Damis - sprzedaz Łady

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W przedwczorajszej Rzepie bodajże wyczytałem cyt: "3 grudnia firma Damis rozpoczęła oficjalną sprzedaż w Polsce samochodów terenowych ARO i ŁADA Niwa. Praktyczną prowadzono od października, ale były to transakcje na zamówienie. Podczas otwarcia salonu w Warszawie zaprezentowano (...) cztery wersje popularnej Łady, w tym trzyosobowe (110,111 i 112) oraz terenową Niwę."

Ciekawe są te trzyosobowe Łady (przepisałem dosłownie -> rozumiem, ze chodzi o "trzy osobowe")
Ten salon, to rozumiem toto przy wyścigach, o którym pisał Góral.
Trzymam kciuki za ten Damis. Może będą stosować polskie części (jak przy ARO -> silnik wysokoprężny z Andorii, skrzynia biegów z Eaton z Tczewa, akumulatory, opony, etc.).

Sorry za OT, ale moja dziewczyna jest z Tczewa. Musiałem sie pochwalić - o, ale jestem teraz dumny, chyba w drzwiach sie nie zmieszcze

Słuchajcie, a ile wynosi opłata w zależności od wieku auta, jeżeli sprowadzany samochód ma do trzech lat?

Zeby było jasne:

Pojemność do 2000 cm3:

2003 i 2002 - 3,1%
2001 - 15,1%
2000 - 27,1%
1999 - 39,1%
1998 - 51,1%
1997 - 63,1%
1996 i starsze - 65%

Dla aut powyżej pojemności 2000cm3 dolicz po 10 punktów procentowych np. 1999 - 49,6%.

Do tego musisz doliczyć VAT 22% i wszelkie opłaty związane z przegladem i rejestracją pojazdu w Polsce.

No i oczywiście 3 rzecz to spełnianie normy Euro 2 - ale cjhyba już każdy wie.

PS. Dodam jeszcze, ze w krajach UE wszelkie opłaty(akcyzo- i VATopodobne) płacone sa w kwocie rejestracyjnej pojazdu i wtedy napewno wiadomo, ze kasa ta idzie na wiadome cele do wiadomych organow. Oczywiscie wysokosc tej oplaty rejestracyjnej zależy od cech auta(wiek, pojemnosc, normy euro itp.)

[ wiadomość edytowana przez: Leszek_Gdynia dnia 2003-12-11 18:45:37 ]

to ja tylko gwoli formalnosci dodam, ze w Lodzi na brzezinskiej damis chyba szykuje tez salon. Na razie jest budyneczek z zaslonietyli (chyba duzymi jak to w salonie) oknami i reklama damisu. ALe o ladzie ani slowa....

Cytat:
2003-12-11 18:40:26, Leszek_Gdynia pisze:
Zeby było jasne:

Pojemność do 2000 cm3:

2003 i 2002 - 3,1%
2001 - 15,1%
2000 - 27,1%
1999 - 39,1%
1998 - 51,1%
1997 - 63,1%
1996 i starsze - 65%

Dla aut powyżej pojemności 2000cm3 dolicz po 10 punktów procentowych np. 1999 - 49,6%.

Do tego musisz doliczyć VAT 22% i wszelkie opłaty związane z przegladem i rejestracją pojazdu w Polsce.

