Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2007-12-27 07:36:06 szperając po allegro coś takiego znalazłem, polecam głownie dla ludzi co przerabiaja auta na gaz:
auto na biopaliwo pozdrawiam p.s. gasss to tylko do kuchenki |
homer171 LOB SYMPATYK Esesman Wrocław | 2007-12-27 08:38:52 A to dla tych ktorzy sa juz meczacy z tym gazem...
Wyścigówka na gaz - AC Schnitzer GP3.10 Robi sie to juz nudne... [ wiadomość edytowana przez: homer171 dnia 2007-12-27 08:40:32 ] |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2007-12-27 08:42:42 "Wszystkie wspomniane fajerwerki mają miejsce przy gazowym zasilaniu. Sekwencyjny wtrysk LPG czerpie paliwo z 80-litrowego zbiornika. Pełne wykorzystanie potencjału auta dosyć szybko go opróżni. Wówczas jednostka napędowa zacznie czerpać energię ze spalania benzyny pochodzącej z baku o pojemności 60 litrów."
Najbardziej podoba mi się ten cytat. ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2007-12-27 09:02:33 Nie oto chodzi.
Jak to wyścigówka na gaz? Jasne mozna taką zrobić jest to bardzo proste. Tylko po co tej wyścigówce benzyna? Po co? Niech będzie zasilana tylko gazem. Czekam z utęsknieniem na takie auto, tylko gaz! Pracują na wodorem itd. A w europie jest infrastruktura do tankowania gazu, są miliony użytkowników, miliony zwolenników. Czemu do jasnej ciasnej nikt nie chce się podjać temetu gazu? Pytanie czysto retoryczne. ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2007-12-27 09:23:10 Czyli rozumiem, iż nie ma auta na gaz bo koncerny na to nie pozwalają? Tak samo jak nie pozwalają na hebrydy i H2O?
Kupię akcje sensownej spółki która pierwsza zacznie produkować dobre silniki na gaz! Na to czekam. Zarobię wtedy na benzynę do konca zycia ![]()
|
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2007-12-27 12:22:39
Dobrze wiedzialeś. Dla mnie sprawa jest banalnie prosta Nie powstał silnik na gas bo to nie ma ekonomcznego sensu. Gdyby było inaczej nikt by nie szukał paliwa wodorowego, słonecznego. Na cały świecie są prowadzone badania na temet alternatyw, organizuje się rónego rodzaju wyścig by pokazać że sie mysli na tym. Myślisz, że koncerny się temu sprzeciwiają? Nie one nad tym pracują, kto będzie pierwszy ten zarobi krocie . Mamy wolny rynek na świecie. Gdyby była możliwość wynalezienie /wyprodukowanie silnika na gaz, który mógłby przejechać tyle km co silnik benzynowy, który miałby takie same osiągi, już dawno by to zrobiono. Dlaczego tak sie nie dzieje? Powód jest prosty. - silnik który by spełniał powyższe wymogi byłby duzo droższy niź silnik benzynowy, - gas to syf a nie paliwo, - gas ma taką sama przyszlość jak ropa za 100-200 lat odejdzie do lamusa. (jak ktos napisze ze pokłądy ropy są na 20-50 lat to jest w wielkim błędzie, niech się poedukuje w tym temacie) A tak na koniec pokażcie mi jakies zawody motorowe/rajdy/wyscigi aut zasilanych gasem? Czemu ich nie ma, czyżby zawodnicy mechanicy nie wiedzieli, że gas- wasze uwielbione paliwo jest równi e dobre jak i skuteczne co benzyna? Chcecie stosujcie, wolny kraj tylko nie dorabiajcie do tego ideologi , że inni nie chcą bo sztucznie na to nie pozwalają a takie dobre bezawaryjne ekologiczne włoskie paliwo. Gas jest dobry na dotarcie z punktu A do punktu B, Pozwala zaoszczędzić sporo kasy ale czy to powód do tego aby go nazwać super paliwo? Czerwony duży samochód też pozwala zoszczędzić a czy to powód by nim jeździć? Picie skraca życie ale czy to powód by przestać pić? ![]() ![]() ![]()
Hybrydy idą dobrze ale nie u nas, u nas nie ma mody na to. To jest początek.
