Nie odpala na benzynie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Dwa dni temu sprawiłem sobie poloneza 1,6 na wtrysku 96r.
Mam z nim pewien problem - na gazie odpala bez problemu natomiast nie chce na gazie. Można przejść z gazu na benzyne w trakcie jazdy i wtedy jest w miare OK tylko przy zatrzymaniu się obroty spadają i auto gaśnie.

Próbowałem kombinacji odpalenia na gazie, przejścia na benzyne i ponownego odpalenia na benzynie. Nie chciał odpalić ani na gazie ani na benzynie, natomiast po paru godzinach stania bez problemu odpalił na gazie.

Zauważyłem też jedną dziwną rzecz - patrząc na samochód z przodu przy podniesionej klapie mam przy silniku mam bodajże parownik (żebym nie skłamał czy to ta nazwa) - przy wyłączonym samochodzie słychać cichutkie syczenie i jak się nachylę bardzo blisko to czuć zapach gazu.

Byłbym wdzięczny za pomocne informacje gdyż to moje pierwsze auto z instalacją LPG.

Z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam

Z opisu wnioskuję, że przyczyną "niepalenia" na pb są przecieki gazu z nieszczelnego parownika do kolektora dolotowego lpg. To powoduje drastyczne wzbogacenie mieszanki uniemożliwiające jej zapłon. Poldzer na abimexie czy na boschu?

Prawdę pisząc nie orientuje się czy abimex czy bosh. Wtrysk mono.

Byłem dzisiaj u gazownika, sprawdził instalacje i stwierdził, że to nie jest wina gazu ani instalacji gazowej. Wysłał do mechanika.
Mechanik poradził nalać płynu do przeczyszczenia wtryskiwaczy, przejeździć ze 100 km na benzynie i zobaczyć jak będzie.

Nie pozostaje mi chyba nic innego jak rozpocząć test.