| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2008-05-16 10:55:22 |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2008-05-16 21:28:30 Bo najważniejsze to robić swoje i nie tracić nafty na bezsensowną polemikę. Jeżeli jest czas, siła i chęci to reformować, ale zaczynać należy od własnego podwórka. A nie narzekać, narzekać, narzekać... na Millera, na Tuska, na Kaczyniaków itp. mężów stanu. |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2008-05-16 22:01:30
A kto tu się kłóci...? |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2008-05-16 23:46:49
|
JaChomik Klubowy Weteran Honda Civic 1.8 Szczecin/Glasgow | 2008-05-17 01:04:01
Jest to mozliwe
Tylko ze nie w tym kraju [ wiadomość edytowana przez: JaChomik dnia 2008-05-17 01:04:31 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-05-17 22:12:20
U nas się mówi, że ma być możliwe... tak już od 2 czy 3 lat się mówi. |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2008-05-17 22:29:30
Nie pamiętam już dobrze swoich początków, ale było mniej więcej tak: - urząd gminy - wysłane zgłoszenie via net, po odbiór wypisu przyszedłem na konkretną godzinę do konkretnego pokoiku; - regon - załatwiany od ręki (fakt, chwilę poczekalem, bo to było niedługo po wprowadzeniu "promocji ZUSu", więc ludzie na maksa otwierali dz.g.); - ZUS - wysyłka pocztą; - U.S. - j.w.; - z kontem było trochę zachodu, bo to mbank, więc wszystko korespondencyjnie - podejrzewam, że w większości "stacjonarnych" banków konto otwierają od ręki. Reasumując - jakby sie uparł, to by pewnie w jeden dzień obskoczył wszystko...
Tylko co to ma do rzeczy...?
Akurat zakładanie dz.g. nie jest najbardziej upierdliwym aspektem prowadzenia tejże |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-05-17 23:16:53
No w moim wiejskim wypadku to kiedyś było tak: - urząd miasta w Łolkóshu - ZUS w Chrzanowie - Regon w Katowicach I wciąż pozostaje pytanie czemu nie można tego w jednym urzędzie załatwić. Przecież to wszystko państwowe jest jak by nie było. Te same urzędasy to robią. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-05-18 18:39:36
konkubina ma zrobiła wszystko w jeden dzień (słownie: jeden dzień ) Miasto: Szczecin.
Konto w banku potrzebne jest tylko wtedy, gdy zakładasz firmę która ma mieć osobowość prawną. Jeśli sam prowadzisz dz.gosp. to możesz korzystać z konta osobistego, które każdy sensowny Polak ma (aluzja wiadomo do kogo). Z drugiej strony wiem o tym, że nie każdy młody Polak wie, jak założyć firmę. Przejdźcie się na którąkolwiek uczelnię albo zapytajcie jakiegoś znajomego studenta to się przekonacie... Z trzeciej strony taki poradnik też niepotrzebny, bo jak ktoś potrzebuje, to się w trymiga dowie jak to zrobić... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-05-18 18:43:48
W miastach wojewódzkich to jest jak najbardziej wykonalne. |
marcin2 gdynia | 2008-05-18 21:42:29
rozwiniesz myśl że o "sensowności " Polaka decyduje fakt posiadania konta ??? ciekaw jestem też Twojego zdania w takiej kwestii: czy jeżeli ktoś , jak twierdzi , posiada konto a pensję pomimo to odbiera osobiście w kasie miejsca pracy i przynosi do domu to zachowuje sie racjonalnie ? Czy takie zachowanie pasuje do "sensownego Polaka "
|
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-05-18 22:00:18
Głupio się zachowuje, a nie racjonalnie (oczywiście zakładam, że ma konto, a z niego nie korzysta). Chociaż ja swego czasu w gotówce się tylko rozliczałem. Śladów nie pozostawia. Inna sprawa, że konto w banku to ZŁO!!! I patrząc z perspektywy czasu to chciałbym nie mieć dowodu osobistego, NIP, PESEL, konta itp. itd. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-05-18 23:35:32
czepiasz się
rozwijając myśl: Ktoś kto nie ma konta, lub ma lecz z niego nie korzysta jest dziwakiem. Ktoś, kto trzyma pieniądze w domu to w mojej opinii co najmniej człek nierozsądny. Mormon - to chyba bliskie skojarzenie? |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2008-05-19 06:38:45
Bzdura. Zabronione jest dokonywanie rozliczeń z konta prywatnego związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą. Do tego musi być rachunek firmowy. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-05-19 06:50:47
Albo bardzo rozsądny i przewidujący. Bank może upaść, konto może zająć komornik, albo zainteresować się nim prokurator, a wtedy ten milion ukryty pod parkietem lub 500 tys zakopane w lesie mogą być niezbędne. DeeJay - kłamiesz biznes.interia.pl/firma/news/nie-daj-sie-naciac-na-konto,1111422 [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2008-05-19 07:25:02 ] |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2008-05-19 08:20:49
Nie jest zabronione. Jeśli jest - podaj przepis. Nie jest też prawdą że konta wymagają wyłącznie osoby prawne. Tu wiele zależy od praktyki danego US, niektóre twierdzą że jak firma jest vat-owcem to ma mieć odrębny rachunek. A jak powszechnie wiadomo w tak drobnych sprawach z koniem kopać się nie należy. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-05-19 08:23:46
to chyba jakiś żart... Jaki przepis to reguluje? Jeśli prowadzisz działalność osobiście, to po kiego grzyba potrzebny Ci rachunek firmowy? Z tego co wiem nie ma żadnego przepisu, który by mówił o obowiązku posiadania rachunku firmowego. Z tego co wiem, w przepisach podatkowych nie ma czegoś takiego jak firmowy rachunek. Jest po prostu rachunek bankowy i już. |