Dystanse do kół

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Albo miałem zwidy albo temat dystansów był już "klepany" na forum??
Pochwaliłem się, że sprawdzę tylko bo właśnie z nastaniem wiosny toczymy ze znajomymi dysputę na ten temat...uruchomiłem "szukaj" na forum, a tu nic!!
Panowie proszę o podzielenie się doświadczeniami!!...Jakie ZA i PRZECIW dystansom, zalecana grubość /przy "cywilnej"nieco ostrej jeżdzie/, firmy, ceny, opinie ??

temat był wałkowany na starym forum pogadaj z Olem on to wtedy załatwiał i do dzisiaj jezdzi na dystansach........ a grubosc miały coś ponad 20mm

Może ci szybko zabić łożyska. Wszyscy twierdzą, że powinny być jak najlżejsze, a spotkałem się z opinią, żeby tylko nie z aluminium... Poprawia się troche trakcja, ale różnica nie jest wielka.
No i muszą być porządnie wyważone.

Spytaj MaćkaGT on używa od dawna. koszt to około 200 zł.

Zagazowany=uradowany !!!

Szerokiej drogi !!!

[ wiadomość edytowana przez: Zoltar dnia 2003-03-22 10:13:49 ]

Z dystansami to jest jeszcze problem z ich montażem - szczególnie na tył. Niestety większość modeli pierścieni dostepnych w tzw. przyzwoitej cenie z uwagi na długość "ośki" z tyłu nie dochodzi po ich założeniu bezpośrednio do bebna. Konieczne jest spiłowanie tej "ośki" na długości zależnej od szerokości samego dystansu.
Również zastanawiałem się nad negatywnym wpływem dystansów na stan zawieszenia. Koło jest odsunięte o te np 2 cm i przez to staje się cieższe do amortyzacji przez zawieszenie. Moje dystanse narazie leżą w garażu i sam nie wiem czy je wogóle zamontuję czy się ich pozbędę.

Panowie! Dzięki wielkie za odzew....a myślałem, że to takie proste i "bezkonfliktowe".Widzę jednak,że trzeba by się dobrze do tematu przymierzyć i naumieć tego i owego. Pozdrowionka z Katowic!

ja jesem jednym z posiadaczy tych "magicznych" dystansów ....i od roku leżą sobie pod szafą............

MIałem wersją 17mm i mieściły się idealnie...tyle że kirownica cięzej chodziła...trodno można przebolec - ale poleciały mi łożyska z tyłu...trudno raz na jakiś czas można zrobić.....wytrzymał bym wszystko gdybym któregoś dznia nie zdjął koła...i zobaczył jak dystans ładnie spękał....i zaczynał się kruszyć......

w tym momencie przypomniałem sobie jak jeszcze 30 minut temu jechałem 140km/h..... wyobraziłem sobie co się dzieje gdy...

i dydtanse poleciały do kosza....

nie polecam!!!
Lepiej kupi felgi z ofsetem

O właśńie! na taki post czekałem! DZIĘKI!

"...Lepiej kupić felgi z ofsetem..."

DOKŁADNIE !!!
Albo z szerokim rantem - jak kto woli...

moim zdaniem dystanse tak samo poprawiaja walory trakcyjne jak nasz spoiler na klape aerodynamike)) zawieszenie zostalo tak a nie inaczej zaprojektowane a takie amatorskie zmiany raczej pogorsza niz polepsza cos.. a powaznie to popieram lukasza lepiej fajne felgi czytaj: szersze kola

Szersze felgi jak najbardziej , wtedy należy popracować nad offsetem bo koło może ocierać o jakieś elementy zawieszenia ale z offsetem też nie należy przesadzać bo efekt dla łożysk będzie taki sam jak przy dystansach . Ogólne zasady mówią ,że offset może być do około 10 mm mniejszy od fabrycznego. Im mniejszy offset tym koło bardziej na zewnątrz, ale o takich oczywistych sprawach nie będę mówił .
Pozdrawiam Rysio

Czy ten offset o ktorym piszesz to jest na feldze rozmiar ET ???
Im mniejszy offset ( ET ? ) tym środek felgi(mocowanie) jest bardziej wciągnięty do środka ?

ET, OFFSET, OSADZENIE FELGI to wszystko to samo. Im mniejsze tym koło bardziej na zewnątrz , fachowo rzecz ujmując jest to odległość płaszczyzny styku felgi z piastą od osi felgi . Dla przykładu ET 38 to 38mm, ET 0 oznaczłoby że płaszczyzna ta pokrywa się z osią felgi a ET -20 że osadzenie jest ujemne czyli przeszło poza oś felgi.
Pozdrawiam Rysio

Dzieki za wyjasnienie

Potrzebuje pilnej pomocy czy te dystanse da sie założyc do naszego espero.

Dystanse

Raczej nie

na aukcji jest średnica środka 55 a u nas jest 56,5

Chyba że ktoś Ci te półtora milimetra wytoczy

Te dystanse byly na lanosie wiec to kwestia niedokladnego pomiaru 55mm to rozmiar Mazdy chyba.

Felgi Stalowe
Bardzo ciekawe zobrazowanie, nie tylko ET

żeby dobrac dystanse musisz miec najpierw konkretną felge z szerokością i ET potem trzeba dopiero obliczyć możliwe odsuniecie nie odwrotnie.