Gubi obroty...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam Espero 1.5 z gazem. Auto zaczęło gubić obroty (albo spadały i auto prawie gasło, albo siedziało na 1600 obr.) . Wymieniłem silnik krokowy i jest dalej to samo (a nawet ciut gorzej). Na gazie dławi go na luzie (obroty spadają na zbyt niski a przy odpalaniu jak się nie przegazuje to zgaśnie) a na benzynie cały czas siedzi na jałowym powyżej 1500 obr.

PS. Blende zboczeńcy chcieli mi sprzedać za 350 zł , udało się kupić za 60

A check einge ci sie swieci??? pokazuje jakiś błąd??? ja obstawiam VSS. Takie objawy jak opisujesz były u mnie po wymianie VSS wszystko wróciło do normy.
Pozdrawiam Maksimus

A ile czujnik prędkości kosztuje ?

Też mam od niedawna błąd 24...

No i mam to samo... Znaczy na benzynie chodzi lala ale jak na gaz włącze to puki sie nie rozgrzeje to chodzi idealnie. Znaczy nie gaśnie obroty sa idealne. Jak tylko silnik sie rozgrzeje tak gaz zaczyna się dusić na luzie gubi obroty. Jak juz jade na gazie to byle się ie zatrzymywać, bo gaśnie i musze przed tym na paliwo przełączać. A co to jest VSS, bo ja to nie za bardzo się orientuję...
Czy to jest ten czujnik prędkości, czy coś. I gdzie to się znajduje ja mam jakąś instalację Ela. Nie wiem gdzie tego szukać.

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2008-04-19 22:36:20 ]

Cytat:
2008-04-19 21:02:18, Maksimus_skc pisze:
A check einge ci sie swieci???

Świeci, świeci. CO to jest to VSS?

A co do prędkości - w tym samym czasie padł mi licznik (prędkość i ilość przejechanych km (fura jezdzi, a przebieg stoi ) i padł podobno nie linka tylko na skrzyni coś tam od mierzenia prędkośći o to chodzi?

EDIT: Poszperałem w necie o tym VSS.. no to mam trop dla mechaniora.

[ wiadomość edytowana przez: Ice_8 dnia 2008-04-19 23:42:48 ]

Cytat:
2008-04-19 22:34:13, Ikarus260 pisze:
No i mam to samo... Znaczy na benzynie chodzi lala ale jak na gaz włącze to puki sie nie rozgrzeje to chodzi idealnie. Znaczy nie gaśnie obroty sa idealne. Jak tylko silnik sie rozgrzeje tak gaz zaczyna się dusić na luzie gubi obroty. Jak juz jade na gazie to byle się ie zatrzymywać, bo gaśnie i musze przed tym na paliwo przełączać. A co to jest VSS, bo ja to nie za bardzo się orientuję... Czy to jest ten czujnik prędkości, czy coś. I gdzie to się znajduje ja mam jakąś instalację Ela. Nie wiem gdzie tego szukać. [ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2008-04-19 22:36:20 ]

Mam to samo !

W kupie raźniej !

I mam błąd 24 (Czujnij prędkości...)

Szperam archiwum

Tak jak napisał kolega Ikarus VSS jest to czujnik prędkosci. Najlepiej go zlokalizować idąc po lince prędkościomierza..(w archiwum jest bardzo dobrze to opisane jak zlokalizować itd.) jak kupowałem jakiś rok temu ten czujnik placiłem cos kolo 80pln.
Pozdrawiam Maksimus

Czyli tak jak wyszukałem w wyszukiwarce i jak to zrozmiałem to wychodzi na to ze to moze być czujnik VSS, że mi gubi obroty tylko na gazie. Czasem jak jade to też sie zamuli i musze na chwilę przełączyć na benzynę. Jeśli to ten czujnik to będe HEPI O ile to nie jest przyczyna źle wyregulowanego parownika.

Najtaniej ponoć był w Wawie w Moto Kor na Danusi

Piszę za archiwum

55 zł rok temu