Klimatyzacja Carina E

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć

Zrobiłem dziś w klimie przegląd i napełniłem. Klima działa bez zarzutów, ale... poziom pokrętła regulacji temperatury jest na minimum, nawiew powietrza ustawiony na nogi i na nogi "wlatuje" ciepłe powietrze a na górne podwójne kratki zimne; z koleji jak ustawię nawiew na górę tylko - to przez górne nawiewy "wlatuje" ciepłe powietrze, na nogi nic nie czuje. Dodatkowo w zimie przy urzywaniu ogrzewania przy każdym rodzaju ustawieniu nawiewu czy na noki, czy na górę czy na wszystko zawsze z tych dwóch górnych zespolonych środkowych kratek "wlatywało" zimne powietrze.
Mam Carinę od dwóch miesięcy, ale to chyba nie tak powinno działać

[ wiadomość edytowana przez: Jackal dnia 2005-04-11 16:57:40 ]

wygląda na to że klima wcale się nie włącza.proponuję zajżec pod maskę i sprawdz czy pompa wogule pracuje

pozdrówka

włącza się, obroty idą do góry z klima jako taką wszystko ok

pozdr

Cytat:
2005-04-07 18:20:45, inwent pisze:
Cześć Zrobiłem dziś w klimie przegląd i napełniłem. Klima działa bez zarzutów, ale... poziom pokrętła regulacji temperatury jest na minimum, nawiew powietrza ustawiony na nogi i na nogi "wlatuje" ciepłe powietrze a na górne podwójne kratki zimne; z koleji jak ustawię nawiew na górę tylko - to przez górne nawiewy "wlatuje" ciepłe powietrze, na nogi nic nie czuje. Dodatkowo w zimie przy urzywaniu ogrzewania przy każdym rodzaju ustawieniu nawiewu czy na noki, czy na górę czy na wszystko zawsze z tych dwóch górnych zespolonych środkowych kratek "wlatywało" zimne powietrze. Mam Carinę od dwóch miesięcy, ale to chyba nie tak powinno działać

to że z gornych kartek praktycznie zawsze leci zimne powietrze to carinki tak mają wiec nie przejmuj się, w temacie klimy nie pomoge neistety

Cytat:
2005-04-07 18:20:45, inwent pisze:
Cześć Zrobiłem dziś w klimie przegląd i napełniłem. Klima działa bez zarzutów, ale... poziom pokrętła regulacji temperatury jest na minimum, nawiew powietrza ustawiony na nogi i na nogi "wlatuje" ciepłe powietrze a na górne podwójne kratki zimne; z koleji jak ustawię nawiew na górę tylko - to przez górne nawiewy "wlatuje" ciepłe powietrze, na nogi nic nie czuje. Dodatkowo w zimie przy urzywaniu ogrzewania przy każdym rodzaju ustawieniu nawiewu czy na noki, czy na górę czy na wszystko zawsze z tych dwóch górnych zespolonych środkowych kratek "wlatywało" zimne powietrze. Mam Carinę od dwóch miesięcy, ale to chyba nie tak powinno działać

W wielu autach spotkalem sie z tym, ze ze srodkowych kratek zawsze leci zimne powietrze, u mnie w Cari tez, wiec ja zawsze w zimie trzymam je zamkniete dzieki czemu polepsza sie sila nawiewu na przednia szybe. Z klima tez nie pomoge

U mnie wszedzie ciepło

Pozdrawiam

Ja tyż ni mam klimy ale jak Ci nabijali to może gdzieś płynek spierniczył nie wiem nie pomogę.

Pozdro.

inwent: na ile ciepłe to powietrze leci (przy skręconym na max ogrzewaniu) ? Mówimy o nagrzanym powietrzu, czy o temperaturze zewnętrznej ? Może masz nie halo linkę od zaworu nagrzewnicy ?
Pozdro.

czesc Perzan

Powietrze jest wyraźnie nagrzane tak jakby włączyć ogrzewanie w samochodzie.

pozdr

Wyjmij środkową konsolę i sprawdź czy linka od pokrętła ciepło-zimno nie wyskoczyła z zaczepu i znajdź drugi koniec tej linki od strony zaworu i sprawdź to samo.
Druga możliwość to uszkodzony zawór nagrzewnicy, ale tą na 99,99% można wykluczyć.
Mój typ to linka.
Pozdro.

Perzan, masz rację - całe mocowanie linki zostało urwane - jakoś to pokleiłem, ale aby zamontować linkę na miejscu musze ją odpiąć od zaworu nagrzewnicy - gdzie on jest? Chyba, że jest jakaś inna metoda - oczywiście piszę o tej dolnej lince.

pozdr

Cytat:
2005-04-13 12:38:16, inwent pisze:
Perzan, masz rację - całe mocowanie linki zostało urwane - jakoś to pokleiłem, ale aby zamontować linkę na miejscu musze ją odpiąć od zaworu nagrzewnicy - gdzie on jest? Chyba, że jest jakaś inna metoda - oczywiście piszę o tej dolnej lince. pozdr

Zawór jest na grodzi od strony silnika. Mniej więcej w połowie szerokości grodzi, w poblizu serwa.

