OC przy rejestracji - niepotrzebne???!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przedrukowuję wątek z innego forum (nie podaję linka po potrzebna rejestracja do czytania)
Temat wypłynął przy okazji rejestracji dwuślada więc cytuję fragmenty .
PiotrzeS temat Speszyl for Ju

CYTAT
- Wszystko OK ale żeby zarejestrować trzeba mieć ubezpieczenie. Jeżeli ubezpieczę a mi nie zarejestrują wywalę kasę na darmo.
(...)

- A z jakiej racji ?
To są najwyżej chore pomysły lokalnych "pań" z wydziału komunikacji. żadnego ubezpieczenia do rejestracji nie potrzebujesz (...)
A jeżeli będą robić problemy - składasz wniosek o rejestracje na dziennik i w ciągu 7miu dni muszą wydać decyzje - i już widzę jak naczelnik podpisze sie pod odmowa rejestracji z powodu braku OC
P.S.
Kilka wydziałów komunikacji już "prostowałem" A naczelnik łódzkiego do dziś mnie rozpoznaje na korytarzu - a tylko raz wszedłem do niego z telewizja
P.S./2
Za chwile będę ćwiczył rejestracje "anglika" - z kierownica po zlej stronie ... ale będzie jazda
(...)

- No to miło, że prostujesz urzędasów.
Pytanie: jaką masz podstawę prawną lub wiedzę że nie trzeba OC do rejestracji.
Kasujesz urzędasów tylko tym wnioskiem na dziennik czy jakąś merytoryczną dyskusją??
(...)

- Odp: czy w ustawie masz choć słowo o wymaganiu OC jako dokumentu do rejestracji ?
czasem merytorycznie - tak było z przepychanka, kiedy kazali robić badania lekarskie przy wymianie prawka ... ze dwa pisma trzeba bylo napisac (w zasadzie tylko powolanie sie na ustawe definiujaca wymagane do wymiany dokumenty i na KPA mowiacym o terminie w jakim urzad ma wydac decyzje / dokument). Najczescie skutkuje prosba o podanie podstawy prawnej ich dziwnych pomyslow - a wlasnie zlozenie pisma / wniosku o rejestracje na dziennik stawia ich pod ścianą - MUSZA zarejestrowac, albo podac podstawe prawna odmowej decyzji
P.S.
Z "anglikiem" juz wstepnie wiem, ze dostane odmowe - wtedy trzeba bedzie sie odwolywac i argumetowac - w tym przypadku prawodawstwo UE - czyli sprawa do wygrania ... NIE mozna robic jednego - dac sie zbyc bez wydania decyzji administracyjnej .... We wroclawiu angliku juz rejestruja bez problemu
(...)

- wymagane dokumenty
(...)

- Zgodnie z KPA skladasz podanie o rejestracje i MUSZA to podanie przyjac. A potem niech probuja uzasadniac, ze odmawiaja rejestracji.
A takie spławianie petenta bez rozpatrzenia sprawy zostalo z czasow komuny - i trzeba to zwalczac Ty masz prawo zlozyc wniosek, a oni maja obowiązek NIEZWLOCZNIE na niego odpowiedzieć (wydać decyzje).
Podstawy prawne co do rejestracji wraz z ustawami już ktoś podał (mi sie nie chcialo szukac ) - takze walcz
Na pocieszenie napisze, ze na dźwięk nazwiska mojej zony naczelnik WK w starostwie zamyka sie w pokoju na klucz ... od srodka
KONIEC CYTATU

Wyciąłem co ciekawsze fragmenty, ale jak widać kolejne nieżyciowe zasady do obalenia.
Aż mnie zatrzęsło jak to przeczytałem, bo zawsze mam mocno w pamięci tę "ścieżkę zdrowia" - US->OC->WK-Kasa-WK

Co wy na to - ktoś już walczył podobnie?

ps.nie używam "quote" bo zaciemnia odczyt

OC nie jest potrzebne do rejestracji.
jeśli go nie posiadasz WK po prostu zarejestruje ale i automatycznie powiadomi Fudusz Gwarancyjny.
Tamci skontrolują Cię i wtedy kara za brak OC.

nigdy przy rejestracji samochodu nie wymagano odemnie OC.

