| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-04-19 15:16:44 nie na wszystko odpowiem ale postaram sie
na bude, hamulce i na wszelakie luzy. na to czy samochod nie byl bity. np. w miejscach laczen blach nie powinno byc szpachli. o tym akurat bylo duzo.
musisz, chyba, ze trafisz na jakiegos goscia w urzedzie ktory przymknie oko (0,001% szans) to w urzedzie ale do podpisania umowy kupna sprz. nie musisz, chyba , ze sprzedajacy sie uprze
tego nie wiem
niestety musisz.
sama rejstracja (bez ubezpieczen) to ok 170 zł. [ wiadomość edytowana przez: dejta dnia 2004-04-19 15:18:22 ] |
Demmo Gliwice | 2004-04-19 15:18:44 he he.. byłem szybszy |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-04-19 15:21:16 i dokladniejszy |
Demmo Gliwice | 2004-04-19 15:23:29 |
mille F&F Sympatyk Honda Accord Aerodec ... Poznań | 2004-04-19 18:42:07
spisz umowe, bez podpisu kupującego zawieź matce do domu obie podpisze i odwieź sprzedającemu.. w czym problem Ten patent nie przejdzie bo po 30 dniach musisz zarejestrować albo nie jezdzić, OC jest wazne tylko do dnia przerejestrowania.. |
Perez F&F Wolny Słuchacz :) Fiat 126p Warszawa | 2004-04-19 18:57:08 Tak jak powiedzial Mille, możesz w domu przygotować dwie kopie umowy. Wpisać dane właściciela (Mamy) i podpis i pojechać podpisywać umowę z kolesiem... Myśle że nie powinno cyć problemu.
Pozdrawiam |
kobzacz F&F Sympatyk Fiat 126 FL Wrocław | 2004-04-19 20:01:39 A czy trzeba gdzies isc z ta umowa oprocz wydzialu komunikacji? Jakis podatek, oplata skarbowa czy cos w tym guscie? |
Demmo Gliwice | 2004-04-19 21:19:30
to jest własnie ta zmiana w przepisach, o której wspominał kobzacz, że możesz jeździć na OC kolesia jeżeli wyrazi na to zgodę i nie chce od ubezpieczyciela zwrotu składki... ale w tej sytuacji i tak jeden kit, bo z tego co rozumiem ten maluch nie ma wykupionego OC... jeszcze przed spisaniem umowy wybierz sie do urzędu skarbowego bo druk PCC1 bodajże.. czy jak mu tam leciało... jak powiesz im o co chodzi to dadzą ci odpowiedni.. najlepiej poproś też o zaznaczenie na nim kto co ma wypełniac, bo podobno trochę zakręcony jest i nie zawsze wiadomo czy kupujący czy sprzedający... do 1000 złotych nie płacisz nic skarbówce, ale tak czy siak mozna się przejść i zapytać, bo raz słyszałem że i tak dają jakiś druk, a kiedy indziej skolei podobno nie dawali.. więc lepiej się dowiedzieć |
mille F&F Sympatyk Honda Accord Aerodec ... Poznań | 2004-04-19 21:41:48
aaaa to moze nie jestem na bieżąco, nie wiedzialem ze mozna przepisać OC.. a jak poprzedni własciciel miał spore zniżki a mi z racji młodego wieku itp. itd. nie przysługują to co PCC-1 wypełnia kupujący.. [ wiadomość edytowana przez: mille dnia 2004-04-19 21:42:18 ] |
Demmo Gliwice | 2004-04-19 21:51:47 taa.. niestety... albo będziesz musiał dopłacić jeżeli ktoś miał większe zniżki niź ty, albo zwrócą TOBIE nadpłatę jezeli masz większe zniżki niż poprzedni własciciel...
jeżeli poprzedni kolo zgadza się na używanie dalej tego OC, co musi być zawarte chyba w umowie, więc jak co dopiszcie sobie ten punkt, to tak jakbyś kupił je z autem i nalezy teraz do ciebie.. więc tobie zwrócą jak co nadpłatę... jezeli się zgred nie zgadza, to składka na OC jest zwracana jemu, bo tak choćby ci jej nie sprzedał, tylko sobie zostawił... no a ty musisz sobie kupić własną.. a mówią że w telewizji to już nic mądrego nei można zobaczyć |
mille F&F Sympatyk Honda Accord Aerodec ... Poznań | 2004-04-19 21:58:03 hmm, to troche bez sensu dla sprzedającego bo jak Ci da OC to wiadomo ze uwzględni to w cenie auta, wiec za to i tak sie płaci plus prawdopodobnie dopłata.. a jak nie sprzeda z OC to je odzyska, ja bym na przykład nie sprzedał z OC i wolał bym je odzyskać..pewny pieniądz.. a tak gdy sprzedaje z OC to sie jeszcze trzeba targować z kilientem o jego cene..ee tam.. ale dzieki za info. |
Demmo Gliwice | 2004-04-19 22:54:46 heh.. ale 30 dni tak czy siak jeździsz sobie lajtowo na jego OC, nawet jeśli ci nie odstąpi zwracają za kolejne miesiące, które są nadpłacone.. to tak dla jasności a co do tego czy sprzeda czy nie.. zawsze masz teraz co dorzucić jak ktoś się z tobą targuje.. "no ale prosze pana, tutaj jest dziura to 100 złotych mniej mogę dać..." "no dobra... bierz pan za tyle a ja dorzucam OC, bo mi się i tak nie chce biegać po tych urzedach" .. i gitara |
mille F&F Sympatyk Honda Accord Aerodec ... Poznań | 2004-04-19 22:56:51
no to wiadomo.. |
mury honda rzeszów | 2004-04-19 23:27:00 a ja podepne sie pod temat:
ojciec kupuje nowy samochod a ja stary chce sobie zatrzymac bo i tak by za niego duzo nie wzial, ale nie chce tym autem jezdzic od razu tylko wstawic je do garazu wyremontowac i dopiero wtedy zarejestrowac na siebie (ubezpieczenie i przeglad) i zanim bym tym autem wyjechal na droge minelo by od kilku do kilkunastu miesiecy, chodzi mi o ubezpieczenie, ojciec ma duze znizki w pzu ja tak samo i nie chcielibysmy ich stracic, jak to jest w pzu 1. czy ubezpieczajac nowe auto moze nie placic za stare a dalej je miec tylko zeby nie stracic ulgi? 2. czy jezeli ja kupie od niego (tylko na papierze) to bede musial zaplacic ubezpieczenie zeby nie tracac ciaglosci i znizki? 3. czy "sprzedac" je osobie ktora nie ma ubezpieczenia i nie bedzie jej zalezalo na placeniu? czy tak mozna? (czyli auto dalej bedzie u mnie a wszystkie oplaty dokonam dopiero wtedy jak wyjade autem na droge) |
Demmo Gliwice | 2004-04-20 17:04:25 hmm... no to teraz już nie podaję informacji pewnych, tylko jakieś zasłyszane lub po prostu domysły...
