NOWY NABYTEK-RENAULT MEGANE COUPE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po 4 latach jazdy Espero...

Niestety-po tym jak mi taksiarz zajechał drogę i uderzyłem w niego Espero to zostałem bez auta na ponad miesiąc, a zanosi się na kolejny miesiąc,a ponieważ nieodpuszcze ubezpieczycielowi to musiałem kupić nowe autko. Miałem wiele opcji-oglądałem już dziesiątki aut-padło na Renault MEgane Coupe.

Co do auta:
-105.000km
-1999-wersja po lifcie
-1.6 16v-sekwencja-rok na gwarancji
-4 poduszki
-klima
-ABS
-Elektryczne szyby przód-tył
-elektryczne lusterka
-elektryczny szyberdach
-halogeny
-pół kubełkowe fotele
-Orginalne alufelgi
-nowe opony letnie-na gwarancji
-komplet opon zimowych z felgami
-radio CD z pilot przy kierownicy
-komputer pokładowy

Do zrobienia mam kilka drobiazgów-ale stan techniczny bardzo dobry.

Ponieważ dzisiaj go kupiłem to ani niemam fotek ani o wrażeniach z jazdy niebedę jeszcze pisał.

[ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2008-04-14 23:35:47 ]

Żwawe, oszczędne

Gratki

fajne autko. oby dobrze jezdzilo.
a ile ma koniuff?

Pozdr.

Cytat:
2008-04-15 00:16:33, robertkaluza pisze:
fajne autko. oby dobrze jezdzilo. a ile ma koniuff? Pozdr.

koniuf ma nieduzo-110koniów. ALe w tej budzie to ma 9.5sekundy do 100km/h

[ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2008-04-15 00:32:08 ]

Gratulacje. Niech się dobrze sprawuje.

Gratulacje nowego nabytku.

Ja mam tylko jedno pytanie, odnośnie tego punktu:
Cytat:
2008-04-14 23:30:43, tommi3737 pisze:
...
-Elektryczne szyby przód-tył
....

Jak w coupe mogą być tylne szyby elektryczne?

Cytat:
2008-04-15 09:37:36, kisztan pisze:
Jak w coupe mogą być tylne szyby elektryczne?

Zapewne elektryczne uchylanie miał na myśli.

Cytat:
2008-04-15 09:52:32, piotr_ek pisze:

Zapewne.
No chyba, że tam są szybki takie jak w cabriolecie, w co raczej wątpie.

No ale poczekajmy, aż się wypowie zainteresowany.

Cytat:
2008-04-15 09:52:32, piotr_ek pisze:

Dokładnie tak jak piotrek napisał-są elektrycznie uchylane

No to Gratki

9,5s do 100 z silnika 1,6 NIEŹLE, NIEŹLE.
To nawet lepiej od mojego 2,0.

Jest nas Renaultowców coraz więcej

konkubina takowego ujeżdżała, tylko starszego. Silnik też 1,6, ale 8-zaworowy. Mimo to zbierał się całkiem przyjemnie.
Elektryczne szybki z tyłu - fajny gadżet, ale w 80% meganek popsuty Trzeba rozebrać całą tylną tapicerkę by się dobrać do silniczków, z których po prostu wysuwają się wtyczki...
Poza tym dziwne usterki, np. awaria prądu - coś strzeliło i auto zostaje bez świateł, klaksonu wycieraczek i innych gadżetów. Padł jakiś moduł. Miesiąc po naprawie - to samo...
Poza tym jadąc meganką cały czas miałem wrażenie że otwarte są drzwi lub szyba - tak głośny był szum wiatru, poza tym odgłosy z zewnątrz są jakoś tak słabiej niż w espero tłumione i miałem wrażenie, że siedzę na zewnątrz. No i bagażnik.... Tragedia - dostęp gorszy niż w espero, a do tego pojemność jak w seiczento...

Jednak do jazdy na codzień auto było bardzo fajne i dawało bardzo dużo takiej nieokrzesanej radości

Jako ze posiadalem takie autko to podziele sie z wami moimi odczuciami.
Megane Coupe prowadzi sie rewelacyjnie , auto lekkie, w srodku przyjemne jak to farncuz, dynamiczne co do spalania to troszke to pali
Mankamenty jakie ja mialem to 2x komputer padl wtedy nowy nie w serwisie 2,5 tys oraz poduszka pod skrzynia ktora niestety bardzo lubi sie rozleciec podczas ruszania na wertepach przed swiatłami.
Generalnie mam zastrzezenia do elektryki chyba ze 2 czy 3 razy jakies pieroly sie dzialy nic powaznego (nie liczac kompa).
Bardzo miło wspominam to auto

Gratuluje zakupu i mam nadzieje ze bedzie dlugo służylo

ja tylko współczuję ewentualnym pasażerom tylniej kanapy.....

