[126 el] problem ze światłami

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od jakiegoś czasu włączjąc krótkie światła gasły mi zegary i wszystkie tylne światła. Dopiero za którymś pstryknięciem wszystko świeciło jak należy lub po włączeniu dopiero po chwili (kilka sekund) zapalały się zegary i tył. Chyba w piątek już wogóle światła odmówiły posłuszeństwa i nie świeciły, jedynie postojówki. Więc wywaliłem włącznik i jeździłem aż do dzisiaj na ostro spiętych kablach. Myślałem że to wina włącznika świateł, wymieniłem go dzisiaj, popodpinałem kable wg schematu elektrycznego, bo zapomniałem jak te kabelki tam były, jednak problem nie zniknął. Na krótkich przód świeci, a zegary i tył nie. Domyślacie się może w czym tkwi problem ? Jeśli mógłby ktoś zrobić foto kabelków przy włączniku to byłbym wdzięczny (bo nie jestem do końca pewny czy dobrze podłanczam)

Walnij pięścią w skrzynkę bezpieczników-z reguły pomaga.

Innymi słowy popraw styki kabli w skrzynce bezpieczników. Nie wiem jak jest w malanie ale niemal wszystkie fury na obwodzie świateł mijania/drogowych mają poza bezpiecznikiem przekaźnik-może on jest też winny?

ale dziwi mnie jedna rzecz, że jeśli wyrzuciłem z obwodu włącznik i kable zwarłem na ostro to wszystko świeci. W skrzynke bezpieczników stukałem, czyściłem wszystkie styki bezpieczników, od spodu wszystkie kostki wypinałem i też czyściłem.

wymien wlacznik swiatel.

wymieniłem (na nowy)... napisałem o tym w pierwszym poście

moze Tobie sie w kostkach przod/tyl instalacji cos rozlaczylo alob masa tylnych swiatel odkrecila nie ma mozliwosci aby swiecil tylko tyl bo postojowki sa przeciez podlaczone "na krzyz"

To wywal wyłącznik i skręć na skrętkę. Jak mówisz że tak banglało to zostaw w ten sposób a tak na poważnie to posprawdzaj wszystkie styki, przejedź je WD40 i powinno działać. Fotki podłączenia nie dam rady zrobić bo nie mam jeszcze instalacji

Cytat:
moze Tobie sie w kostkach przod/tyl instalacji cos rozlaczylo alob masa tylnych swiatel odkrecila

raczej nie możliwe bo z postojówkami wszystko świeci jak należy

jutro jeszcze jakoś przemęcze na skrętke, a jak się cieplej zrobi to wogóle jakiś przegląd instalacji będe musial zrobić bo czasami takie cyrki w aucie się dzieją że zaczynam wątpić

a przekazniki to na pewno masz OK? bo mi raz poszly sie swiatla jeb.. jak padal przekaznik..tzn. wlaczlem mijania ale nie zapalaly sie zegary obrotek i temp. wylaczylem - wlaczylem i swiatel juz nie ujrzalem..zamienilem bezpieczniki i chodzilo..wiec looknij na to..

Mam dokładnie taki sam problem u mnie w elegancie. Włączam światła: przód świeci, zegary i tył nie. Czasem po przejechaniu kilkuset metrów tył sam zacznie świecić, czasem trzeba popstrykać przełącznikiem Bezpieczniki chyba nie powinny mieć na to wpływu, bo (jak ktoś już napisał), światła chyba są "na krzyż" Jeśli uważacie, że to może być "przekaźnik", to: gdzie to jest i jak wygląda?

wymień przełącznik

Cytat:
2008-06-10 13:12:17, mateuszc pisze:
wymień przełącznik

York miał identyczne objawy, pisał, że zmienił - i nie pomogło. Dlaczego u mnie miałoby pomóc? Z postojówkami też nie mam kłopotów.

no ale piszesz ze trzeba popstrykać przełącznikiem . To chyba mówi samo za siebie.

też miałem taką choinke światła mi migały raz świecił licznik raz nie, wymieniłem przełącznik i było okej