Akcyza -DO ZWROTU!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Koledzy kto z was sprowadził sobie autko z zachodu i płacił tą złodziejską akcyzę może żądać jej zwrotu!! Szczegóły w linkach poniżej:
http://autoswiat.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=9772
Wniosek o zwrot akcyzy: http://www.autoswiat.redakcja.pl/pliki/wniosek.pdf
Prawomocny wyrok sądu RP (akcyza do zwrotu):
http://www.autoswiat.redakcja.pl/pliki/wyrok.pdf

chyba będzie mało chętnych

za grosze to szkoda roboty

pozdrawiam

1. Zależy co kto rozumie jako grosze,
2. co niektórzy zapłacili nawet całkiem niemałe kwoty (np. ja 1800 PLN)
3. I najważniesze tu nie chodzi nawet o pieniądze tylko O ZASADY !! To jest nie do pomyślenia żeby państwo działało niezgodnie z prawem! Nas obywateli ZUS-y, US, i inne urzędasy ścigają za 5PLN ( gdzie wysłanie ponaglenia kosztuje więcej) tak więc DLA ZASADY nie można tego puścić płazem nawet gdyby to było tylko 5 PLN!! A tak swoją drogą dziwi mnie taka obojętna postawa czyli niby co..? czyli my też możemy wyjść na ulicę i dać komuś w ryj i zabrać mu 20 PLN tylko dlatego bo to tylko 20PLN?!

cezik:
w duzym stopniu sie zgadzam z tym co piszesz. przypomina mi sie temat kiedys poruszony przez boogiego w sprawie reklamacji amorow sachs'a. nie mozna sie dawac urzedom.

no wszystko jest OK, akcyze nam oddadza, ale jak by nie patrzyl operowali nasza kaska prawie rok czasu, do akcyzy powinni doliczyc jakies procenty za bezprawne zadanie zaplacenia akcyzy i operowanie nia. W koncu rok temu moglem sobie kupic 2 piwa a teraz tylko 1

Przeczytajcie linki które dołączyłem jest tam jeden z gotowym pismem do naczelnika urzędu celnego i wzmianka o odsetkach oczywiście...

Wartość podatku Akcyzowego jaką zapłaciłem od czerwca 2004 tio około 30tys zł.Ale chyba nie będe jednym z pierwszych który wystąpi o jej zwrot.Poczekam aż precedens stanie się regułą.
Chyba że wizja zakupu np. MV6 2000r za tą kaskę wyzwoli u mnie niespotykaną odwagę.
Biorąc pod uwagę że kasę tą traktował bym jako manne z nieba odsetki moge podarować lub przekazac na zbożny cel.

nie podniecał bym sie tak bardzo. Sam coprawda sprowadziłem dwa auta mógł żądać zwrotu moich 2tys zł ale trzeba pamiętać o tym że większosć z was ma zaniżone faktury zakupu, co jest karalne. Jeśli zachaczymy urząd celny to napewno będziemy miec na głowie u. skarbowy (dotyczy wszystkich handlarzy na lewo).
Owszem można próbować walczyć ale tylko wtedy gdy my jesteśmy czyści czyli faktura ok, bo przecież to ona jest głównym dowodem, a nie wierze że sąd nie zarżąda potwierdzenia autętycznośći faktury, czyli sprawdzą niemca. Poza tym czytałem w Aotogiełdzie Ogólnopolskiej (chyba wtorkowa) że ur. celne weryfikują faktury (Łódzkie i mazowieckie przedewszystkim). Nie wiadomo czego szukają ale teoretycznie robią to bezpodstawnie.
Czyli nic nowego

To czy faktura jest prawdziwa -to się zgadzam.
Nie polecał bym występowania o zwrot w przypadku wątpliwości .
Ale niska kwota nie jest podstawą do karania.
Owszem istnieją przepisy które mówia o tym że znaczne zaniżanie wartości ruchomości bądż nieruchomości może świadczyć o tym że sprzedający i kupujący próbowali ukryć akt darowiżny.
Ale to jeszcze trzeba udowodnić .
Nie zapominaj że wartość pojazdu może drastycznie zmaleć w wyniku np. wypadku.
Co do dobierania się do dupy niezarejstrowanym chandlażom-jestem za a nawet nie przeciw.

