| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-05-05 15:01:23 Czasem nie łącz tego z niczym! |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-05-05 15:55:27
Warto dodać, że taki czujnik występuje tylko w modelu z ABS. Więć lepiej zostaw tak jak jest, bo spali Ci bezpiecznik |
Esper Espero 1.5GLX małopolska | 2006-05-05 20:20:39 Nic się nie spali - przynajmniej tak jest u mnie.kostka jest rozłaczona - a jak połacze kontrolka poziomu swieci ciągle niezaleznie od poziomu płynu - wiec nie ma poprostu czujnika poziomu ale poza swieceniem po połaczeniu nie ma zadnych innych objawów. |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-05-05 20:27:55
To spróbuj włączyć wycieraczki albo spryskiwacz |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-05-05 21:20:29
Absolutnie nic się nie dzieje-testowałem w poprzednim esperaku |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-05-05 21:39:28
potwierdzam |
Esper Espero 1.5GLX małopolska | 2006-05-05 22:09:22
Bez zmian |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-05-05 23:00:59
Czyli loteria?? U mnie bardzo ładnie wywaliło bezpiecznik Moze w iłkach potestujemy w ilu esperakach wywali a w ilu nie |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-05-05 23:42:34 bardzo dziwne z tym bezpiecznikiem, na schemacie nie widzę żadnego związku kontrolki i czujnika ze sryskiwaczem i wycieraczkami. Który bezpiecznik wywala - od wycieraczek i spryskiwacza (F4) czy od deski rozdzielczej (F14)?
Ja kiedyś też połączyłem oba złącza czujnika i kontrolka zapaliła się oczobitnym pomarańczowym światłem. Nic się nie popsuło, jednak nie włączałem wycieraczek ani spryskiwacza. |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-05-06 00:29:11 Wywala bezpiecznik od wycieraczek (F4).
Wkurzyliście mnie, że az poszedłem sprawdzić kiedy sie pojawia napięcie i jaki ma kierunek na tych kostkach. A więc: 1. kostka żeńska to tylko dwa piny do podpięcia włącznika, jeden podłączony do masy, drugi do żarówki na desce , gdy sie je zewrze kontrolka świeci. Kolory kabli czarny(masa)/biało-czarny(żarówka) 2. kostka męska, napięcie pojawia sie w momencie włączenia pompki spryskiwacza, plus na kablu czerwonym, minus na czarnym. Bezpiecznik wywala dlatego ze po złączeniu tych kabli mają one masę po przeciwnych stronach, a wiec gdy na kablu czerwonym pojawi sie + natrafi on na -- w kostce żeńskiej i bezpiecznik wywala. Wniosek z tego mój jest taki: Żaden z Was nie włączył spryskiwacza |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-05-06 15:48:06 A może jest zależność między 1,5 a 1.8? |Bo wszyscy, u których nic się nie dzieje mają 1,8
A spryskiwacza i wycieraczek używałem normalnie .Tylko wkurzała mnie ta lampka i po przeróbkach założyłem czujnik |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-05-06 16:40:59
No właśnie teraz do mnie dotarlo, że w każdej kostce są 2 przewody, aż pobiegłem do garażu sprawdzić! I kolejna tajemnica - po cholerę takie rozwiązanie?? W schemacie jest to bardzo proste - czujnik poziomu zwiera styki i lampka świeci. PO co dodatkowe 2 linie? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-05-06 16:45:37 Wygląda to tak, jakby kostka męska była kostką do podłączenia pompki spryskiwacza... drugiej pompki. Po co? Może do spryskiwacza świateł, który był w zamysłach projektantów? Może do tylnej wycieraczki dla wersji kombi?
Niemniej jednak można wykorzystać tę złączkę i zamontować drugą pompkę spryskiwacza. Jedną dyszę do jednej pompki, drugą do drugiej. Skończą się narzekania na małą wydajność i ciśnienie ![]() |
raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2006-05-06 17:02:14
Potwierdzam wywala bezpiecznik !!!
Raffsa |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-05-06 22:00:04
Ale ty też masz 1,5 |
![]() papciak espero 1.8 gdansk | 2006-05-06 22:57:16 u mnie wywalilo bezpiecznik od razu, wiec lepiej nie podlaczac..bo po co? |
raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2006-05-06 23:02:14
teraz to mnie zaskoczyłeś !!! jutro sprawdzę bo już póżno !!! raffsa |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-04-19 23:58:13 A ja się dzisiaj nudziłem i znalazłem "pożyteczne" zastosowanie dla tej śmiesznej kontrolki poziomu płynu spryskiwacza....
Podłączyłem tą kontrolkę tak, że zapala się w chwili kiedy włącza się wentylator chłodnicy. Piktogram jest tematycznie zbieżny, więc ...może być. A zrobiłem to tak: Przy okazji wymiany wtyczki [damsko-męskiej] na przewodach... od zasilania wentylatora chłodnicy, dolutowałem równolegle do tych przewodów dwa dodatkowe kabelki, które pociągnąłem w izolacji z "peszla" i podłączyłem do cewki najzwyklejszego przekażnika (12V 20A). Póżniej ze styków biernych (rozwartych) tego przekażnika ...do tej wtyczki przy zbiorniku spryskiwacza, która odpowiada za świecenie kontrolki na desce. Już w chwili włączenia się I-szej prędkości wentylatora chłodnicy "ten" dodatkowy przekaźnik zwiera swoje styki i ...kontrolka świeci. (przekaźnik działa u mnie już od ok. 5,5 V.) Wszystko "ładnie pięknie" ...tylko, że ta kontrolka daje strasznie po oczach ...Jeżeli w wersji oryginalnej [z czujnikiem poziomu] miałaby tak działać, że mrugałaby wciąż jak na dyskotece ...to moim zdaniem lepiej, że większość naszych samochodów nie ma tego czujnika.
Kolejnym zastosowaniem tej samej kontrolki będzie kontrola ...poziomu płynu w zb. wyrównawczym (...) Już ...chyba wreszcie jestem blisko rozwiązania tematu. Ale o tym później ...jak "opatentuję ustrojstwo"
|