Poza tym auto całkiem przyjemne

Cytat:
2008-04-15 22:10:38, Kolber7 pisze:
ja tylko współczuję ewentualnym pasażerom tylniej kanapy..... Poza tym auto całkiem przyjemne

wbrew pozorom-jak już się wgramoli ktoś na tylną kanape to jest bardzo wygodnie. NO ale do przestrzeni i komfortu Espero niewiele aut znanych mi się może równać

Jak przez dwa dni jeźdzenia powiem:
-przyspieszenie jest naprawde niezłe
-silnik na wolnych obrotach chodzi tak cicho ze go wcale nieslychac-zadne drgania na budę sie nieprzenoszą
-super trzyma się drogi
-grzanie-dosłownie grzeje tak mocno że parzy w ręce(mocniej niż suszarka
-zero problemu z rdzą
-super Światła
-Najważniejsza rzecz HAMULCE-są wręcz niesamowite. Ja porównując do tych nowszych aut którymi mialem okazje jeździć jak: Skoda Fabia(2001), Chevy Impala(2006),Mazda 323(2007),Ford Taurus(2003),Hyundai Elantra(2005), Mistubishi Eclipse(2007), Renault Thalia(2001), Citroen Berlingo(2007) .... to tylko Mistubishi Eclipse miało lepsze.
-Ale tyle co juz mi sie udało ustalić co do cen i porównania ich z cenami od Espero:
-Magane*poduszka silnika 1 sztuka (100zl) Espero*30zl
-Megane*filtr powietrza*30zl Espero*10zl

[ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2008-04-15 22:43:21 ]

człowieku opamiętaj się - po espero takie maleństwo, chyba że esperakiem większość czasu powietrze woziłeś to jeszcze bym zrozumiał. Ale po espero to się kupuje duże kombi albo minivana lub ewentualnie coś pokroju małej ciężarówki z hakiem Jednakże na wygląd w swojej klasie to całkiem zgabne autko no i tanie powinno być bo na LPG i to sekwencja. Silnik dobry ale w tego typu aucie trochę zbyt konwencjonalny i nie budzi szacunku ze tak powiem. Z drugiej strony wyposażenie dobre, przebieg o ile autentyczny to b. mały, tylko to jajowate wnętrze takie jakieś ale i tak lepiej pasuje w tym "jajcarskim" nieco mini coupe niż w zwykłej megance. Gratulacje i oby się nie rypało jak to france lubią.

Cytat:
2008-04-15 22:45:27, rudi pisze:
człowieku opamiętaj się - po espero takie maleństwo, chyba że esperakiem większość czasu powietrze woziłeś to jeszcze bym zrozumiał.

DOkładnie tak było-ja nim w komplecie 4 osób jeździłem raz na dwa miesiące-zupelnie mi nic wiekszego od Coupe niepotrzebne. A Espero kupiłem dlatego że poprostu bardzo lubie duże auta.
Co do silnika 1.6 w megance coupe to jak dla mnie po espero to jest taka mała rakieta.

Cytat:
2008-04-15 22:41:26, tommi3737 pisze:
wbrew pozorom-jak już się wgramoli ktoś na tylną kanape to jest bardzo wygodnie.

chyba kpisz

mnie się tam nie udało zająć w ogóle miejsca !! (185 cm wzrostu)

dach tak opada że musiałem być podkurczony, jak fotel był odchylony w pozycję do wsiadania to miałem gdzie dać nogi... po klapnięciu fotela miejsce na nogi znikło

tylna "kanapa" w tym aucie jest dobra ale chyba tylko dla dzieci... ja sobie nie wyobrażam jazdy tym autem z tyłu

Co do hamulców to takie Twoje oczucie na pewno jest... bo w renówce reakcja hamulca jest dużo wyżej niż np w espero....

ale fakt faktem, że na pewno Renault hamuje lepiej niż esperak... akurat espero nie ma rewelacyjnych hampli niestety....

aaa i zapomniałbym... nie życzę jeszcze przewożenia jakichś większych gabarytowo przedmiotów w bagażniku...

Pozdro

[ wiadomość edytowana przez: Kolber7 dnia 2008-04-15 23:10:08 ]

Espero niczego nie ma rewelacyjnego

Chyba, że utratę wartości

Cytat:
2008-04-15 23:08:50, Zoltar pisze:
Espero niczego nie ma rewelacyjnego Chyba, że utratę wartości

a właśnie, że ma ... rewelacyjnie rdzewiejące drzwi

co do hamulców kolber -to niewiem czy przeczytałeś uważnie mój poprzedni post ale hamulców nawet do espero nieporównywałem, tylko do innych w większości nowych aut. I Samo reno niema tu nic do rzeczy bo w thali hamulce są przeciętne.
Z tego co wiem te hamulce w megance swoją skutecznosc zawdzięczają większych w Coupe tarczach hamulcowych