Cytat:
2008-04-27 10:04:18, beast6 pisze:
nigdy przy rejestracji samochodu nie wymagano odemnie OC.

zawsze przy rejestracji samochodu wymagano ode mnie OC.

WK - Włocławłek,Sieradz,Żyrardów (to ostatnie w styczniu)

Cytat:
2008-04-27 21:52:10, Solltys pisze:
zawsze przy rejestracji samochodu wymagano ode mnie OC. WK - Włocławłek,Sieradz,Żyrardów (to ostatnie w styczniu)

Ode mnie wymagali do wglądu przy rejestracji w ubiegłym tygodniu (Grodzisk Mazowiecki) ale raczej jest tak jak pisze 7 gsi czyli jak nie masz powiadamiają Ubezpieczeniowy Fudusz Gwarancyjny.

To Wołomin jakiś liberalny jest Cztery auta zarejestrowane i ani razu nawet nie zajaknęli sie na temat OC.
Bo po co im to? Tak jak jest napisane, do rejestracji pojazdu wymagane są : umowa kupna z poświadczeniem przez US o zapłaceniu podatku, stary dowód rejestracyjny, tablice i karta pojazdu (jeżeli jest). Dotyczy to samochodów z drugiej reki zakupionych w kraju.

To sa jakies widzimisie urzedasow. Ode mnie ani razu nie wymagano OC przy rejestracji. Nawet slowem o tym nie wspomnieli.

Ode mnie też wymagano OC przy rejestracji kluski

mi takze bez waznego OC nie chcieli zarejestrowac. Moze to kwestia miast? :|

jest zapisane że OC trzeba nabyć najpóźniej w tym samym dniu, w którym się rejestruje auto. Przy samej rejestracji nie trzeba - takie też jest i zdanie WK w Biskupcu.

Reszta to głupia interpretacja głupich urzędasów z WK. Interpretacje nie mające pokrycia w prawie polskim - muszę dodać.

Rowniez wczoraj w Białymstoku tez prosili o ubezpieczenie przy przerejestrowaniu auta.

Nigdy nikt ode mnie nie chciał OC przy rejestracji. A rejestrowałem na razie 3 sztuki. Fart?

Aż się przeraziłem, więc sprawdzam w moim wydziale komunikacyjnym
Rejestracja w WK Lublin

jest tam lista wymaganych dokumentów przy różnego rodzaju rejestracjach.

Miłej lektury

Cytat:

umowa kupna z poświadczeniem przez US

A co ma skarbowka do rejstracji wypelniasz pita PCC1 wplacasz i koniec czyli co ty piszesz to z pitem zasuwales do WK

I jeszcze jeden kamyczek do ogródka
Cytat:

witam
jestem na bieżąco z rejestracjami samochodów (ok 20 szt miesięcznie). dwa rodzaje wymagań polisy OC, jest to umotywowane dziennikiem ustaw,
jezeli auto pochodzi z Polski przy rejestracji wymagana jest polisa OC.
jezeli auto pochodzi z zagranicy polisa przy rejestracji nie jest wymagana, trzeba ją pokazać przy odbiorze stałego dowodu rejestracyjnego.
jezeli tego nie zrobisz = wniosek do funduszu gwarancyjnego i bedzie kara.
pozdrawiam
WojtGda

Cytat:
2008-05-05 19:37:06, Solltys pisze:
I jeszcze jeden kamyczek do ogródka

to samo zdaje się napisałem trochę wcześniej

Nie Dziennkiem Ustaw bo to miejsce a tym co poniżej

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (t.j. Dz. U. z 2007 r. Nr 186, poz. 1322),

bo do wydania tego cuda obliguje

ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (t.j. Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 z późn. zm.),

To obowiązuje WAS i ich a tam o ile dobrze popatrzyłem nie ma nic o OC.

No a tu całość aktów prawnych. Szukajcie a znajdziecie.
Ja zwykle w takich przypadkach proszę o akt prawny dotyczący danej czynność dla mnie NIE BO NIE nic nie oznacza.
Jak dobrze pamiętam to jak rejestrowałem lotka przeszedłem wszystko łącznie ze zmianą marki auta na Lotus

A najlepszy był tekst Pani "jak od Firmy to musi być faktura" po 30 minutach walki z nią i jej koleżankami kierowniczką udowodniłem swoje racje. Panie były w szoku ..... no ale wtedy byłem 3 raz więc się przygotowałem .

* ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (t.j. Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 z późn. zm.),
* Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (t.j. Dz. U. z 2007 r. Nr 186, poz. 1322),
* Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 września 2003 r. w sprawie szczegółowych czynności organów związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach (t.j. Dz. U. z 2007 r. Nr 137, poz. 96,
* ustawa z dnia 16 listopada 2006 roku o opłacie skarbowej (Dz. U. Nr 225, poz. 1635 z późn. zm.),
* Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 grudnia 2003 r. w sprawie wysokości opłat za wydanie dowodu rejestracyjnego, pozwolenia czasowego i tablic (tablicy) rejestracyjnych pojazdów (Dz. U. Nr 230, poz. 2302 z późn. zm),
* Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie opłaty ewidencyjnej (Dz. U. Nr 121, poz. 839),
* Rozporządzenie Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 28 marca 2006 r. w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu (Dz. U. Nr 59, poz. 421),
* Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 20 października 2003 r. w sprawie warunków i trybu wydawania kart pojazdów, wzoru karty pojazdu oraz jej opisu (Dz. U. Nr 189, poz. 185,
* Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 24 września 2003 r. w sprawie dokumentów stanowiących podstawę wpisu danych do karty pojazdu oraz czynności jednostek zajmujących się dystrybucją, przechowywaniem i wydawaniem kart pojazdów (Dz. U. Nr 189, poz. 1857),
* Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 20 czerwca 2002 r. w sprawie trybu legalizacji tablic rejestracyjnych oraz warunków technicznych i wzorów znaku legalizacyjnego (Dz. U. Nr 133, poz. 1122),
* Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 10 lutego 2006 r. w sprawie szczegółowych wymagań w stosunku do stacji przeprowadzających badania techniczne pojazdów (Dz. U. Nr 40, poz. 275),
* Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 14 czerwca 2004 r. w sprawie trybu dokonywania w dowodach rejestracyjnych pojazdów mechanicznych adnotacji o ustanowieniu zastawu rejestrowego (Dz. U. Nr 145, poz. 1542).

Cytat:
2008-05-04 12:02:36, robert1x pisze:
A co ma skarbowka do rejstracji wypelniasz pita PCC1 wplacasz i koniec czyli co ty piszesz to z pitem zasuwales do WK

Nie, Robert. Wypełniasz PCC1 w skarbówce, idziesz do Szanownej Pani w US która sprawdza wartość pojazdu w swojej mądrej książce, oblicza podatek, który musisz zapłacić i przykłada magiczną pieczątkę na umowie. Umowa z pieczatką+dowód wpłaty=potwierdzenie zapłacenia podatku. Bez tego nie zarejestrujesz. I gdzie ja napisałem, że z pitem zasuwałem do WK

Cytat:
2008-05-06 08:47:04, kuba pisze:
Szanownej Pani w US która sprawdza wartość pojazdu w swojej mądrej książce, oblicza podatek, który musisz zapłacić i przykłada magiczną pieczątkę na umowie.

NIE MA PRAWA wpisujesz to co masz na umowie jak im sie nie podoba
to nich powołaja rzeczoznawcę. Praktyka mówi, że jak masz niżej niź o 30% to płacisz za rzeczoznawcę plus podatek jak się mieścisz to oni płacą.

PRATYKUJĘ ZAWSZE Z MIŁYMI SZANOWNYMI PANIAM i zawsze wygrywam.
Możesz nawet sobie wpisać 100 zł na umowie ale pamietaj wtedy na bank powołają rzeczoznawcę i wtedy zabulisz.

PRAWO JEST PRAWO
NIE MAJA PRAWA PODBIĆ CI PODATKU BO PANI MA JAKIŚ EUROTAX.
MUSI PRZYJĄĆ TO CO MASZ WPISANE.
Koniec kropka!

Doskonale o tym wiem. Ale nie będę się szarpał z nimi o różnicę w podatku o 20 czy 50 zł.
Chodziło mi tutaj bardziej o głupią pieczątkę. Bez potwierdzenia opłacenia podatku od umowy WK nie zarejestruje samochodu. W wypadku, oczywiście, ponoszenia kosztów skarbowych przez kupującego.