Termin ważności prawa jazdy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Właśnie mój synek pochwalił się świeżo odebranym prawkiem.
Rzuciłem okiem, a tam stoi w rubrykach 4b i 11 (data ważności dokumentu i uprawnień) data: sierpień'2012.
On sam oczywiście odbierając nie dojrzał w przypływie szczęścia i nie popytał o co tu chodzi, więc może ktoś tu odpowie. Czy może chodzi o okulary, które musi nosić?

--
Wiesiek (Maestro)

Pewnie na badaniach konował wpisał taką datę...

Ja też mam date ważności prawo jazdy, w tym roku mi się kończy
I znowu wydatki okulista, nowe prawo jazdy.
Może trzeba zacząć strająkować jak górnicy, nauczyciele itd...

Ja mam w polu 4b kreskę, czyli bezterminowo, a noszę okularki, jak większość członków Klubu zauważyła, mifi tak samo jak ja ma kreskę w polu 4b, czyli tez bez terminu ważności, więc nie bardzo rozumiem, w 11 też mamy kreseczki...
Może ktoś wie, ale my nie
Ale przepytam jutro córkę, która ma prawko od niedawna, może to ma jakiś związek?

Cytat:
2008-03-03 23:13:29, mifinka pisze:
Ja mam w polu 4b kreskę, czyli bezterminowo, a noszę okularki, jak większość członków Klubu zauważyła, mifi tak samo jak ja ma kreskę w polu 4b, czyli tez bez terminu ważności, więc nie bardzo rozumiem, w 11 też mamy kreseczki... Może ktoś wie, ale my nie Ale przepytam jutro córkę, która ma prawko od niedawna, może to ma jakiś związek?

Nie wiem, jak jest teraz, ale jak swego czasu moja rodzicielka robiła prawko, to sprawa rozbiła się o wspomniane wcześniej przeze mnie badania. Najpierw okulista dał terminowo (mamcia nie zauwazyła ), a po upływie ważności, przy wyrabianiu nowego PJ "dopilnowała" już, żeby było bezterminowo.

napewno to jest okulista, przechodziłem 3/4 lata temu to samo (dał mi na 5 lat)i teraz już mam bezterminowe i złodziej zdjęcie, dokument, lekarz kupa kasy w błoto poszła

maja siostra dostała prawko miesiąc temu w 4b ma kreskę wiec co kraj to obyczaj

ja prawko mam już drugi rok.Też noszę okulary tylko dopilnowałem żeby lekarz wpisał bezterminowo.
Pozdrawiam!!

az zagladnalem w swoje
mam kreseczki, moje nowe bylo jako wymiana po starym, wiec tam mieli ze bezterminowo, jak w nowym prawku po zdaniu egzaminu (czyli pierwsze prawko) masz daty waznosci wpisane, to na badaniach lekarz musial wpisac date waznosci, jesli na prawku po wymianie masz date waznosci, a nie miales jej wcezsniej na starym, to blad wytworni papierow wartosciowych i moznaby reklamowac w urzedzie (powinienes miec stare prawko z wycietym naroznikiem)

Wygląda na to że bezterminowe przestaną być takowymi

KLIK

Cytat:
2008-03-18 18:21:57, marcin2 pisze:
Wygląda na to że bezterminowe przestaną być takowymi

I bardzo dobrze. Na szczęście dla nas również bardzo dobrze. Co niektórzy z nas ostatnimi kapelusznikami będą.

Cytat:
2008-03-18 18:39:43, piotr_ek pisze:
I bardzo dobrze. Na szczęście dla nas również bardzo dobrze. Co niektórzy z nas ostatnimi kapelusznikami będą.

no nie wiem
okazuje się że kapelusznicy sa mniej groźni niz ci jeżdzący , wedle swojego mniemania "szybko ale bezpiecznie"
no i koszty - badanie lekarskie , wydanie dokumentu i inne duperele które na pewno dojdą

No tą stówę raz na 15 lat to chyba można zapłacić. Jestem jak najbardziej za.

Ja też jestem ZA... tym bardziej, że mnie to nie dotyczy

Cytat:
2008-03-18 19:26:48, piotr_ek pisze:
Ja też jestem ZA... tym bardziej, że mnie to nie dotyczy

niby dlaczego?
zrobi się jak z dowodami - stare prawa jazdy trzeba będzie wymienić a nowe będą według nowych zasad , czyli na czas określony
proste

Cytat:
2008-03-18 19:55:05, marcin2 pisze:
niby dlaczego? zrobi się jak z dowodami - stare prawa jazdy trzeba będzie wymienić a nowe będą według nowych zasad , czyli na czas określony proste

PJ nie wymieniłem w terminie, aż mi miśki zabrały za nieważność , a DO wymieniłem tylko dlatego, że tańszy od paszportu był. Drugi raz ten numer nie przejdzie.