Sruby do korbowodow

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy mozecie mi doradzic jakie firmy robia dobre jakosciowo sruby do korbowodow do 4 cylindrowki Opla lub gdzie mozna takie kupic? Otrzymalem na razie jedynie oferte na sruby GM, ktore do tanich nie naleza.
Czy ktos montowal korbowody na starych srubach? Wiem, ze nie warto ale np wiele serwisow Vauxhalla montuje glowice na starych srubach i nic sie nie dzieje - jak powiedzial mi mechanik, robia tak bo same sruby kosztuja tyle co podzespoly glowicy a chca byc konkurencyjni...

Ja skręciłem starymi śrubami korbowody. Przejechał na razie ze 20tkm i dalej jeździ.

-----------------
Stahu

Dzieki za odpowiedz. Teoretycznie trzeba zmieniac, jak pisze ksiazka, ale to tak samo jak z planowaniem glowicy - praktycy wiedza co sie oplaca. Dlatego zalezalo mi na opiniach ludzi takich jak Ty, ktorzy zrobili tak i wiedza czy warto.
Mi koledzy ktorzy to robia na codzien zwrocili jeszcze uwage, zeby dokladnie wymyc gwint (sruby i korbowodu) benzyna, bo wtedy dociaganie bedzie dokladniejsze.

Na dobrą sprawę to szpilki lub śruby od głowicy też powinno się zmienić przy każdym zdjęciu ale nikt tego nie praktykuje chyba że widać że gwint jest przeciągnięty.

Szpilki do głowicy mam nowe, bo kosztowały 50zł/kpl (Elring), ale po opiniach jakie dostałem zostawiam stare śruby, tylko je dobrze wyczyszczę z oleju.
Dzięki za pomoc