[Accent] Coś skrzypi przy ruszaniu.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam ACCENTA 1.3 z 2001 r.
Niedawno wymieniłem z lewej strony, z przodu, sworzeń wahacza i tuleję metalowo gumową i po wymianie po paru dniach z lewej strony podczas ruszania coś zaczęłos krzypieć . Tak jakby trzaski, czasami z metalicznym odgłosem. Ale w zasadzie tylko przy ruszaniu. Potem jest ok, nawet gdy jadę po bruku. Czasami to nie występuje. Byłem ponownie u mechanika ale po obejrzeniu powiedział, że nic nie widzi i nie ma żadnych luzów.Może ktoś już to testował i temat przerabiał. Za wszelkie uwagi i sugestie Bóg zapłać.

[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2008-05-06 21:57:05 ]

A czy mechnior sprawdzał przeguby etc? Pojedź do kogoś innego, ew na szarpaki, nic nie mów że było coś robione i niech rzucą świeżym okiem na sprawę. Znam taki motyw z innego samochodu, że dosłownie cały skrzypiał przy ruszaniu, ale to bylo po wymianie sprzęgła i skrzynia była niestarannie założona.

Tuleja gumowo-metalowa zapewne została wbita w wahacz "na chama", być może nawet lekko wystrugana żeby łatwiej weszła dlatego teraz odrobinę za mocno pracuje.
Miałem takie zjawisko w Lantrze.

Poduszkę wahacza również wymieniałeś?

[urlp]http://moto.allegro.pl/item350788985_wahacz_accent_94_00_prawy.html[/url]

Jak pracowałem w aso hyundai w Wawie to była taka akcia serwisowa za darmo wymiana wahaczy bez względu na wiek accenta wada konstrukcyjna.Podieć do serwisu może jeszcze to robią.

Miałem to samo po wymianie tulei w wahaczu po przejechaniu kilkusetmetrów w Accencie I. Na diagnostyce też wszystko było ok. ale sam poszperałem i okazało sie że śruba mocująca wahacz ( ta w tulei metalowo gumowej) była zbyt słabo dokrecona.