Musze sciagnac tapicerke z fotela (mkV z regulacja ledzwiowa).
O ile z siedziska mi sie udalo zdemontowac gabke (sa takie dwa plastikowe pokretelka po spodnij czesci), o tyle z oparciem jest problem. Po pierwsze sa takie dwa "bolce" po bokach zatkane zaslepkami (?) i nijak nie wiem jak to wyciagnac - na sile nie chce.
gdzies na forum poczytalem, ze na zlaczeniu oparcia i siedziska maja byc jakies listwy ...ale u mnie ich chyba nie ma.
Jako, ze na forum nie znalazlem wiecej info - prosze o porade kogos kto juz demontowal fotele.
Z gory dzieki!
No to sam sobie odpowiem:
I.Demontaz oparcia:
1. wyjmujemy boczne bolce (niestety na sile)
2. wyjmujemy zaglowek i blokady zaglowkow (trzeba z boku wcisnac srubokretem blokade)
3. odkrecamy kolka regulacji
4. sciagamy plastik z tylu
5. scigamy listwy trzymajace tapicerke i gabke (z przodu tapicerka jest polaczona z gobka!)
6. z dolu sa takie metalowe kolka-zaciski trzymajace material tapicerki - tez sciagnac
(teraz trudny etap, jak nie mamy cegow do drutu stalowego)
7. w material tapicerki wprowadzone sa stalowe druty (fi bodajze 2mm), te stalowe druty sa przymocowane stalowymi kolkami z tegoz drutu do pretow wprawionych w gabke - wszystkie te kolka trzeba przeciac (latwiejszy wariant, jak mamy czym), albo rozgiac (trudniejszy wariant - kombinerki +srubokret)
8. po uwolnieniu materialu tapicerki - wyciagamy prety (jakbysmy chieli wyprac)
Gabki nie sciagalem ze stelarza, ale nie powinno to stnowic problemu gdyz jest mocowana na sprezynki.
II.Demontaz siedziska:
1. odwracamy fotel do gory dnem i wykrecamy dwie plaskie zakretki plastikowe (duze plaskie lebki, trudno nie znalezc z przodu fotela)
2. po wyjeciu gabki z tapicerka - meczymy sie ze stalowymi drutami (patrz p I.7 powyzej)
Po calej operacji cieszymy sie ze zdjetej z fotela tapicerki
[ wiadomość edytowana przez: magus dnia 2008-05-27 22:37:23 ]