Co myślicie o dodatkach -poleprzaczach do oleju- silnika??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wrzystkich!!
mam pytanie.. co sadzicie o poleprzaczach do oleju,do silników z znacznymi przebiegami. Jest ich trochę.. np;Ceramizer ...i inne równierz sprzedawane za granicami.
P ozdrawiam!!

Co do Ceramizera to w poprzednim Motorze był test tego specyfiku i ponoć wypadł całkiem pozytywnie. Ogólnie jednak nie wierze w cuda że preparat za dajmy na to 100 PLN zastapi wielokrotnie droższą naprawę. efekt będzie taki zamiast remontować teraz to zrobisz to za rok tylko w szerszym zakresie. Problem z tymi dodatkami polega głównie na tym iz ich magiczna zdolność powstrzymywania wycieków związana jest z tym że zagęszczają olej co za tym idzie przestaje ciec, albo cieknie mniej ale pogarsza się smarowanie (w zimie olej przybiera konsystencje galarety). Zasada jest prosta jak silnik nie bierze oleju i wszystko ok. to nic tylko jeździć, jak zaczyna łykać olej to niestety trzeba się wykosztować raz a dobrze i mieć z głowy a nie eksperymentować.

PS poszukaj w sieci był kiedyś film o tym jak na którejś Politechnice na wydziale maszyn testowali różne cuda

Też się zastanawiam czy by takiego ceramizera nie zalać.Tylko jest mały problem a mianowicie ma on za zadanie wyrównać kompresję na cylindrach i ją podnieść jeśli jest słaba i może to zadziałać jak remont częściowy silnika tzn. jeśli kompresja będzie lepsza to inne wyrobione elementy mogą zacząć szybciej siadać(panewki itp.). Jeśli są wycieki oleju to według jego opisu nie pomoże bo to nie uszczelniacz i nie powinien zagęszczać oleju. Moim zdaniem jego głównym celem jest wygładzenie cylindrów i zmniejszenie oporów tarcia a na głębsze rysy może nie pomóc. Mile widziane dalsze opinie. Różne zagęszczacze oleju napewno odpadają właśnie dlatego że bardzo szybko się pewnie po nich zatrze silnik.

...budują nową warstwę powierzchniową wykorzystując energię tarcia ...
Moje zdanie opieram o własne 10 letnie doświadczenie eksploatacyjne poparte naukowo - techniczną informacją producenta.Dzisiaj jest w necie opublikowana info uniwerku chińskiego - nie wierzyli na słowo producentowi.
Był to pierwszy preparat w świecie o takim działaniu - jest dalej udoskonalany.Dzisiaj znam z netu jeszcze siedem - ale czy działają tak samo?Nie mam pojęcia...
Jeżeli kogoś to interesuje to znajdzie mnie na prive...