Przeróbka reflektora z manualnego na elektryczny?? mozliwe??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

Poniewaz rozgladam sie za cześciami do naprawy espero to nasuwa mi sie pytanie-czy mozna przerobic reflektor regulowany manualnie na regulowany elektrycznie?? moje pytanie bierze sie z tąd ze lampa manualna kosztuje 200zl a elektryczna 400zl. Na stronach allegro gdzie sprzedają reflektory twierdza ze przeróbka jest prosta. Czy ktos z was moze przerabial ten temat i ten refletor i wie jak to wyglada w praktyce??
podaje link do przykladowej aukcji gdzie sprzedający twierdzi ze mozna przerobic swiatlo.
klik

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2008-04-09 23:23:45 ]

Cytat:
2008-04-09 23:23:23, tommi3737 pisze:
.."czy mozna przerobic reflektor regulowany manualnie na regulowany elektrycznie?
......Czy ktos z was moze przerabial ten temat i ten refletor i wie jak to wyglada w praktyce?"

TAK (najlepiej jeśli dysponujesz starym reflektorem elektr.)

TAK

Cytat:
2008-04-09 23:53:22, bogdan1 pisze:
TAK (najlepiej jeśli dysponujesz starym reflektorem elektr.) TAK

tak dysponuje-ale czy to jest kewstia tylko wyjecia mechanicmu recznego i wsadzenia elektrycznego?? czy trzeba cos dłutować, drutować, lutować ????-dziury w reflektorze robic?

Cytat:
2008-04-09 23:57:48, tommi3737 pisze:
dziury w reflektorze robic?

O to to właśnie trzeba

Cytat:
2008-04-10 00:02:15, Adam4302 pisze:
O to to właśnie trzeba

czyli dziurę ..jedną w każdym ...ale musi mieć ściśle określony kształt

a... w głębi reflektora ....wymienić taki "dinks" do mocowania główki mechanizmu sterowania elektr. (z manula wykręcić ten metalowy ...z elektryka ten plastikowy...zamoncić w tamto mieńsce)..

hmmm-czyli koledzy to przerabialiscie i niejest to jakies kompletne druciarstwo??

a czy po takiej przeróbce reflektor pozostaje szxczelny???

Cytat:
2008-04-10 00:14:11, tommi3737 pisze:
hmmm-czyli koledzy to przerabialiscie i niejest to jakies kompletne druciarstwo?? a czy po takiej przeróbce reflektor pozostaje szxczelny???

Nie przerabialiście , ale

jeżeli wytniesz otwór o identycznych wymiarach jak w starym (nie pamiętam,ale w manualu jest nawet zarys tego otworu), a nie tak mniej więcej to będzie na tyle szczelny,na ile jest szczelny reflektor z elektryczną regulacją.

Cytat:
2008-04-10 00:14:11, tommi3737 pisze:
hmmm-czyli koledzy to przerabialiscie i niejest to jakies kompletne druciarstwo?? a czy po takiej przeróbce reflektor pozostaje szxczelny???

hmmm...tak ..przerabialiśmy

Nie ...nie jest to żadne druciarstwo raczej przywrócenie reflektora do fabrycznego stanu

tak..pozostaje. bo nie ma żadnej absolutnie żadnej ingerencji w układ "szczelnościowy" (jeśli tylko prawidłowo wytniesz otwór)

Tylko jak często kręciliście wysokością reflektora? Ja zwykle o konieczności pokręcenia przypominałem sobie u celu podróży. No i jeszcze podróż owa musi się nocą odbywać.