I znów problemy z temperaturą..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No i mam znów zagwozdkę..
Zimą, miałem problemy z niedogrzanym silnikiem. WYmieniłem termostat - i jak ręką odjął, łapał nominalną temperaturę (połowa skali) po kilku minutach jazdy. I tak było aż do niedawna..

Mamy upały, 30 stopni prawie, a wskazóweczka temperatury ledwo wychodzi mi na pole "norm" - nawet po 20 minutach jazdy w korkach.

Co może być przyczyną - znów termostat?

Nadmienię, że niedawno regulowałem zawory (silnik 1.3i) oraz poprawiałem świece - ale to chyba nie ma wpływu na nagrzewanie się silnika?

krz

Sprawdź poziom płynu chłodniczego, jeśli ok, to czy wentylator nie chodzi na stałe (wskazywałoby to uszkodzony czujnik wentylatora), a jeśli i to działa prawidłowo, to pozostaje czujnik temperatury cieczy, który podaje info na wskaźnik na zegarach (jakieś 18zł) lub sam wskaźnik nawalił...

To i ja się podłącze do tematu, czy przyczyną, że wentylator się nie włącza oraz nie ma obiegu układu chłodzącego może być walniety czujnik temperatury cieczy? Bo sytuacja jest u mnie podobna jak u kolegi, ale po otworzeniu maski wszystko się gotuje...

Cytat:
2008-06-10 18:54:49, Ruski pisze:
To i ja się podłącze do tematu, czy przyczyną, że wentylator się nie włącza oraz nie ma obiegu układu chłodzącego może być walniety czujnik temperatury cieczy? Bo sytuacja jest u mnie podobna jak u kolegi, ale po otworzeniu maski wszystko się gotuje...

Może być, u mnie tak było.

Cytat:

Czujnik. Ten, który decyduje o uruchomieniu wentylatora.
Jeśli masz 1.6 16V to taki pomarańczowy, wkręcony w wąż biegnący od termostatu do chłodnicy

Cytat:

jeśli wszystko się gotuje jak to Ująłeś to sprawdz jaką temperature ma płyn w zbiorniczku wyrównawczym...jeśli nie jest ciepły (gorący) to znaczy, że termostat nie otwiera Ci układu chłodzenia

fotorelacja

Więc
jeśli jest to silnik 1,3i to on czujnik temperatury odpowiedzialny za wiatrak ma albo na obudowie termostatu (super dostęp) lub tak jak u mnie przy pierwszym cylindrze pod kolektorek ssącym (dostęp bardzo ciężki)
jednak jeśli jest to silnik w mk7 czyli 1,3 Endura E to sterowanie wiatraka jest przez komputer a ten czujnik o którym pisze jedynie podaje sygnał do kompa ...

oczywiście może to być walnięte ale ja bym szukał jeszcze przyczyny w uszkodzonym takim wielkim zielonym przekaźniku przy akumulatorze.

sprawdź też ten czujnik który który jest przy obudowie termostatu taki mniejszy (czujnik na wskaźnik), być może on jest walnięty i źle pokazuje temperaturę a silnik pracuje w optymalnych warunkach ...
lub może być tak że przez złe wskazania nie masz pojęcia o przegrzewaniu silnika ...

to się rozpisałem ... ale mam nadzieje ze to coś komuś pomoże ...

moj silnik to 1.3i , mk6 wiec jeszcze nie endura. Fakt, jest czujnik zainstalowany w obudowie termostatu - on odpowiada za wiatrak, za wskaznik na desce czy też może za oba ;]
Jutro rano sprawdzę czy aby wiatrak nie włącza się za wcześnie.

Cytat:
2008-06-10 23:10:54, musicman pisze:
moj silnik to 1.3i , mk6 wiec jeszcze nie endura. Fakt, jest czujnik zainstalowany w obudowie termostatu - on odpowiada za wiatrak, za wskaznik na desce czy też może za oba ;] Jutro rano sprawdzę czy aby wiatrak nie włącza się za wcześnie.

ten czujnik odpowiada za wentylator...w moim pierwszym essim od niego biegł taki cienki kabelek do bloku silnika i tam był czujnik temp. wskażnika na desce

Mój problem jest już rozwiązany, co się okazało styki były zaśniedziałe, po ich wyczyszczeniu, wentylator zaczął się kręcić i czujnik temperatury zaczął wskazywać temperature. Oczywiście obieg wody też już jest... Jedna wtyczka a tyle problemów... ;/