[K] Kupie zadbane Espero 1.8/2.0 z klimą - Wawa lub okolice

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Znajomek szuka esperaka.
Auto musi być zadbane, bez tjuningów i idiotycznych przeróbek.
Silnik to z uwagi na problematyczność 1.5 - najlepiej 1.8/2.0
Esperal musi mieć klime.
Rocznik dowolny

Cena do 7 tys zł

Cytat:
2008-05-01 10:39:48, Tomek-Mydlowski pisze:
Silnik to z uwagi na problematyczność 1.5

Może mi ktoś w końcu wyjaśni co to za "problematyczność" z silnikiem 1.5?

Cytat:
2008-05-01 13:46:33, piotr_ek pisze:

moze to ze dziwnie mało pali?

za 2700 był na alledrogo od helmutów 2,0 full bez ekoskóry 95r

Cytat:
2008-05-01 13:46:33, piotr_ek pisze:

- kolizyjność po zerwaniu paska.
- Szybciej lecące paski.
- Problemy z aparatem zapłonowym - nie pamietam dokładnie co, ale coś tam się przy cewce rozmagnesowuje, efektem tego jest początkowe słabniecie auta, a później problemy z uruchomieniem i praca z max 1000obr/min
- problemy z głowicami - głównie uszczelniacze troche też delikatniejsze gniazda zaworów.
- uszczelki pod głowicą
itp itd.

Jedenpińć to delikatny silniczek, zdecydowanie za słaby do esperaka. Oprócz tego obserwujac esperaki u Sławka, a serwisuje się u niego ich naprawde sporo - nie widziałem jeszcze 1.8/2.0 zostawiajacego zasłony dymne.
Natomiast na niebiesko sadzi co drugie jedenpińć...

Nie chce się wdawać w dyskusje o wyższości jednego silnika nad drugim.
Człowiek który szuka auta, nie jest zbytnio kasiasty. Potrzebuje wiec bardzo taniego w utrzymaniu samochodu, który przy odpowiednim dbaniu pojeździ jeszcze kilka lat.
Dlatego chce proste jak cep i totalnie bezawaryjne, prymitywne 1.8/2.0

Cytat:
2008-05-01 18:13:15, Tomek-Mydlowski pisze:
- kolizyjność po zerwaniu paska. - Szybciej lecące paski. -

No i? Wszystkie współczesne silniki tak mają i wiele z nich wymaga zmiany po 90 tys km. Zresztą wymiana paska to raptem 400 czy 500 zł. Wystarczy 1 gr dziennie odkładać, aby było człowieka po 2 czy 3 latach stać na pasek+wymianę.

Cytat:
Problemy z aparatem zapłonowym - problemy z głowicami - uszczelki pod głowicą

Zabobony wiejskich bab.

Cytat:
Jedenpińć to delikatny silniczek, zdecydowanie za słaby do esperaka.

Fakt niezaprzeczalny.

Cytat:
Natomiast na niebiesko sadzi co drugie jedenpińć...

No. I po 10 tys km wymaga dolania do 0,5 l oleju. Poważna sprawa!

Cytat:
2008-05-01 18:13:15, Tomek-Mydlowski pisze:
- kolizyjność po zerwaniu paska. - Szybciej lecące paski. - Problemy z aparatem zapłonowym - nie pamietam dokładnie co, ale coś tam się przy cewce rozmagnesowuje, efektem tego jest początkowe słabniecie auta, a później problemy z uruchomieniem i praca z max 1000obr/min - problemy z głowicami - głównie uszczelniacze troche też delikatniejsze gniazda zaworów. - uszczelki pod głowicą itp itd. Jedenpińć to delikatny silniczek, zdecydowanie za słaby do esperaka. Oprócz tego obserwujac esperaki u Sławka, a serwisuje się u niego ich naprawde sporo - nie widziałem jeszcze 1.8/2.0 zostawiajacego zasłony dymne. Natomiast na niebiesko sadzi co drugie jedenpińć... Nie chce się wdawać w dyskusje o wyższości jednego silnika nad drugim. Człowiek który szuka auta, nie jest zbytnio kasiasty. Potrzebuje wiec bardzo taniego w utrzymaniu samochodu, który przy odpowiednim dbaniu pojeździ jeszcze kilka lat. Dlatego chce proste jak cep i totalnie bezawaryjne, prymitywne 1.8/2.0

jak nie kasiasty to na co mu takie zarłoczne silniki
oczywiscie ta paliwozernosc to efekt konstrukcji pamietającej czasy Króla Cwieczka

Cytat:
2008-05-01 18:35:19, piotr_ek pisze:
Wystarczy 1 gr dziennie odkładać, aby było człowieka po 2 czy 3 latach stać na pasek+wymianę.

raczej cirka abałt 150 lat

Cytat:
2008-05-01 18:35:19, piotr_ek pisze:
No i? Wszystkie współczesne silniki tak mają i wiele z nich wymaga zmiany po 90 tys km.(...)

nowoczesne silniki w większości mają już łańcuch - taki powrót do starego rozwiązania w oparciu o nowe, lepsze materiały.
Natomiast wersje z paskiem - wytrzymują już grubo ponad 100-150tys km.
W espero 1.5 z LPG, rozrząd warto jest robić co 50 tys km....
Troche mało
W 1.8/2.0 od biedy można olać wymiane (czego nie polecam).....bo jak się zerwie, to trudno, założy się nowy i koniec wydatków, auto jeździ.