jeżeli potem auto i tak będzie zarejestrowane na twojego ojca, żeby mieć zniżki, to nie widze potrzeby "papierkowego" sprzedawania go, bo musiałbyś go potem odsprzedać ojcu, żeby być współwłaścicielem... z tego co kojarzę, to można wziąć sobie wolne ( tak juz jest w polsce.. kazdy kto zdziera kasę z innych myśli, ze tamci mają jej pod dostatkiem, bo sam na brak kasy nie narzeka... no ale co poradzić jeżeli auto nie jest weteranem szos, to najlepiej ubezpieczyć je gdzie indziej, jezeli ojciec zamierza nowe auto ubezpieczyć też w PZU... z tej prostej przyczyny, że twój dzwonek i jego zniżki lecą... na oba auta... a jak będziesz miał w dwóch różnych, to zniżki lecą tylko na jedno auto, a drugie jest lajtowo opłacane ze zniżkami.. i nie wiem właśnie jak z tym jest... wydaje mi się, że możesz po prostu nie zapłacić za przyszłe OC (he he... PZU przyśle druczek, a jak.. bo masz takie coś jak 5-10 % zniżki za ciągłość... czyli jezeli w terminie tego nie opłacisz to tracisz procenty za ciągłosć ale chyba nikt cię nie pobije jest sporo samochodów które stoją sobie pod blokami bez OC i gniją w najlepsze, wiec chyba nic się nie stanie jak wstawisz auto do garażu, zaczniesz remontować i olejesz OC, a jak skończysz to podpiszesz umowę z innym ubezpieczycielem żeby rodziców nie gnębić możliwością straty zniżek... a ten remont 6 miesięcy to jest chyba raz na jakiś czas do wzięcia, żeby mimo przerwy w płaceniu nie tracić ciągłości ubezpieczenia... i co najwazniejsze i chyba oczywiste - jak weźmiesz te 6 miechów, to tak jakbyś nie miał OC czyli nie mozesz sobie remontować i jeździć... chyba że po lesie |
kobzacz F&F Sympatyk Fiat 126 FL Wrocław | 2004-04-21 10:17:15
Dzieki za linka! A jak sformulowac umowe w przypadku gdy chce byc wspolwlascicielem (a matke chce uczynic wlascicielem)? Wpisac poprostu dane dwoch Kupujacych a na dole 2 podpisy? Czy wspolwlasciciel moze zalatwiac wszystkie formalnosci dot. pojazdu w US i WK tak samo jak wlasciciel? Czym sie rozni wlasciciel od wspolwlasciciela? Czy na wysokosc skladki OC ma wplyw to kto jest wlascicielem a kto wspolwlascicielem (tzn. czy skladka sie zmieni jesli te osoby "zamienia sie miejscami"?). Dla informacji dodam ze matka ma wszelkie mozliwe znizki w PZU (chyba 65% czy cos kolo tego), ja nie mam zadnych, za to mam zwyzke za wiek. Ile zatem wynosila by skladka za tak zarejestrowany samochod? |
MCQUEEN F&F Sympatyk Fiat 127 Łódź | 2004-04-21 13:59:40 Witam,
ponieważ rozpoczołem batalie prawne z moim autem (OC i przegląd wygasły w czerwcu). Dzisiaj odwiedziłem wydział komunikacji z chęcią przerejestrowania auta... i chuj wielki i bąbelki, ze tak powiem Wkurwion żem okrutnie, bo niby jak mam zrobić przeglad autem które nie ma OC? No przecież wsciec sie idzie! |
sFiatowiec F&F Sympatyk 125p; 126p Częstochowa | 2004-04-21 14:12:05 to idź do ubezpieczalni i niech ci dadzą na miesiac oc... mozna bo sam tak robiłem... majac oc jedziesz na przeglad. i po sprawie... |