Już pisałem ... kiedyś myślałem, że 12 tys km promienia to mało ale jak to się ma do największej dziury w globie na 11 km? Ot taka mała dziurka się trafiła. Z ciekawostek to na morzu norweskim wierci się dziury po ropę w poziomie, ciekawe prawda? A w kanadzie wytrząsa się ropę z piasku też ciekawe. Umrzemy a ropy nie zabraknie. ![]() |
![]() WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2007-12-27 12:28:47 ale rozpętałem piekiełko.... ![]() ![]() ![]() nie wiem jak Wy ale uwazam że jeżeli gaz przeszedłby wszystkie możliwe badania i otrzymał homolgację producentów byłby montowany w fabryce. Ale najpierw trzeba dodać iż źle zamontowany powoduje spustoszenia w silniku, źle wyregulowany jeszcze większe i pewnie dlatego producenci nie chcą sobie brać dodatkowych kłopotów na głowę. Z drugiej strony powstałe hybrydy są wynikiem róznego rodzaju badań jak i również obecnego dążenia do zatrzymania zagłady środowiska (w pewnym sensie dobra reklama firmy stawia ją w "dobrym świetle"). Uważam iż gaz jest potencjalnym źródłem napędu ale jeszcze nie w tej generacji silników, kiedyś został stworzony samochód w latach kiedy trwała wona i brakowało ropy naftowej na rynku amerykańskim, lecz silnik który był w tym aucie daleko odbiegał od konstrukcji silnika obecnie stosowanego. nawet tem. jego pracy była 6 krotnie wyższa, zaprzestano produkcji tylko dlatego że ropa zaczęła płynąc bez umiaru z kranu... I jeszcze jedno napewno znjadzie się bardzo dużo przeciwników róznego rodzaju rozwiązań aby taniej się jeździło (tutaj chylę czoła chemikowi), lecz tańsze nie znaczy lepsze i mogące z powodzeniem zastąpić paliwa ON i PB, to własnie dla tych paliw wymyślono silniki i na tych paliwach przeszły długolenie testy. pozdrawiam. |
![]() chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-12-27 12:42:11
Jeszcze nie (poza minimalnymi ilosciami na probe), ale już określono stawke za baryłke ropy kiedy zacznie sie to oplacac (z 30 - 50% wiecej niz jest obecnie - szacowane za 5 - 7 lat). A jak ktos chce byc ekologiczny w pelni i tanio jezdzic, to chyba tylko panele sloneczne sa jedynym rozwiazaniem, ale to nie w naszym klimacie ![]() ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2007-12-27 14:27:47
No nie do konca. Na dzien dzisiejszy a wąłsciwei na połowe 2006 roku wydobycie siegało kilku milionów dziennie a cena wydobycia około 40-50 usd za baryłke.Pobniez zjechali z tym do około 10-15 (w Arabi jest to około 2 dolce, na pólnocnym około 7 a w iraku 1 dolec) usd za baryłkę. A ropy ciezkiej jest w bród. ... ale ja tak będe czekał na firmę która zrobi silnik od podstaw na gaz ... czemu? Bo to będzie lepsze niż internet! ![]() |
homer171 LOB SYMPATYK Esesman Wrocław | 2008-01-30 08:37:36 Wracajac do Tematu. Sa prowadzone proby silnika tylko na gaz.
I to wlasnie firma Alfa Romeo zleciła to dla Polskiego zakladu w Jastrzebiu Zdoju. Forum LPG Croma |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-03-22 21:53:02 Fabryczny VW Passat na gaz ziemny. |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2008-03-23 12:13:34 "Zastosowanie TSI jako silnika na gaz wymagało wielu poważnych modyfikacji. Zawory, pierścienie tłokowe i tłoki musiały być dodatkowo hartowane i wzmacniane"
Ciekawę dlaczego ![]() ![]() ![]() |