Jak wyregulowac instalacje I generacji?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Wiem ze temat byl poruszany wiele razy, czytalem wiele postow na forum ale opinie sa tak sprzeczne ze postanowilem zapytac i rozwiaz watpliwosci. Ustawilem gaz w ten sposob, ze odkrecilem srube na wezu o ok. 3 obr, nastepnie srubka na parowniku krecilem w taki sposob aby trzymal obroty i dobrze sie zbieral. Wedlug mojego rozumowania, powinno sie ta srubke na wezu odkrecic jak najmniej a potem wyregulowac srubka, ktora odpowiada za obroty oraz sklad mieszanki tak by auto trzymalo obroty oraz sensownie sie zbieralo.

Udalo mi sie ustawic instalacje w taki sposob, ze ladnie trzyma obroty, nawet sie zbiera natomiast na na drugim biegu jesli wcisne pedal w podloge auto szarpie jednokrotnie i zaczyna sie zbierac. Probowalem pozbyc sie tego efektu po oznacza prawdopodobnie za uboga mieszanka ale nie chce przesadzac zeby auto nie palilo za duzo. Czy taki objaw (kiedy po wcisnieciu gazu w podloge auto szarpnie i zaczyna przyspieszac) jest dopuszczalny czy przeregulowac tak zeby sie tego pozbyc? Podkreslam, ze zalezy mi na rozsadnym spalaniu. Samochod to Polonez GLE
Pozdrawiam

witam trzymaj na ok.3000 tyś obrotów śrubę na wężu zakręcaj aż zacznie mu brakować a pózniej odkręć o 3 ? 3.5 obrotu i ustaw jałowy
na parowniku kliknij o efektach pozdro

Taką piekielną maszynę z dwugardzielowym gaźnikiem najlepiej na analizatorze spalin brać. Masz register z dwoma regulacjami?

mam jedna srube na wezu, bylem u gazownika ale nie wiele to dalo mial za bogata mieszanke (po zatkaniu wlotow powietrza obroty sie zwiekszaly) i chodzi nierowno na biegu jalowym choc gazownik twierdzil ze parametry idealne. Aby dokladnie wyregulowac pod analizatorem wydech music byc szczelny. Wydaje mi sie ze najwieksze znaczenie ma srubka na parowniku bo to ona odpowiada za mieszanke, a srube na wezu moim zdaniem mozna chyba odkrecic na 2,5 obr. choc moge sie mylic

Tak, wydech musi być szczelny. Wskazana regulacja luzów zaworowych i KWZ. Teraz analizatorek i regulacja. Na oko, to pół roku Ci się zejdzie zanim utrafisz (jeśli). Zaleta regulacji na analizatorze jest w miarę szybkie wykrycie złego stanu parownika .