| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2008-04-13 15:59:06 Hej
Czy ktoś z Was spotkał się, a może nawet stosował ten lub podobny granulat i może ma doświadczenie w jego uzytkowaniu. U mnie na północy w zakładach wulkanizacyjnych jest to wręcz nieznane. Ostatnio zakupiłem używane felgi z Niemiec i nie ma tam najmniejszego śladu po jakichkolwiek ciężarkach, a przecież jakoś musiały być wyważone. |
Busta Omega Krosno | 2008-04-13 18:20:35 Zbadaj tabele zastosowań |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2008-04-13 19:27:09 Hej
Nie omieszkałem zrobić tego przed napisaniem tego posta. Jednak tak do końca ta tabela zastosowań nie wyklucza zastosowania tego granulatu do sam. osobowych. Tym bardziej, że podobno w Polsce południowej jest to bardziej rozpowszechnione. To samo powiedział mi dystrybutor granulatu, że sprzedaje go w zasadzie na obszar od W-wy na południe po kilka ton rocznie. |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2008-04-13 20:31:53 Hej
Nie wiem skąd te 4 kg, bo sprzedają tylko całe pojemniki po 8 kg za 400zł chyba netto. Wiele tego do opony nie wchodzi myślę, że nie więcej jak 150 g, więc wystarczy na około 13 kompletów kół.
Mam nadzieję, że się to sprawdzi w użytkowaniu. Poczekajmy jednak na zasięgnięcie opinii przez kolegę homera, lepiej wiedzieć więcej niż robić doświadczenia. |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-04-13 20:38:37 Mnie by tez cos takiego interesowalo, wywazone kolka to podstawa ![]() |
homer171 LOB SYMPATYK Esesman Wrocław | 2008-04-14 06:52:56 Jak bede miał czas to napisze w czasie pracy i dokladnie zapytam o ten granulat. Ale bedac w poprzedni poniedziałek na targach w Lipsku niestety nie zauwazyłem zeby ktos reklamował ten granulat. Swoje stoista miały w sumie wszystkie urzadzenia ktore licza sie na swiatowym rynku. Ale do południa dam odpowiedz bo moim szefowie siedza w tym od 12 lat. Byli jedni z pierwszych ktorzy zajmowali sie wulkanizacja w polsce.
Moze kogos to zainteresuje. WIMAD |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2008-04-14 21:21:45 Hej
To nic optymistycznego w temacie nie słychać
Pomimo wszystko dzięki homer za fatygę. Dalej jednak nurtuje mnie temat i będę szukał innych opinii. Tym bardziej, że jeden ziom ma już zaaplikowany ten granulat w koła jeno jeszcze kół nie założył na auto. Poczekam na jego relacje z użytkowania. Jakiś czas wstecz w wiodących filmach wulkanizacyjnych w 3-citi aplikowali podobny granulat, ale nie luzem tylko w jakiś woreczkach. Jak to działało tego nie wiem, jednak do tanich nie należało, bo od koła śpiewali sobie 50 zł i na specjalne życzenie są w stanie taką usługę wykonać obecnie. Pozostaje mi też zasięgnąć języka u Niemca, od którego kupiłem felgi, może on wniesie do tematu coś konkretnego. Tylko ten niemiecki język jakiś obcy mi jest
|
homer171 LOB SYMPATYK Esesman Wrocław | 2008-04-14 21:47:06 Chetnie wysłucham opini z innej strony.
wydaje mi sie i tak najlepszym rozwiazaniem jest wywazyc koła na dobrej klasy wywazarce. Proponuje Huntera jesli ktos takie cos posiada z testem drogowym i mozliwoscia ustawienia ktore koła na które miejsce to polecam. tylko ze maszyna kosztuje 3 razy drozej niz normalne maszyny dostepne na polskim rynku.
Jesli tak bardzo nurtuje Cie to wszystko to moge zasiegnac informacji u producenta bez posrednio znaczy sie przez mojego szefa. |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2008-04-14 22:07:37 Hej
Dlaczego by nie, jedna pinia więcej nie zaszkodzi tym bardziej ze źródła. Tylko by nie była ona taka lakoniczna: nie stosuje się do aut osobowych i tyle. Postaraj się ![]() |
Pabelo LOB MEMBER Omega A 24v Gliwice | 2008-04-14 22:17:13 Mayster jak chcesz sie skontaktowac z Niemcem
i potrzebujesz wsparcia jezykowego to dawaj tekst i dzialamy ![]() |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2008-04-16 14:42:15 Tak mnie się wydaje po chwili "pofilozofowania" że może być problem w osobówkach, szczególnie tych które mają ponad przeciętne przyspieszenia... Ten granulat musiałby mieć ponad normalne właściwości (woda w proszku ? ) by to działało w każdych warunkach...
Proponuję pooglądać działanie .... pralki automatycznej, w momencie kiedy zaczyna się program wirowania ![]() [ wiadomość edytowana przez: jorgi dnia 2008-04-16 14:57:19 ] |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2008-04-17 22:54:37 Hej
Jak na razie nic optymistycznego
Dzieki Pabelo z naszego na niemiecki i odwrotnie Niemiec odpisał, że na felgach miał ciężarki tylko dokładnie usunął ślady po kleju. To jeden trop mam z głowy. ale temat drążyć będę dalej ![]() |
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2008-04-18 10:37:21 jakby nie patrzeć to przytoczenie Jorgiego jest dosyć trafne (pralka). Stosuje się to w ciężarówkach gdzie nie liczy się przyspieszenie tylko zdolność uciągu. Ciężarówka przyspiesza do tych swoich 70 km/h w okresie dajmy ok 1 minuty a może i więcej. W między czasie wziąść pod uwagę należy momenty zmiany biegu, trwają one ok 3-4 sekund a wtym momencie koło porusza się ze stałą prędkością bądź lekko zwalnia (w zależności od obciążenia auta). Jak widać proszek w oponie ma czas żeby się równomiernie rozłożyć.
A teraz weżmy pod uwagę takiego ściganta, np Fatboya (bez urazy ) stoi na światłach, pod nogą 200 KM a z boku jakiś frajer w oklejonej spoilerami i naklejkami beemce nie młodej świeżości, w dresach z pięcioma paskami. Ryk silnika, zgrzyt skrzyni i jazda- frajer równo rusza i jedzie a w besti w momencie nagłego strzału mocy na koła, proszek ląduje w jednym punkcie opony i poprzez siłę odśrodkową nie ma możliwości rozłożyć się równomiernie. Koła zaczynają skakać i dupa z dobrego przyspieszenia bo koła nie mogą złapać przyczepności. Dlatego nie zaleca się stosowania w autach osobowych.
Swoją drogą jest pompowanie azotem i coraz cieńsze ciężarki które można w dobry sposób ukryć w feldze, po co kombinować? [ wiadomość edytowana przez: katanos dnia 2008-04-18 10:39:15 ] |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2008-04-18 11:24:40 na tej stronce:
Demo Looknijcie na "How it works". Przedstawiony jest test z wyważaniem koła o średnicy 15-20 cm... ciekawe doświadczenie... |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2008-04-18 20:38:56 Hej
Dzięki Marek
To mnie jeszcze bardziej przekonuje by drążyć temat. Może i jestem taki "niewierny Tomasz" ale jeśli nie pojawi się tu opinia konkretnego użytkownika to zapewne wypróbuję to osobiście by się przekonać co i jak |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-04-18 21:52:42 Myślę, że za kilka lat wszyscy będą to stosować... ![]() |