[126] Jak mocować kubeł, szyny, pasy szelkowe?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

mam pytanie jak fizycznie zamocować pasy do budy (4punktowe)? gdzie najlepiej je przykręcić?
czy wykorzystywać jakieś ori mocowania ?
Czy śruba i duża nakrętka będzie wystarczającym mocowaniem?

drugie pytani jest takie, jak ustawić fotel kubełkowy (alu mocowania na sztywno)?
- maksymalna wygoda (fotel przesunięty do tyłu, długa naba)
- fotel bardziej z przodu (lepszy rozkład mas, krótka naba, troche przykurczone nogi - ale też bez przesady)

Auto to fiat 126p, ma być przygotowany do rajdów amatorskich

Jak montować pasy masz opisane TU Strony od 24-27.
fotel powinien być tak ustawiony żeby po wciśnięciu sprzęgła noga była lekko zgięta ( chodzi o to żeby w razie wypadku noga zgięła sie w kolanie a nie roztrzaskało Ci kolana ). A oparcie i kierownica dobrane tak żeby dało się wrzucić 3 i trzymać lewą rekę na górze kierownicy ( najlepiej lekko zgiętą ) nie odrywając pleców od fotela.

Poczytaj "Sportowa jazda samochodem"

o i super załącznik J rozwiał moje wątpliwości...

- pasy 4 punktowe ramieniowe mocowane krzyżowo, symetrycznie
- płytka stalowa 3mm jako podkładka pod śrubę
- ustawienie fotela też już mniej więcej sobie ułóżyłem

tylko czy teraz moja naba nie będzie zbyt długa... to już ustali ostateczny montaż, jakby co mam w zapasie troche krótszą, ale już nie składaną. Dzięki.

mam pytanie, chciałbym zamocować kubeł na sztywno z alu mocowaniem, musze pozbyć się ori szyn, jak to zrobić najlepiej ? wyciąć je szliierką, czy rozwiercić te miejsca łączenia? Cybul mówi że lepiej wyciąć, bo tak wzmocnienie odpadnie z podłogi, ale troche mi się to nie podoba taka wycinanka....

rozwierć nie słuchaj cybulaon jeszcze za młody jest

ale przeciez od dołu są wzmocnienia, a one sa chyba przymocowane do szyn...? blacha podlogi jest slaba a jak nie bedzie wzmocnien to tym bardziej... nie pamietam dokladnie jak sa te wzmocnienia mocowane od dolu... i Piotrek, nie napisalem Ci ze lepiej wycicac bo tak zostanie Ci mocowanie a przy rozwiercaniu zgrzewow ono odpanie... podalem Ci tylko 2 sposoby usuniecia szyn wg. mnie... a ze nie wycinalem nigdy szyn to dlatego napisalem ze ,,tak mi się wydaje"

rozwiercasz, 4 nity nitownica i po problemie.

hola hola nitownica ? czyli jednak odpadną...
a moge zrobić w następujący sposób:
rozwiercam nity stare
przykłdam swoje nowy szyny
skrecam wzmocnienia i moje nowe szyny razem do kupy ?