MotoNews.pl
9 Przeglad gazu!! sekwencja (211852/0) - NT

Przeglad gazu!! sekwencja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dzis bylem na przgladzie po przejechaniu 10 000 km no i mechanik policzyl 30zl przeglad plus 40zl za jaks filterek. ja jestem w dolku finansowym i chcialem zapytac czy to jest az tak bardzo potrzebne ten filterek juz za to zaplacilem ale na przyszlosc sie przyda wiedza. pozatym co by sie dzialo gdybym nie wymienil i gdyby sie popsol? i czy to sie tak psuje ze trzeba wymieniac?

Cytat:
2008-04-28 21:40:49, OpawelQ pisze:
dzis bylem na przgladzie po przejechaniu 10 000 km no i mechanik policzyl 30zl przeglad plus 40zl za jaks filterek. ja jestem w dolku finansowym i chcialem zapytac czy to jest az tak bardzo potrzebne ten filterek juz za to zaplacilem ale na przyszlosc sie przyda wiedza. pozatym co by sie dzialo gdybym nie wymienil i gdyby sie popsol? i czy to sie tak psuje ze trzeba wymieniac?

a wiesz przynajmniej gdzie jest ten filterek? i jakiej firmy? może brc?
np mój znajomy miał kiedyś praktyki w autoryzowanym serwisie to przy wymianie oleju klientom, spuszcali tylko połowe i dolewali nowego, a filtr oleju to kazali mu tylko spryskać silikonem i wytrzeć szmatką aby wyglądął na nowy.

Więc warto przed takim 'przeglądem' zaznaczyć sobie jakoś stary filtr aby później zobaczyć czy faktycznie został wymieniony.

są dwa filtry w sekwencji. fazy ciekłej i fazy lotnej. trzeba je wymieniać żeby ci dłużej instalacja slużyła a ten fazy lotnej tym bardziej żebyś nie musiał zbyt często wymieniać wtryskiwaczy gazowych. my tez to robimy co 10 tys.km.

no blue287 z tego co mi wiadomo to tak wlasnie robia na roznych warsztatach i jak se pomyslec to przerąbane z takimi ludzmi no i co tu wtedy zrobic! na szczescie na mioch oczach to wymienili ale wymienili tylko jeden filter taki co z niego idzie rurka do wtryskiwaczy.

no dokladnie, idzie z niego waz na listwe wtryskiwaczy, to taki srebrny filterek, jest to filtr fazy lotnej, i wymienia sie go co 10 tys km aby nie zajechac wtryskiwaczy.

Jest jescze filtr w elektrozaworze (lub jak masz zintegrowany reduktor to jest on w reduktorze) jest to filtr fazy ciekłej i wymienia sie go co ok 30 tys km