[Accent] Jaki rozmiar felg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich !!

Chciałem się dowiedzieć czy założenie felgi o rozmiarze 6,5x15 i oponek o szerokości 185 nie będzie powodowało tarcia tylnych kół o ranty? Miałem felgi OZ Polaris (nota bene bardzo ładne) 7x15 i opone 195 i niestety tarły. Może ktoś już próbował tego na własnej skórze.

Dzięki za odpowiedzi.

[ wiadomość edytowana przez: Rafixxx2 dnia 2008-04-10 17:44:02 ]

Cześć! Trzeba było ranty podciąć w nadkolach i założyć twardsze amortyzatory przy tych 195/15. Natomiast sądzę, iż przy 185/15 nie powinno być problemów.

Dzieki za odpowiedz, tez wydawalo mi sie ze ten rozmiar juz powinien wejsc na accenta bez uzycia sprzetu budowlanego. Bo juz mam nowe ladne felgi na oku i musze sie upewnic zeby juz nie bylo rzadnych problemow.

bedzie ci tarlo na 100%
ja mialem w zeszlym roku alusy 14x6 et-35 oponki 185/14/60
i tarlo przy wiekszym obciazeniu
teraz mam alusy 15x6,5 i oponki 195/50/15 i trze mniej bo te maja et 42 ale i tak w koncu spilowalem ranty okolo 1cm
sluze wam pomoca co do alusow do accenta tarcia o ranty i ich pilowania bo sam przerabialem to wiele razy i nadal nawet po spilowaniu trze jak wsiada 4-5 osob
niee bedzie ci tarlo na oponkach 175 lub jak rozegniesz blotniki

Pozdrawiam was szerokiej

Dzieki Spoon za odpowiedz!! Powiem szczerze, ze mnie tym zmartwiles , bo myslalem, ze ten rozmiar 6,5x15 rozwiaze mi problem tarcia definitywnie.
A juz nie mowie o 6x14!!!
Mam jeszcze pytanko do Ciebie czy przy tych powyzszych rozmiarach to trze o ten wystajacy rant czy raczej cala szerokosc opony??

trze o rant ty;niego blotnika tzn ten ostry ok 2 cm rant trze o bok opony o jej bark i troszke ja kaleczy w zaleznosci czy to jest 185 czy 195 no i duze znazenie ma et-felgi
chyba wiesz co to oznacza
ja mam AEZ ICON 5 6,5x15 i tez pan polecil mi nie 7 a 7,5x15 bo przeczytal w madrych katalogach AEZ-a ze przy tak glebokim et-42 jakie traz mam i 6,5 calowej feldze nic nie bedzie tarlo a tu dupa tarlo i opie.....lem ranty o okolo 1 cm

w ogole moje aez-y sa dedykowane nie do accenta a do lantry i pmietaj glebsze ET-jak et-42 nie wejdzie bo oponka z kolei zacznie trzec od wewnatrz
wiec najlepsze rozwizanie przy 15 i oponkach 195 to ET_maxymalnie 42 i felgi 6x15 lub ewntualnie 6,5x15

sluze ci pomoca
nie masz sie czym martwic zawsze mozna spilowac te ranty to proste i bezbolesne ja tez sie wahalem
pozdrawiam

sorki za pomylke pan polecil mi nie 7 a 6,5 x 15
wybacz
szerokiej

Witam serdecznie!
Mam pytanko do Spoon'a, chodzi mianowicie o ET felgi, czy przy ET42 byłeś zmuszony korzystać z dystansów, czy felga da się zakręcić na sztywno? Jeśli stosowałeś dystanse, to napisz jakiej były one grubości. Jeśli jest Ci znana zależność pomiędzy ET42, a ET43 na przykład, to w miarę możliwości napisz jaka jest różnica w mm. Ja też jestem na etapie poszukiwania jakiś fajnych felg, więc jestem jak najbardziej zainteresowany tym problemem.

wiesz mysle ze na 99% ET podaje sie w mm wiec roznica miedzy 43 a 42 nic nie zmieni i tak trzeba przy oponach 185 czy 195 zagianc lub pilowac ranty i to nie o 1 mm a o okolo 9 mm do 1 cm

ja mam fele 6,5 15 oponki 195/50/15 i ET - 42 i nie mam zadnych dystnsow nic nie ociera odleglosc oponki 195 bo ta bardzeij wystaje niz felga od takiego metalowego przeodu ktory dochodzi do bedbna jest jakies 5-6mm i jest ok
wiec et 43 tez bedzie chyba ok ale kto robi takie felgi
robia raczej ET 35, 39, 42, 49 chyba
najlepiej jak kupisz ET 42 i felgi 6x15 spoko nadaja sie do 195 oponek i nie bedziesz ocieral felgami o krawezniki
tylko pamietaj ze oponki markowe maja fajne wzmacniane barki wlasnie po to by nie uszkadzac felg
maja je np moje GY ale tez widzialem je w kleberach dunlopach
ale w barum juz nie bylo ich czy w jakis Vikingach
przypominam ze trze juz przy oponkach 185/60/14 na felgach 6x14 ET 35 i to dos bradzo

Pozdrawiam i szerokiej