Cytat:

Zabobony wiejskich bab.

Sam jesteś zabobon

Głowice to temat rzeka - ba mało który warsztat potrafi to poskładać do kupy, tak aby auto nie sadziło obłoków dymu.
Sławek nie raz poprawiał takie 1.5

Odnośnie aparatów zapłonowych - to częsciej dzieje sie to w nexiach 1.5 16V, w espero mniej, ale jednak.
Problem jest o tyle nie typowy, że cholernie cieżko go zlokalizować.
Pamiętam jak kilka lat temu, Sławek trzymał jedną nexie z miesiąc i nie mógł zrozumieć czemu nie działa jak wszystko jest dobrze.
Wreszcie metodą podmieniania poszczególnych elementów doszedł że potrzebny jest nowy kompletny aparat zapłonowy, bo jakiś wałeczek sie rozmagnesował.

Cytat:
No. I po 10 tys km wymaga dolania do 0,5 l oleju. Poważna sprawa!

często nie po 10tys km, a już po 1tys km, i nie 0,5l ....a 1,5l

Podsumowując, ogłoszenie dotyczy 1.8/2.0 ...... fanatycy 1.5 proszeni są o wypad z tego wątku

* przepraszam za składnie, ale jestem po spożyciu

Cytat:
2008-05-01 19:49:10, Tomek-Mydlowski pisze:
nowoczesne silniki w większości mają już łańcuch

Albo pasek, który wymaga wymiany po 120 tys km, a serwis zaleca po 90. I w 1.5 to 90 spokonie wystarcza.

Cytat:
często nie po 10tys km, a już po 1tys km, i nie 0,5l ....a 1,5l

To szczęście jakieś trzeba mieć wielkie. Osoby takie w lotto powinny grać!

Cytat:
Podsumowując, ogłoszenie dotyczy 1.8/2.0 ...... fanatycy 1.5 proszeni są o wypad z tego wątku

Wypad słyszałeś? Gdzie jesteś!!!

Witam
Ale dziwne co ty mówisz bo mam ESPERO z silnik 1.5 od 5 lat i o takich bzdurach jeszcze nie słyszałem ani sam nie doświadczyłem więc pleciesz GŁUPOTY i tyle odnośnie tego silnika.
Pozdrawiam.

Ja również potwierdzam że to jakieś głupoty. Ja przez 4 lata jazdy moim 1.5 nigdy niemialem zadnych problemów z silnikiem. i nigdy przez 4 lata oprócz regularnych wymian nigdy oleju niedolewałem. A co do dolewania oleju to slyszalem kiedys ze w Vectrze B czy Omedze trzeba na 1000km przynajmniej 0,5 litra oleju dolać. I bylo tak od nowosci-ludzie reklamowali auta jeszcze nowe na gwarancji ale producent twierdził ze to normalne.

Cytat:
2008-05-01 21:24:47, tommi3737 pisze:
I bylo tak od nowosci-ludzie reklamowali auta jeszcze nowe na gwarancji ale producent twierdził ze to normalne.

Oplowi to do tej pory zostało. Olej jak mixol do syrenki trzeba lać.

Cytat:
2008-05-01 22:58:16, piotr_ek pisze:

i w takim momentach zawsze mówię "niema jak Daewoo"

Cytat:
2008-05-01 22:58:16, piotr_ek pisze:

Miałeś opla, czy powielasz "urban legend"...?

Cytat:
2008-05-02 01:19:45, pyrekcb pisze:

Miałem opla astrę II - dwuletni brał już 1l na 5tys km.

W serwisie powiedzieli ,że na gwarancji robią dopiero jak bierze 1l na 1tys , jeśli jest mniej to wszystko w normie

Cytat:
2008-05-02 01:19:45, pyrekcb pisze:

Kolega ma astrę II. Min. litr na 10000 km to standard.

przepraszam że odejde od tematu brania oleju ..... ALE czy znacie kogoś kto chce sprzedać zadbane 1.8/2.0 z klimą

Najlepiej wawa lub okolice

Nie che mi sie rowodzić nad tym ale to co Tomek powiedział/napisał to sa oczywiste fakty a dyskusje i uzewnetrznianie sie tu w TYM poscie (uzytkownikow 1,5) ukazują chyba kompleks silniczka 1,5.
Pomijam tez to ze malo jest osob ktore moga porownac sie z Tomkiem co do znajomosci tego auta na tym forum.

Cytat:
2008-05-02 08:25:25, slawekk pisze:
Miałem opla astrę II - dwuletni brał już 1l na 5tys km. W serwisie powiedzieli ,że na gwarancji robią dopiero jak bierze 1l na 1tys , jeśli jest mniej to wszystko w normie

Aż sprawdziłem - str. 32 działu Porady instrukcji szmelcwagena:
Zużywanie oleju przez silnik jest zjawiskiem normalnym. Może ono wynosic do 1,0 l/1000 km.

Typowy dupochron chyba wszystkich marek aut.
Moja asterka - jeżeli dobrze pamiętam - brała ok. 0.5 - 1l między wymianami. Bańka 5 ltr akurat starczala...