[Lantra] Zawieszenie - jakie sprężyny na tył?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Jak w temacie szukam zamienników tylnych sprężynn do Lantry 92
chodzi mi o podniesienie tyłu 4 osoby + cały zbiornik gazu + 3/4 zbiornika benzyny i robi się motorówka
Dzięki za info i pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2008-05-02 21:30:38 ]
[ powód edycji: tytuł ]

Ja również podłaczam się do pytania, tyle że zależało by mi na usztywnieniu zawieszenia bo jest podobnie jak u YAROROT.

Jeśli chodzi o usztywnienie to polecam gumy na sprężyny(allegro).Mam założone po 2 na każdą stronę-miałem problem z ocieraniem opony o nadkole przy skręcie-teraz jadąc w 4 osoby nie ma z tym problemu-autko troche twardsze(ale bez przesady )-pozdrawiam...

Ja miałem podobnie. Pojechałem do kowala :O i dopasował, teraz moge konia wsadzic i niewiele sie ugina. Sztywna jest ale i yak sie komforowo jezdzi, nie odpływa na zakrętach. Generalnie sprężyny z gubszego materiału i gęstsze zwoje...

W Ponym mam "dorabiane sprężyny" od Łady i bardzo polecam (nie wiem jak w Lantrze) - jednak do naszych aut dobry "kowal"(spec od spreżyn) zrobi coś fajnego, a seryjne ... najcześciej gorzej się spisują
Pozdrawiam.
Misio

Popieram swap'a. Sam mam te gumy z allegro,spisuja sie rewelacyjnie nawet mi sie wydaje ze lepiej reaguje na skrety;p U mnie bylo tak ze wystarczyly 4 os. pusty bagaznik a zaczepialem na gupich policjatkach..

cześć,

po ile wkładać gum i jaki rozmiar - Lantra kombi 1997 (tył)
juz nie wyrabiam o wszystko zachaczam.
PLEASE
PGR

ja mam założone po 2 gumy na każdą sprężyne(tył)-w jej górnej i dolnej części i na komfort nie narzekam-wcześniej jadąc w 2 osoby ocierało mi koło przy skręcie-teraz jest spokój nawet w cztery -powodzenia...

A co do rozmiaru to najlepiej wziąśc centymetr i zmierzyć średnicę(lekko podnieść auto)sprężyny--gumy są dość elastyczne-ja mam 2 cm szersze niż srednica sprężyny i wchodzą bez problemu

[ wiadomość edytowana przez: swap dnia 2006-02-17 18:04:34 ]

Montaż gum w sprężyne nie wydaje mi się zbyt profesjonalnym rozwiazaniem ale za to niedrogim. Dziś o dziwo udało mi się znaleźć utwardzone sportowe sprężyny do lantry J1. Niestety nie zapamiętałem jakiej firmy, podobno o ok 2-3cm obnizają i utwardzają auto, nie wymagają wymiany amortyzatorów, mają jakieś tam certyfikatu tuv i koszt kompletu niestety ok 500zł. Jutro zadzwonie i zapytam jeszcze raz co to jest za firma.

[ wiadomość edytowana przez: damian-k dnia 2006-02-17 18:16:01 ]

Damian, czekam z niecierpliwością

Cytat:
ja mam założone po 2 gumy na każdą sprężyne(tył)-w jej górnej i dolnej części i na komfort nie narzekam-wcześniej jadąc w 2 osoby ocierało mi koło przy skręcie-teraz jest spokój nawet w cztery -powodzenia...

A co do rozmiaru to najlepiej wziąśc centymetr i zmierzyć średnicę(lekko podnieść auto)sprężyny--gumy są dość elastyczne-ja mam 2 cm szersze niż srednica sprężyny i wchodzą bez problemu

Mam jedno pytanie bo o tych gumach już słyszałem chodzi o to czy nie spowoduje to zmęczenia materiału (sprężyny) w skutek czego sprężyna pęknie
Pozdrawiam

Ja jeżdzę z nimi rok i nic się nie dzieje-fakt sprężyna mi pękła,ale............z przodu ale to było dawno i nie miało związku z gumami (szczerze mówiąc nie zastanawiałem się nad tym )

zbyt mocne usztywnienie zawieszenia na pewno powodowało pękanie nadwozia w Mercedesach 'beczkach' z początku lat 80-tych.....wystarczy zapytać taksiarzy

z tego co widzę w necie to komplet sprężyn do Lantry J1, obniżających o 30 - 40 mm i utwrdzających to przedział 300 do 400 zł., do tego koszty przesyłki z Niemiec, UK, Australia

Ciekawe czy taki sprężyny można wstawić w standardowe amorki??

Przemyśle zakup gum pod sprężyny jak na razie kupiłem nowe amorki do tyłu bo prawy już wyciekł całkowicie
Pozdrawiam

Witam,

W piątek założyłem po 1 gumie na tył (lantra kombi 1997).
Na razie mało jeżdziłem ale na pewno podzielę się odczuciami. Niedawno wymieniłem ztyłu amortyzatory (regenerowane) i chciąłbym aby troche pojeździły.... w warsztacie powiedzieli że z jednego (wymienionego) to juz nic nie zostało.
Gumy są tzw. średnie nie powodujące podwyższenia pojazdu (tak mi powiedział człowiek który mi sprzedał i założył.
PZDR
PGR

Witam
To czekamy na wrażenia z jazdy
Pozdrawiam

Witam
Wczoraj wymieniłem amortyzatory i o dziwo tył się troszkę dźwignął
Pozdr

Mam ten sam problem w Lantrze, tyl jest obnizony. Zastanawiam sie nad kupnem czegos takiego:

Allegro link

Co o tym myslicie?

Właśnie tam kupowałem
Jak już pisałem jestem w PEŁNI usatysfakcjonowany
Ale to moje skromne zdanie....