| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2008-05-12 16:56:26 W poprzednim zamkniętym wątku podprowadziłeś nas, że masz problem z kołem napinacza klimatyzacji. teraz się okazuje, że chodzi o koło pasowe na wale... Jak będziesz tak opisywał usterki to mała szansa że ci pomożemy.
Ale do rzeczy. Jeżeli koło pasowe daje wibracje to albo jes krzywo osadzone na wale (przekrzywione) albo jest iosadzone nie współśrodkowo. Fakt, że - jak rozumiem - poprzedni włąściciel zdjął pasek klimatyzacji sugeruje, że juz wcześniej było coś na rzeczy... Z drugiej strony, jeżeli z kołem byłoby coś nie tak to wibrował by ci też chyba alternator - o ile dobrze wiem to napędzany jest z tego samego koła pasowego... Jak to sprawdzić? W miarę prosto. Wjechać na kanał, zdjąć osłony dolne komory silnikowej, zdjąć koło razem z paskami i odpalić silnik. Jeżeli z czopem wału jest coś nie tak - to będzie to widać. A może samo koło jest trefne? Co do Holdena, to jedyna wspólna część espero z Holdenem to silnik - Holden jest m.in. producentem silników, od zawsze związanym z GM. Raczej nie ma możliwości, żeby espero bylo sprzedawane przez holdena. W usa esperaki na bewno były - tam było wszystko. Niemniej sądzę, że sprzedawane były na podobnej zasadzie jak Yugo - do cadillaca esperak gratis ![]() |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2008-05-13 20:06:32 A ja zapytam przekornie.
Sprawdzaliście koło sprężarki klimy i rolkę napinacza? Może to któreś z nich jest nierówne, bo raczej dziwne wydaje mi się, że kolejne koło pasowe wału korbowego jest niewspółosiowe. A może jakieś błędy montażowe? Dla pewności zamieszczam Ci schemat pasków. ![]() |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2008-05-21 20:08:09
YYY jaką butle chcesz sprawdzać?? sprawdzenie szczelnosciu układu wraz z napełnieniem płaciłem 200zł plus naprawa nieszczelnosci |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-05-21 21:51:45
Na wsi sprawdzenie szczelności+dobicie+UV+odkażanie psikaczem z markietu (40 min. roboty maszyneri) = 150 zł. |