Problemy z praca silnika 1.8

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czekam na propozycję co może być powodem...

Samochód po osiagnięciu temperatury 90st.C. zaczyna pracować nierówno. Na biegu jalowym nie trzyma obrotów, które spadają do około 500 obr/min.

Sprawdziłem wtryskiwacze, przy przyspieszaniu i powyżej 1000 obr/min. silnik zachowuje się prawidłowo.

Na LPG nie ma tego problemu.

Muszę jeszcze sprawdzić błedy - pali się check engine - czasem gasnie jak się przyśpiesza.

I jeszcze pytanie, posiada ktoś interface ALDL do podpiecia do laptopa, chętnie pozycze w celu diagnostyki silnika...

zrób reset i pojeździj na benzynie

Reset był robiony przy okazji rozładowania akumulatora kilka dni temu.

Muszę szczytać kody. ... ech ta esperynka...

Właśnie zdałem sobie sprawę, że mój samochód ma już 9 lat ...

Witam interface udostępnie wraz z programami. Pozdr

To ja się tak podepnę pod temat Mam takie pytanie czy do ecu esperaka 1,8cd jest jakiś interface? Chodzi mi o program do kompa którym mógłbym pogrzebać przy kompie auta. Ewentualnie jakaś instrukcja do tego?

Witam

U mnie są podobne objawy - i we wcześniejszym poście jest napisane co pomaga - u mnie pomogło - reset i jazda na benzynie (robię resecik co jakiś czas).

Problem polega na tym, że ECU łapie błędy przy gazie i resecik mu pomaga.

Co do check engine - u mnie gazownik (pewnie nie dał rady - albo szedł na skróty) i odłączył mi go całkiem. Szybkie rozwiązanie ale nie specjalnie dobre - bo nie wiem czy coś nawali w silniku czy nie - ale już tak mam.

Podsumowując - trzeba udać się do gazownika żeby poprawił instalację gazową o być może emulator wtryskiwaczy i to może pomoże a jak nie to resecik i benzynka.

Ja robię co jakiś czas reset i od czasu do czasu przepalam esperynkę na trasie jadąc na benzynie.