Zreszta jezeli juz dojdzie do tego ze beda mieli oddawac to oddadza tym co sie upomnieli. Wiec mysle ze warto napisac pisemnko.

... Ale niska kwota nie jest podstawą do karania. Owszem istnieją przepisy które mówia o tym że znaczne zaniżanie wartości ruchomości bądż nieruchomości może świadczyć o tym że sprzedający i kupujący próbowali ukryć akt darowiżny. Ale to jeszcze trzeba udowodnić . Nie zapominaj że wartość pojazdu może drastycznie zmaleć w wyniku np. wypadku ...

dokładnie tak, trzeba udowodnić, ale to każdy sam musi zadecydowac czy czy warto mu ryzykować, bo głupio by było walczyc o akcyze jak by okazało się że faktura jest lewa

Nie wiem jak Ty zaniżyłeś sobie faktury. U mnie i u niemca jest taka sama kwota na fakturze a ile mu zapłaciłem faktycznie to już inna sprawa - więc czego się tu obawiać?? U mnie akcyza wyszła 1100zł to chyba też nie są grosze??

Cytat:
2005-04-09 09:53:58, czacha pisze:
nie podniecał bym sie tak bardzo. Sam coprawda sprowadziłem dwa auta mógł żądać zwrotu moich 2tys zł ale trzeba pamiętać o tym że większosć z was ma zaniżone faktury zakupu, co jest karalne. Jeśli zachaczymy urząd celny to napewno będziemy miec na głowie u. skarbowy (dotyczy wszystkich handlarzy na lewo). Owszem można próbować walczyć ale tylko wtedy gdy my jesteśmy czyści czyli faktura ok, bo przecież to ona jest głównym dowodem, a nie wierze że sąd nie zarżąda potwierdzenia autętycznośći faktury, czyli sprawdzą niemca. Poza tym czytałem w Aotogiełdzie Ogólnopolskiej (chyba wtorkowa) że ur. celne weryfikują faktury (Łódzkie i mazowieckie przedewszystkim). Nie wiadomo czego szukają ale teoretycznie robią to bezpodstawnie. Czyli nic nowego

Cytat:
2005-04-09 15:11:33, Shinobi pisze:
Nie wiem jak Ty zaniżyłeś sobie faktury. U mnie i u niemca jest taka sama kwota na fakturze a ile mu zapłaciłem faktycznie to już inna sprawa - więc czego się tu obawiać?? U mnie akcyza wyszła 1100zł to chyba też nie są grosze??

Ja oddałem razem ponad 2100zł to kupa kasy. też niemiec ma kopie u siebie ale chodzi o tych którzy pisali faktury na kolanie jak to często bywało

złość mnie bierze bo ja swoją omcie przyciągnąłem w marcu... czyli akcyza i cło 12000 pln he he przynajmniej jest carawan .aha z pseudo drewnem

Witam

W tej sytuacji nasuwa sie pytanie

Czy wogole należy zapłacić akcyze za ściągnięty samochód??

Pozdro ALL

No to chyba spróbuję, zwłaszcza, że kaska się przyda a powinni mi zwrócić 200 EUR

a tak se odgrzebalem watek bo cos ciekawego nasze panstwo wymyslilo
ciekawostka

Starałem się przeczytać to ze zrozumieniem i wyszło mi, że jak ktoś się zgłosi po zwrot bezprawnie pobranej przez państwo akcyzy, to może się okazać, że jeszcze dopłaci tej bezprawnej akcyzy, jak coś zakombinował Skoro była pobierana bezprawnie, to chyba nie powinno być już dyskusji na ten temat, tylko powinni oddać i tyle...ale u nas to są pojeb..., więc wszystko jest możliwe.

no tak to juz jest, placisz bezprawnie, chcesz aby Ci oddali, ale ze zanizyles kwote to musisz doplacic bo panstwo za malo zarobilo. Poprie... ten kraj jest na maxa ale coz mozna poradzic

ja zapłaciłem zgodnie z wartością - 3000 zł
zwrócą