Platforma cię kocha...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tytuł strony

W sumie niedawno wpadła mi w ręce broszura wydana prze [ wspaniały] rzad zachecajaca polaków do powrotu do kraju. Ta dowiedziałem sie jak załozyc firme i inne duperele które srednio rozwiniety człowiek napisałby z pamieci w 5 minut. I na to ci idioci powołuwali specjalny sztab zeby toto opracowac. Powodzenie im życze

Tak się kłócicie...
PO vs PIS...
A to wszystko to rozbiórka po AWS'ie - najgorszym syfie jaki był
Ale ja do polemiki ani pyskówy się nie dołączę

Bo najważniejsze to robić swoje i nie tracić nafty na bezsensowną polemikę. Jeżeli jest czas, siła i chęci to reformować, ale zaczynać należy od własnego podwórka. A nie narzekać, narzekać, narzekać... na Millera, na Tuska, na Kaczyniaków itp. mężów stanu.

Cytat:
2008-05-16 20:38:30, DeeJay pisze:
Tak się kłócicie...

A kto tu się kłóci...?

Cytat:
2008-05-16 20:11:26, JaChomik pisze:
Ta dowiedziałem sie jak załozyc firme i inne duperele które srednio rozwiniety człowiek napisałby z pamieci w 5 minut.

Napisać w 5 min. nie ma problemu. Niech się znajdzie rekordzista, który papierologię załatwi w 1 dzień. A robota jest taka:
- Ewidencja w urzędzie
- Regon
- ZUS
- Skarbówka
- Bank

Cytat:
2008-05-16 20:38:30, DeeJay pisze:
Tak się kłócicie... PO vs PIS... A to wszystko to rozbiórka po AWS'ie - najgorszym syfie jaki był Ale ja do polemiki ani pyskówy się nie dołączę

Cytat:

Napisać w 5 min. nie ma problemu. Niech się znajdzie rekordzista, który papierologię załatwi w 1 dzień. A robota jest taka:
- Ewidencja w urzędzie
- Regon
- ZUS
- Skarbówka
- Bank

Jest to mozliwe
Tylko ze nie w tym kraju

[ wiadomość edytowana przez: JaChomik dnia 2008-05-17 01:04:31 ]

Cytat:
2008-05-17 01:04:01, JaChomik pisze:
Jest to mozliwe

U nas się mówi, że ma być możliwe... tak już od 2 czy 3 lat się mówi.

Cytat:
2008-05-17 01:04:01, JaChomik pisze:
Jest to mozliwe Tylko ze nie w tym kraju

Nie pamiętam już dobrze swoich początków, ale było mniej więcej tak:
- urząd gminy - wysłane zgłoszenie via net, po odbiór wypisu przyszedłem na konkretną godzinę do konkretnego pokoiku;
- regon - załatwiany od ręki (fakt, chwilę poczekalem, bo to było niedługo po wprowadzeniu "promocji ZUSu", więc ludzie na maksa otwierali dz.g.);
- ZUS - wysyłka pocztą;
- U.S. - j.w.;
- z kontem było trochę zachodu, bo to mbank, więc wszystko korespondencyjnie - podejrzewam, że w większości "stacjonarnych" banków konto otwierają od ręki.

Reasumując - jakby sie uparł, to by pewnie w jeden dzień obskoczył wszystko...

Tylko co to ma do rzeczy...?
Akurat zakładanie dz.g. nie jest najbardziej upierdliwym aspektem prowadzenia tejże

Cytat:
2008-05-17 22:29:30, pyrekcb pisze:
Reasumując - jakby sie uparł, to by pewnie w jeden dzień obskoczył wszystko...

No w moim wiejskim wypadku to kiedyś było tak:
- urząd miasta w Łolkóshu
- ZUS w Chrzanowie
- Regon w Katowicach
I wciąż pozostaje pytanie czemu nie można tego w jednym urzędzie załatwić. Przecież to wszystko państwowe jest jak by nie było. Te same urzędasy to robią.

Cytat:
2008-05-16 23:04:53, piotr_ek pisze:
Napisać w 5 min. nie ma problemu. Niech się znajdzie rekordzista, który papierologię załatwi w 1 dzień. A robota jest taka: - Ewidencja w urzędzie - Regon - ZUS - Skarbówka - Bank

konkubina ma zrobiła wszystko w jeden dzień (słownie: jeden dzień ) Miasto: Szczecin.
Konto w banku potrzebne jest tylko wtedy, gdy zakładasz firmę która ma mieć osobowość prawną. Jeśli sam prowadzisz dz.gosp. to możesz korzystać z konta osobistego, które każdy sensowny Polak ma (aluzja wiadomo do kogo).