A jeszcze Leszek zapomniałeś o cle. Obecnie przy imporcie ład to jest 35%, a jak wejdziemy do łunii to na łady będzie 10%.
Tylko, że z tym cłem ciekawi mnie jedna rzecz. No np. taka łada 21103, czyli 16V pierwotnie w Rosji kosztuje ok. 6810$, w przeliczeniu ok. 27,5 tyś. zł. No i teraz jak się weźmie te opłaty:
22% vat + 3,1% akcyzy w zależności od wieku + 35% cła = 56,1% ceny samochodu - to treba zapłacić do skarbu państwa. A w przypadku ceny 21103 ta kwota, którą trzeba zapłacić do skarbu państwa to ok. 15,5 tyś zł. Czyli "Damis" jako przykładowy importer musi ponieść koszty 43 tyś. Jednak 2110 kosztuje jakieś 35-38 tyś. No więc czegoś tu nie rozumię. Przecież jak tak ma być, to "Damis" by miał co najmniej po 5 tyś. straty na samochód. Więc jak jest możliwa sprzedaż i import ład, skoro każdy egzemplarz by miał przynosić nie zyski, tylko wręcz przeciwnie - straty? A poza tym jak to w ogóle jest możliwe, że ceny 35-37 tyś. skoro pierwotna wartość samochodu w rosji + opłaty to w sumie jak mówiłem znacznie ponad 40 tyś zł? Ale jakby 2110 miała kosztować te 40-kilka tysiów to już by w ogóle nikt w Polsce nie kupił, bo tyle kosztują kompakty zachodnie.
A może ja się mylę i może źle rozumuję na czym polegają te wszystkie procesy i opłaty przy imporcie? Bo wiecie jestem niezorientowany, dopiero się tym wszystkim zaczynam interesować, więc stąd moje wątpliwości. I sorki jeżeli pytania wydadzą Wam się dziecinne.

No właśnie jak to się liczy , z tego co pisze Miły firma byłaby stratna

ale fajnie. było dziś w 4x4 na polsacie z 20sek o damisie.

jak już się chwalić to moja dziewczyna pracuje w "Damisie" w łodzi na brzezińskiej i Nivy już widziałem co najmniej miesiąc temu sprowadzne do nich, co do salony to nie wiem ale się zapytam

No taaaa, kolega tu widze w tajemnice sie bawi...
no nieladnie, zamiast fotki porobic, cenniczek jakis zapodac...
no ladnie, ladnie....
dopiero teraz mowisz...
wisisz piwo

Panie Adamie, jeżeli chodzi o cennik, to możesz sam sobie sprawdzić klikając tutaj. No a fotki modeli i dane techniczne też będą na tej stronie. Pozdrówki: Miłosz
Ps. A jak jest w końcu z tymi opłatami celnymi o które pytałem we wcześniejszej odpowiedzi w tym wątku?

[ wiadomość edytowana przez: mily_byd dnia 2003-12-14 10:11:34 ]

dzieki Mily, ale z tym "Panem" to przesadziles.
nie jestem jeszcze az tak stary. Mam dopiero 27 lat!!!!

wszystko fajnie ale firma Damis jest dość pokaźna i nie ogranicza się tylko do samochodów a moja Pani akurat z nimi nic wspólnego nie ma także za wielkiego dostępu do tego nie mam a samochody no cóż Niva jak niwa tyle że nówka

Looozik Dobry...
ale opisz co widziales szerzej... jak z jakoscia.... jak toto wyglada "w naturze"...
co????

ok postaram się troche tam pokręcić i dowiedzieć czegoś może pozwolą mi jakieś fotki strzelić i dam znać

byczo

Z tym "Damisem" to tak jak mówi Dobry - mają różną działalność. Wystarczy, że spojrzysz na ich stronę, to na głównej będą linki do różnych branży, którymi się zajmują.

ale wywiad niestety będę mógł zrobić najwcześniej po nowym roku bo moja Pani jest na urlopie do końca roku

dzis po raz pierwszy od dluzszegfo czasu wpadl mi w lapska Auto szm... oops Swiat.
a tam... s38 - o firmie DOWMAX lLeszka Buczunskiego - ul Rzymowskiego. Salon Lady
jest jeszcze o naprawianiu ogerzwania szyb i o starym kancie - ladna sztuka... Az musialem buchnac ten numer z redakcji
Normalnie jestem pod wrazeniem... dziwne, naczelny ten sam, a jest przynajmniej 5 rzeczy do poczytania..... ciekawe, co pokaza w nastepnym numerze az z ciekawosci zzobacze...

no to MILEGO wypoczynku

taki nasz los... moje tez w domu, a ja zapycham....

[ wiadomość edytowana przez: adasco dnia 2003-12-17 13:47:08 ]

Podobno w ubiegłą niedzielę (sobotę ???) w polsatowskim 4na4 mówili o ładach i tym nowym salonie w W-wie. Oglądał może ktoś? Ja niestety nie widziałem, dowiedziałem się od znajomego, ale żadnych konkretów nie potrafił podać.