Woda w środku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Zastanawiam się skąd mogła wziąść się woda na podłodze przy nogach pasażera z przodu. Była ona pod dywanikiem welurowym ladnie wsiąknięta w tapicerke. Dzień wcześniej byłem na myjni i pewnie z tamtąd ta woda tylko jak się tam mogła dostac, którędy??? Dodam ze jest to BMW 520 E34

byl juz taki temat na forum, pewnie gdzies sie dziurka zrobila od rdzy... albo z jakiegos przewodu leci

Dziurka to chyba nie bo blachy ogladalem i ladnie wygladaja. Zastanawiam sie nad uszczelką na podszybiu albo moze kanał wentylacyjny gdzies przypchany.

miałem to samo. musisz zdjąć wycieraczki(te na szybie) ,odkręcić tą kratke(dwie ,prawa i lewa) i dokładnie obejżeć dwie rynienki. jedna jest od razu pod szybą, a druga nieco niżej , przy samym wentylatorze. przy tym wentylatorze , na samym środku jest śrubka z podkładką gumową. jak jej nie masz, lub uszczelka padła to jest dziurka ok3mm. tą dziurką spływa sobie woda prosto z szyby do wnętrza samochodu na tunel środkowy za nagżewnice i z tamtąd na dywaniki. warto też wyczyścić te rynienki i lekko natłuścić wtedy nie będzie woda tam stała i powietrze z wentylatorabędzie lepsze.

musisz zdemontować komputery z podszybia i przeczyścić kanał odpływowy i będzie git

dzieki za odpowiedzi bede kombinowal

Cytat:
2005-06-22 17:25:25, hz10 pisze:
musisz zdemontować komputery z podszybia i przeczyścić kanał odpływowy i będzie git

niewiem , raczej nie, u mnie jest w tym miejscu tylko mechanizm wycieraczek. pudełko z komputerami przylega tam, ale jest tyle miejsca, że demontowanie tego jest moim zdaniem nie potrzebne. jak ktoś chce to zrobić dokładnie wystarczy odpiąć listwe z wiązką ś rodkową i odkręcić płytke na grodzi i to wszystko

Jak radzisz sobie z angielskim to TU masz odpowiedź. Ja miałem to samo przy ostrej ulewie w E30. Woda zbiera się w tych kratkach przy wycieraczkach. Oczyść te otwory.
Pozdrawiam

czyściłem jużten przelot a ze 4 razy no ale skoro wiecie lepiej.... to rozbierajcie podszybie

Przeczysciłem ten kanał pod kompem, byl zawalony smieciami. Kompa nie trzeba rozkrecac u mnie sprawe zalatwila sprezarka i 15 atmosfer cisnienia wydmuchalo wszysciutko. Ciekawe tylko czy pomoze ale zobaczymi przy najblizszym myciu samochodzika.

mam to samo w e36 gdzie szukać nieszczelności ?
wersia bez klimy.

Jarek 1234, jaki kanał pod kompem? Możesz cyknąć fotkę lub wytłumaczyć? Bo ja mówiłem o podszybiu (dwie kratki/ grille) przy wycieraczkach.
Nie wiem jak w innych modelach ale słyszałem że E30 mają taką przypadłość dość często. Woda zbiera się nie wiadomo skąd. Najczęściej pod dywanem od strony kierowcy i w bagażniku.
HZ10, ja się nie wymądrzam tylko wymieniam informacje. Jak znasz jakieś rozwiązanie to chętnie Cie wysłuchamy.
Pozdrawiam

Juz wyjasniam. W rogu komory silnika (po tej str co pasazer) w E34 jest komp, pod nim jest zaglebienie a na dnie tego zagłębienia jest kanałek odpływowy wody, jakies 3 cm od dna tego zagłębienia jest przejscie kabli zasilających od akumulatora pod kanapą. Gdy woda nie odpływa to przedostaje sie przez te kable do srodka, są one niby przepuszczone przez gume która ma to uniemożliwiac u mnie jednak owa guma jest lekko peknieta i tamtedy saczyła sie woda. Taka jest moja teoria a jak bedzie w praktyce to zobaczymy po myciu auta

Cytat:
W rogu komory silnika (po tej str co pasazer) w E34 jest komp, pod nim jest zaglebienie a na dnie tego zagłębienia jest kanałek odpływowy wody, jakies 3 cm od dna tego zagłębienia jest przejscie kabli zasilających od akumulatora pod kanapą.

no to skoro kolega to opisał to ja moge tylko powiedzieć że o to mi chodziło

OK, czyli w skrócie trzeba poszukać wszystkich możliwych dziurek w komorze silnika, którymi może się woda dostawać i je w miarę możliwości pozaklejać
Dzięki

jak masz szyberdach to może ci jeszcze lecieć przez wężyk odprowadzający wodę właśnie z szyberdachu. są dwa te wężyki i biegną w obu przednich słupków.
pozdrawiam

Cytat:
2005-06-24 09:27:33, MARCIN_RADOM pisze:
jak masz szyberdach to może ci jeszcze lecieć przez wężyk odprowadzający wodę właśnie z szyberdachu. są dwa te wężyki i biegną w obu przednich słupków. pozdrawiam

tak jak Marcin pisze, z tym, że wiedziałbyś, że to tamtędy bo wtedy na podsufitce pozostają zacieki brudne, ja tak mam...pzdr

Cytat:
na podsufitce pozostają zacieki brudne,

jeśli wężyk ci sparciał i cieknie np w połowie słupka to nic na podsufitce nie zobaczysz. jeśli ty masz ślady na podsufitce to sprawdź stan blachy która jest nad podsufitką. w autach z szyberdachem jest podwójny dach i być może ta dolna część jest u ciebie dziurawa i dlatego masz zacieki na podsufitce.
pozdrawiam

Cytat:
2005-06-24 09:53:27, MARCIN_RADOM pisze:
jeśli wężyk ci sparciał i cieknie np w połowie słupka to nic na podsufitce nie zobaczysz. jeśli ty masz ślady na podsufitce to sprawdź stan blachy która jest nad podsufitką. w autach z szyberdachem jest podwójny dach i być może ta dolna część jest u ciebie dziurawa i dlatego masz zacieki na podsufitce. pozdrawiam

ja mam zacieki, bo kanały odprawadząjce wodę z szyberdachu, maja mniejszą przepustowośc niż powinny mieć, tzn jak pada sobie deszczyk to nic nie przecieka, ale jak leje to już nie nadążają odprowadzać wody, sprawdziłem to robiąc szcztuczną ulewę, a nie mam dostępu do jakiejś sprężarki z powietrzem... Ale poradzę sobie. pzdr

to może uszczelnij sobie tylko połączenie dachu ruchomego ze stałym.
pozdrawiam