Brak klimatyzacji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
po włączeniu klimy niezałancza sie sprężrka-bezpiecznik i złącze pod sprężarka OK włącznik klimy nowy a mechanik mówi że nie wie? CZY KTOS MOŻE COŚ PORADZIĆ

To cos slaby ten twoj mechanik jest Masz wogole freon ??

Prawdopodobnie brak czynnika lub uszkodzony czujnik ciśninia
(moim zdaniem)

bylo bardzo duzo na ten temat

krotko mowiac temat rzeka przyczyn tysiace

Uzyj szukajki jak pomysly sie wyczerpia a klima nie bedzie dzialac
to dopiero wtedy zakladaj setny topic o klimie...

W omegach niestety jest coś takiego że jeżeli temperatura otoczenia spadnie poniżej 2 stopni to klimatyzacja nie włącza sie.

A więc tak.
1. Ile lat ma Twoja klima
2.Kiedy ostatnio wymieniałeś środek smarujący ( powinno się raz na trzy lata)
3.Czy sprawdzaleś szczelność układu tj osuszacza i skraplacza.

Zdarz się że Osuszacz potrafi skorodować i nie bedzie ciśnienia bo wyparuje, szkoda nabijać klimkę, podjeć do serwisu bo oni mają odpowiedni sprzęt i wybadają czy masz szczelny układ, czy spreżarka działa itd.
pozdr:
ps. mam omegę z 98 klimka działała do 2007 do czerwca, jęździłem nieswiadomy że coś takiego należy przeglądać, i okazało się że musiałem wymienić osuszacz , skorodował jak również filtr i olej plus nabicie = 900 zł

Cytat:
2007-10-27 14:02:16, l3h pisze:
W omegach niestety jest coś takiego że jeżeli temperatura otoczenia spadnie poniżej 2 stopni to klimatyzacja nie włącza sie.

Włącza się...

Omega z 1994 troche stare ŻELAZO i klima też
na wiosne było wszystko sprawdzane wiemieniany olej freon a póżniej sprawdzana szczelność.
klima smigała jak tralala do września i padła nagle
jutro jade do serwisu od klimatyzacji niech szukają przyczyny

[ wiadomość edytowana przez: osstry998 dnia 2007-10-28 08:00:38 ]

Cytat:
ps. mam omegę z 98 klimka działała do 2007 do czerwca, jęździłem nieswiadomy że coś takiego należy przeglądać, i okazało się że musiałem wymienić osuszacz , skorodował jak również filtr i olej plus nabicie = 900 zł

To co oni ci robili za 900 zł przeciez to mozna cała klime za takie pieniadze kupic osuszacz i filtr to jest jedno i to samo kosztuje 100 zł i nabicie 140-180 zł

Cytat:
Omega z 1994 troche stare ŻELAZO i klima też
na wiosne było wszystko sprawdzane wiemieniany olej freon a póżniej sprawdzana szczelność.
klima smigała jak tralala do września i padła nagle
jutro jade do serwisu od klimatyzacji niech szukają przyczyny

Jesli nie masz freonu to masz gdzies nie szczelnosc a jesli masz to sprezarka sie nie zalacza to wtedy szprzegiełko. osuszacz to jedynie moze sie zapchac jesli dostaje sie do niego wilgoc a a to jedynie wtedy kiedy masz nie szczelnosc. A jesli nie masz to dobijasz na nowo dorzucasz barwnik i szukanie nie szczelnosci.

[ wiadomość edytowana przez: homer171 dnia 2007-10-28 08:27:01 ]

A wentylator nawiewu działa?
Jeśli nie to klima się nie włączy

dODAJE BO NIE WPISAŁEM - JESZCZE DOSZEDŁ SKRAPLACZ, A WIĘC CAŁA KLIMA - NIESTETY - I W DODATKU TRAFIŁEM NA SERWIS GDZIE USZKODZILI MI NAPINACZ PASKA - SKU...NY. DOSZŁO 250 ZŁ., MYSLAŁEM ŻE CHOLERA MNIE WEŹMIE, NIE PRZYZNALI SIĘ DO USZKODZENIA.

ps. 900 ZŁ KOSZTOWAŁO MNIE ZAPŁACIŁEM ZA NIEWIEDZĘ, MAM NADZIEJĘ ŻE wY BĘDZIECIE PŁACIĆ MNIEJ.
POZDR.

Cytat:
dODAJE BO NIE WPISAŁEM - JESZCZE DOSZEDŁ SKRAPLACZ, A WIĘC CAŁA KLIMA - NIESTETY - I W DODATKU TRAFIŁEM NA SERWIS GDZIE USZKODZILI MI NAPINACZ PASKA - SKU...NY. DOSZŁO 250 ZŁ., MYSLAŁEM ŻE CHOLERA MNIE WEŹMIE, NIE PRZYZNALI SIĘ DO USZKODZENIA.

ps. 900 ZŁ KOSZTOWAŁO MNIE ZAPŁACIŁEM ZA NIEWIEDZĘ, MAM NADZIEJĘ ŻE wY BĘDZIECIE PŁACIĆ MNIEJ.
POZDR.

To trafiłeś...

A przy okazji klimatyzacji szukam w archiwum i nie moge znaleźć a mianowicie zabrałem się za moją klimę i mam dylemat brakuje mi chłodnicy klimy i wentylatorów bądż wentylatora- ile ich powinno być w 2,5 TD 1994r??? kupiłem bez tego dlatego nie wiem po uszkodzeniu przodu poprzedni właściciel nie założył no i czy chłodnica klimy we wszystkich modelach jest taka sama? a różni się tylko ilościę tychże wentylatorów??- bo niby tak mi powiedział gość z allegro jak dzwoniłem w tej sprawie- ale nie za bardzo mu ufam.

Cytat:
2007-10-27 23:39:18, sewcio pisze:
Włącza się...

W twojej Omci się włącza bo masz nowszą od mojej ja ma z 96r i poniżej 2 stopni nie chula

Zawsze możesz spróbować, jak już będzie zimno - daj na obieg zamknięty, kierunek szyba i włącz klimę. Jak zadziała, to już będziesz szczęśliwy i będziesz wiedział, że się da włączyć w niższych temp.

Cytat:
2007-11-01 10:23:28, sewcio pisze:
Zawsze możesz spróbować, jak już będzie zimno - daj na obieg zamknięty, kierunek szyba i włącz klimę. Jak zadziała, to już będziesz szczęśliwy i będziesz wiedział, że się da włączyć w niższych temp.

Spróbuje, jak zadziała to będę szczęśliwy

wentylator nawiewu się załańcza a sprężarka stoi?

I sie wyjaśniło-padła spręzarka od klimy, jeżdziłem po szrotach kupiłem najpierw jedną do dupy a póżniej jeszcze 3 i tez do dupy (dobże że przyjeli spowrotem i kase oddali) 5 sztuka dopiero smiga . dobrze że mechanik troche znajomy to za robote mnie niezkasował. ogólnie koszt 230 spręzarka 200 nabicie+naprawa i jazda po szrotach 60.