Z drugiej strony wiem o tym, że nie każdy młody Polak wie, jak założyć firmę. Przejdźcie się na którąkolwiek uczelnię albo zapytajcie jakiegoś znajomego studenta to się przekonacie... Z trzeciej strony taki poradnik też niepotrzebny, bo jak ktoś potrzebuje, to się w trymiga dowie jak to zrobić...

Cytat:
2008-05-18 18:39:36, Robert_S pisze:
konkubina ma zrobiła wszystko w jeden dzień (słownie: jeden dzień ) Miasto: Szczecin.

W miastach wojewódzkich to jest jak najbardziej wykonalne.

Cytat:
to możesz korzystać z konta osobistego, które każdy sensowny Polak ma (aluzja wiadomo do kogo).

rozwiniesz myśl że o "sensowności " Polaka decyduje fakt posiadania konta ???

ciekaw jestem też Twojego zdania w takiej kwestii:
czy jeżeli ktoś , jak twierdzi , posiada konto a pensję pomimo to odbiera osobiście w kasie miejsca pracy i przynosi do domu to zachowuje sie racjonalnie ? Czy takie zachowanie pasuje do "sensownego Polaka "

Cytat:
2008-05-18 21:42:29, marcin2 pisze:
czy jeżeli ktoś , jak twierdzi , posiada konto a pensję pomimo to odbiera osobiście w kasie miejsca pracy i przynosi do domu to zachowuje sie racjonalnie ?

Głupio się zachowuje, a nie racjonalnie (oczywiście zakładam, że ma konto, a z niego nie korzysta). Chociaż ja swego czasu w gotówce się tylko rozliczałem. Śladów nie pozostawia.
Inna sprawa, że konto w banku to ZŁO!!! I patrząc z perspektywy czasu to chciałbym nie mieć dowodu osobistego, NIP, PESEL, konta itp. itd.

Cytat:
2008-05-18 21:42:29, marcin2 pisze:
rozwiniesz myśl że o "sensowności " Polaka decyduje fakt posiadania konta ??? ciekaw jestem też Twojego zdania w takiej kwestii: czy jeżeli ktoś , jak twierdzi , posiada konto a pensję pomimo to odbiera osobiście w kasie miejsca pracy i przynosi do domu to zachowuje sie racjonalnie ? Czy takie zachowanie pasuje do "sensownego Polaka "

czepiasz się

rozwijając myśl: Ktoś kto nie ma konta, lub ma lecz z niego nie korzysta jest dziwakiem. Ktoś, kto trzyma pieniądze w domu to w mojej opinii co najmniej człek nierozsądny. Mormon - to chyba bliskie skojarzenie?

Cytat:
Konto w banku potrzebne jest tylko wtedy, gdy zakładasz firmę która ma mieć osobowość prawną. Jeśli sam prowadzisz dz.gosp. to możesz korzystać z konta osobistego, które każdy sensowny Polak ma

Bzdura.
Zabronione jest dokonywanie rozliczeń z konta prywatnego związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą.
Do tego musi być rachunek firmowy.

Cytat:
2008-05-18 23:35:32, Robert_S pisze:
Ktoś, kto trzyma pieniądze w domu to w mojej opinii co najmniej człek nierozsądny.

Albo bardzo rozsądny i przewidujący. Bank może upaść, konto może zająć komornik, albo zainteresować się nim prokurator, a wtedy ten milion ukryty pod parkietem lub 500 tys zakopane w lesie mogą być niezbędne.

DeeJay - kłamiesz biznes.interia.pl/firma/news/nie-daj-sie-naciac-na-konto,1111422

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2008-05-19 07:25:02 ]

Cytat:
2008-05-19 06:38:45, DeeJay pisze:
Zabronione jest dokonywanie rozliczeń z konta prywatnego związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą.

Nie jest zabronione. Jeśli jest - podaj przepis.
Nie jest też prawdą że konta wymagają wyłącznie osoby prawne. Tu wiele zależy od praktyki danego US, niektóre twierdzą że jak firma jest vat-owcem to ma mieć odrębny rachunek.
A jak powszechnie wiadomo w tak drobnych sprawach z koniem kopać się nie należy.

Cytat:
2008-05-19 06:38:45, DeeJay pisze:
Bzdura. Zabronione jest dokonywanie rozliczeń z konta prywatnego związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą. Do tego musi być rachunek firmowy.

to chyba jakiś żart... Jaki przepis to reguluje? Jeśli prowadzisz działalność osobiście, to po kiego grzyba potrzebny Ci rachunek firmowy?
Z tego co wiem nie ma żadnego przepisu, który by mówił o obowiązku posiadania rachunku firmowego. Z tego co wiem, w przepisach podatkowych nie ma czegoś takiego jak firmowy rachunek. Jest po prostu rachunek bankowy i już.