeby sprawdzić poziom gazu musze podnosić klapę od koła zapasowego i odkręcać metalową pokrywę przy baku żeby tam zajrzeć. A na centralce cały czas na samym dole świeci się tylko czerwona lampka tak jak by bak był cały czas pusty.
Przy baku mam bardzo podobne a może i nawet takie samo urządzonko:

http://img65.imageshack.us/img65/2441/357106225zl0.jpg

TO jeszcze podaj taka informacje , czy to wskazanie nie dziala od zawsze, czy kiedys dzialao i nagle przestalo ? Nie dziala wskazanie , a jk z ta najnizsza kontrolka rezerwy ? Proponowalbym sprawdzic kabel ktory idzie z rurka gazowa po podwoziu, czy przeplywa przez niego prad.

Jaki czas temu jeszcze działało? Pewnego dnia dokładnie nie pamiętam, kiedy zauważyłem, że porostu przestały świecić wszystkie zielone kontrolki na centralce. Od butli wychodzą 2 lub 3 kable. Ida do reduktora a później rozchodzi to się na więcej kabli. Sprawdzę wieczorem i podam kolory i sprawdzę czy gdzie się nie przerwały.

mam coś takiego przy butli:
http://img148.imageshack.us/img148/2742/dsc05261ak9.jpg
ktoś mi napisał, że z takiego zaworu nie da się podpiąć centralki żeby pokazywąła poziom gazu w butli czy to prawda??

Prawda, to jest tylko wskazanie rezerwy

To prawda, że tego nie da sie tak podłączyć aby w sposób ciągły pokazywało poziom gazu.
Kłóci sie to co prawda z tym co mówisz, że jeszcze nie dawno działało.
Jakim cudem?

Wydawało mi się, że to działało i że pokazuje ilość gazu, ale to było dawno. Przepraszam za błędne informacje.
To na prawdę nie da się jakoś zrobić żeby pokazywało mi ilość gazu w butli? A po co jest to coś czarnego wkręconego w licznik przy butli?

To jest kontaktronowy czujnik rezerwy.
Co do rzekomego działania pełnego wskazania to mogłeś mieć tak ustawiony soft, że do momentu osiągnięcia poziomu rezerwy świeciły się wszystkie diody, a jak już miałeś mało gazu to gasły te 4 zielone i zapalała się czerwona dioda rezerwy.