[BR] Bus z hakiem do wypozyczenia tanio

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy byliby chetni w Krakowie i okolicach do wypozyczenia Renault Traffic, 2.1d, zarejestrowany na 8 osob, z hakiem, pali ok 10/100. Cena bardzo przystepna, taniej niz laweta , chodzi o to zeby zarobil na biezace utrzymanie. W sam raz do ciagniecia rajdowki i na serwis ale moze byc tez do przewiezienia wiekszych ladunkow.
Piszcie czy ktos bylby zainteresowany.

a wejdzie do niego polonez ?? bo musimy z rinem przwiesc taki pojazd

Znaczy sie buda gola czy na kolach? Tak czy siak raczej nie, to jest typowy dostawczak, krotki i bez podniesionego dachu. Mialem na mysli raczej lodowki, pralki, meble etc. Ale moze holowac przyczepe do 2t.

no caly polonez a przyczepke to bym sobie ascona pociagna gdybym mial

Ja ostatnio za lawete zaplacilem 35pln za pol dnia. 70/doba. Tylko oczywiscie zawsze male ryzyko ze bez prawka zlapia...

hmm. a buda pofiatowa w kilku kawalkach? wejsc mysle, ze wejdzie, tylko pytanie czy dopuszczasz obicie w pewnym stoipniu przestrzeni ladunkowej, hehe. no i o jakich pieniadzach mowa? na godiznke

Obicie to nie problem ale primo na razie stoi w Tarnowie i jest tam rzad siedzen ktore ew. trzeba by wymontowac. Cena rzedu ponizej 50 zl ale ponizej pewnej kwoty nie ma sensu, taniej to przy dluszych okresach. Jak Ci nie zalezy na czasie to z poczatkiem marca jak najbardziej.

hmm. myslalem o tym weekendzie ale gdyby co, to bede mial na uwadze

ja jestem chętny,potrzebuje przewieść 1,5m3 betonu- da rade?

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

o prawko się nie ma co martwic jak wypozyczysz odpowiednią przyczepe nullhttp://www.grupa33.jgora.pl/Article69.phtml

O kurde, nie wiedzialem :O
Czyli jak znajde lawete do ok 1400 kg to moge ja spokojnie ciagnac na legalu
A powyzej tej masy jest drugi problem, chyba jak zestaw ma >3.5t to winietke trzeba kupic

Cytat:
2008-02-28 13:09:34, yapko pisze:
O kurde, nie wiedzialem :O Czyli jak znajde lawete do ok 1400 kg to moge ja spokojnie ciagnac na legalu A powyzej tej masy jest drugi problem, chyba jak zestaw ma >3.5t to winietke trzeba kupic

no i mieć C + E

-----------------

P.U.H. MARAKANT

Poliwęglan do rajdówek

Skoro juz powstal taki OT to pozwole sobie zadac pytanie :

Kategoria B

18 lat.
uprawnienia:

pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla, pojazdem, o którym mowa w punkcie wyżej, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
warunki:

inne:

Prawo jazdy kategorii B uprawnia do kierowania pojazdem w nim wymienionym z przyczepą lekką do 750 kg. Konwencja o ruchu drogowym, sporządzona w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r. (Dz. U. z dnia 24 lutego 1988 r.) mówi, że do pojazdów samochodowych kategorii "B", wymienionych w załącznikach 6 (Krajowe prawo jazdy) i 7 (Międzynarodowe prawo jazdy) do niniejszej konwencji, może być dołączona lekka przyczepa; może do nich być także dołączona przyczepa, której największa dopuszczalna masa przekracza 750 kg (1650 funtów), ale nie przekracza ona masy własnej pojazdu samochodowego, oraz jeżeli największa dopuszczalna masa pojazdów połączonych w ten sposób nie przekracza 3500 kg (7700 funtów);

Czy to oznacza ze majac kategorie B bez E mam prawo pociagnac lawete z kantem byle by nie przekroczyc 3500 kg zespolem pojazdow ? Mam samochod o masie wlasnej 1625 kg a DMC zespolu pojazdow 3650 kg.

Czy ktos moglby rozwiac moje watpliwosci ?

masa zestawu max 3500kg czyli auto masa dopuszczalna! (z tego co tu jest napisane,byłem przekonany że masa rzeczywista auta) + masa dopuszczalna przyczepy.

auto 1750 kg przyczepa 1749kg obie to masy dopuszczalne

przykład:
omegaB
własna: 1550kg
max. 2050kg

max przyczepa 1449 kg
(czyli ok tony ładunku bo masy lawet ok 400kg)-z tym że większość lawet ma w dowodzie 1800kg lub 2000kg ;/

zestaw powyżej 3500 kg (jak u Ciebie) to już C + E

-----------------

P.U.H. MARAKANT

Poliwęglan do rajdówek

[ wiadomość edytowana przez: mar125 dnia 2008-02-28 16:56:33 ]

czyli poprostu kupujesz lawete z takim dmc jakie ci pasuje ewentualnie przy rej robisz tak żeby było dobrze

no dobra a jak ja mam w dowodzie DMC auta 1660, mase wlasna 1205 i mase przyczepy z hamulcem 1200? Mam pojebane z tymi masami w dowodzie, na tabliczce znamionowej jest inaczej. Bo tu mam niby tylko 2860 DMC?

Musisz miec przyczepe z DMC do 1200 w dowodzie przyczepy i jest OK.

Tlumaczac ten zapis na ludzki:
Kat B mozesz ciagnac dowolna przyczepe o dowolnej ilosci osi, ktorej masa calkowita (lub masa przyczepy z ladunkiem) nie przekracza masy pojazdu ja holujacego oraz masa calego zestawu nie przkracza 3500kg.

Do tego dochodza jeszcze rubryki O1 i O2 w niebieskich dowodach rejestracyjnych, na ktore niektorzy policjancji zwracaja uwage a ktore to rubryki mowia o dopuszczlanej masie przyczepy z hamulcem i bez hamulca wymuszonymi konstrukcja pojazdu.

Wyjatkiem zestawu powyzej 3,5t na kat B jest sytuacja, kiedy masa calkowita pojazdu wynosi blisko 3500kg i wtedy na kat B moze on pociagnac przyczepe lekka, czyli masa calkowita zestawu wynosic bedzie 4250kg.

Co konczy tzw dowod, kiedy maluszkiem musialem z wypozyczalni wziac sporych rozmiarow lawete i pdostawic ja pod blok kumplowi. Gdy ja ciagnalem maluszkiem zatrzymala mnie policja i wtedy sobie na spokojnie o tym fakcie proozmawialismy i wtedy wlasnie uswiadomilem policjanta jak wygladaja przepisy. Wyjal magiczna ksiazeczke i wniosek byl jak przytoczony na wstepie.

[ wiadomość edytowana przez: Zuraw dnia 2008-02-28 23:17:44 ]

no i oprocz tego co tu piszecie na przyczepe o dmc wyzej niz 750 kg trzeba mieć papier tzn b+e

Nie trzeba. Patrz co napisalem.