Było już o tym .... tutaj wystarczy się rozejrzeć...

Pozdrawiam

Dzięki Misiek, już wszystko zmontowałem i jest OK

Mam jednak wątpliwości czy aby na pewno zawsze ze środkowego nawiewu powinno lecieć zimne powietrze. U mnie przy pokrętle ciepło zimno są dwie linki - jedna jak napisał Perzan steruje zaworem nagrzewnicy, druga, która "defacto" też wypadła z mocowania steruje - to stwierdzam na drodze doświadczalnej - dopływem ciepłego powietrza na środkowy tunel nawiewu, bądź też bardziej precyzyjnie przy ustawieniu pokrętła ciepło-zimno na polu czerwonym blokuje napływ zimnego powietrza z zewnątrz zamochodu. Linka ta "ma swoje ujście" (podnosi-spuszcza jakąś dziwigienkę) po stronie pasażera na tunrlu środkowym. Wystarczy odpiąć zaślepkę plastikową nad dywanikiem. U mnie ta linka jest koloru niebieskiego, ale wątpię aby był to standard. Mam rację czy to ustrojstwo to jeszcze do czego innego służy?

pozdr

U mnie z każdego nawiewu leci powietrze z taką temperaturą jaką chce a nie ze środka tylko ciepłe i jakim cudem tylko ciepłe???

Chyba że przy Klimie jest jakaś zmiana??

Pozdro.

Cytat:
W wielu autach spotkalem sie z tym, ze ze srodkowych kratek zawsze leci zimne powietrze, u mnie w Cari tez, wiec ja zawsze w zimie trzymam je zamkniete dzieki czemu polepsza sie sila nawiewu na przednia szybe. Z klima tez nie pomoge

To napisał CzapCzap, a mi się to coś niepodoba. Nic w instrukcji obsługi bowiem nie piszą, że z środkowego nawiewu leci zawsze zimne powietrze.

Kafi nie pisałem, że ciepłe tylko zawsze leciało zimne - wkuża to zimą (klima akurat tu nie ma nic do znaczenia bo była wyłączona). Dlatego podejrzewam "tę drugą linkę"

Cytat:
Mam jednak wątpliwości czy aby na pewno zawsze ze środkowego nawiewu powinno lecieć zimne powietrze. U mnie przy pokrętle ciepło zimno są dwie linki - jedna jak napisał Perzan steruje zaworem nagrzewnicy, druga, która "defacto" też wypadła z mocowania steruje - to stwierdzam na drodze doświadczalnej - dopływem ciepłego powietrza na środkowy tunel nawiewu, bądź też bardziej precyzyjnie przy ustawieniu pokrętła ciepło-zimno na polu czerwonym blokuje napływ zimnego powietrza z zewnątrz zamochodu. Linka ta "ma swoje ujście" (podnosi-spuszcza jakąś dziwigienkę) po stronie pasażera na tunrlu środkowym. Wystarczy odpiąć zaślepkę plastikową nad dywanikiem. U mnie ta linka jest koloru niebieskiego, ale wątpię aby był to standard. Mam rację czy to ustrojstwo to jeszcze do czego innego służy?

pozdr

Fakt, iż u Kafiego nawiew powietrza na wszystkie kratki ma żądaną temperaturę także obala mit o normalności w Carinach zimnego nawiewu, występującego nawet przy właczonym ogrzewaniu, z środkowych kratek

pozdr

Kafi ma wersje szwedzka, a tam ostro pizdzi w zimie, wiec on moze miec to lepiej rozwiazane. Pozdro

Cytat:
2005-04-13 18:14:17, inwent pisze:
Fakt, iż u Kafiego nawiew powietrza na wszystkie kratki ma żądaną temperaturę także obala mit o normalności w Carinach zimnego nawiewu, występującego nawet przy właczonym ogrzewaniu, z środkowych kratek pozdr

Ja tez moge uzyskac z kazdego nawiewu zadana temperature, ale przy ustawieniu powietrza na szyby, ze srodka leci tylko zimne (zimniejsze).

Jedna linka steruje zaworem plynu do nagrzewnicy a druga klapą rozdzialu strumienia powietrza na nagrzewnice.

Piździ czy nie piździ w tej szwecji, moim zdaniem tak powinno być że z każdego leci żądana temperatura!

Są jakieś wynalazki typu fiat w których na szyby boczne leci zawsze powietrze i nie da się tego zamknąć!

Pozdro.