PROBLEM Z OMEGĄ 2.0

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
PROBLEM POLEGA NA TYM ŻE PALI MI Z 16 LITRÓW GAZU NA SETKE,ŚMIERDZI GAZEM JAK SILNIK PRACUJE NA WOLNYCH OBROTACH I TAK WOGÓLE OBROTY WOLNE SKACZĄ OD 450 DO 1500.CO JEST POWODEM??CZY TO PRZEPŁYWOMIERZ????
PROSZE O PORADY BO WYMIĘKAM.POZDRAWIAM WSZYSTKICH

jak śmiedzi gazem to musisz sprawdzić szczelnośc instalacji(reduktor, mikser) może też być to np. brudny filtr powietrza. Przy brudnym śmierdzi gazem np. u mnie.

Obroty na benzynie też ci skaczą?

pozdrawiam

NA BENZYNIE JEST CIUT LEPIEJ ALE TEŻ TE OBROTY RAZ TAK RAZ TAK

Hej

Ostatnio mialem przypadek, że w trasie spaliła mi nawet 20l/100km
Silnik też zaczął dziwnie pracowaś, gazem śmierdziało niemiłosiernie. Przyczyną w moim przypadku był pęknięty wężyk pdciśnienia przy przepustnicy. Ot i po sprawie.

Jak skaczą obroty to może masz zabrudzony krokowy, a to dalej może być powodem dużego spalania, gdyż komputer chce wyrównać dawkę gazu/paliwa adekwatnie do powietrza, które jest pobierane...

Jak wcześniej koledzy sugerują, sprawdź wężyki i ich szczelność, sprawdź krokowy - jak go wymontujesz i dmuchniesz w jeden kana nie powinien przepuszczać powietrza, jak wymontowany podłączysz do instalacji i włączysz zapłon to powinien się otworzyć i być przepływ dmuchając w kanał krokowca....

Bynajmniej ja bym od tego zaczął..... rozumiem, że komputer nie syglanizuje żadnych błędów....

witam miałem dokładnie to samo na gazie palił 20-22l/100km u mnie był recykulator spalin po wymianie pali 11,5-13l/100km.może moja podpowiedż sie przyda,pozdrawiam wszystkich.

Witam. Ja miałem podobnie. Śmierdziało gazem jak stawałem na skrzyżowaniu i też mi dużo paliła. Pojechałem do swojego gazownika i okazało się że sonda lambda coś źle szczytywała i na wolnych krokowy od gazu nie domykał się czy coś takiego gaz się cofał do filtra powietrza i dlatego spod maski śmierdziało gazem a jak miałem nawiew włączony to wogóle porażka musiałem szybę otwierać tak waliło. Z tego co powiedział i zrobił gazownik to pamiętam że sonda oryginalna w omedze jes w przedziale 0-5V i mówił że one coś nie zawsze dobrze chodzą na gadzie. Założył mi dodatkową sondę tylko do gazu 0-1V i jak narazie nie śmierdzi i spalanie wróciło do normy. Może moja podopowiedź coś Ci pomoże.
Pozdrawiam - nikin22