Kupno samochodu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chlopaki jak mam umowe kupna sprzedazy to napierw ide oplacic te 2 proc od kwoty na umowie wypisuje pita 3 ?

i potem do komunikacyjnego od razu i dostaje blachy?

oni i tak pewnie policza swoje 2 proc od kwoty ? jaka jest na rynku za ten pojazd czy jak? i od razu mi kaza wiecej zaplacic?

2% od ich cen giełdowych jeżeli auto jest już zarejestrowane w polsce.Potem do urzędu komunikacji.

Najpierw idziesz do US wypełnić PCC3, płacisz 2%, ale jeśli na umowie jest cena taka w miarę, to nawet nie będą patrzeć do cen giełdowych, później do Wydziału Komunikacji, ale pamiętaj, że PCC3 musisz zapłacić do 14 dni po zakupie auta, inaczej po 3-4 miesiącach przyjdzie do Ciebie wezwanie do zapłacenia mandatu karnego...

pcc3 to jest te 2 proc to to samo tak?

Tak, jest to podatek od czynności cywilno-prawnych, jakimi jest umowa kupna-sprzedaży, podpowiem też, że jeśli będziesz miał jakiegoś współwłaściciela pojazdu, to musisz wypełnić jeszcze PCC3A.

czyli ja tych ppcc3 2 proc nie place od razu?

Masz na zaplate 14 dni od daty kupna na umowie kupna-sprzedazy

ponoc jak spisze te pcc3 to nie trzeba umowy kupna?

to pcc3 zostaje w US z tamtad dostaniesz tylko pokwitowanie uiszczenia oplaty i z tym, dowodem rejestracyjnym, karta pojazdu, rejestracjami oraz umowa kupna sprzedazy idziesz do wydzialu komunikacji przerejestrowac samochod. Jezeli samochod byl kupiony w tym samym powiecie w kturym mieszkasz to podajze placisz 70 zl za nowy dowod jezeli byl w innym to z tego co pamietam placilem 250 zl za dowod i tablice

Bo to jest autko siccganieete z usa przez belgie

facet kupil oplacil wsyztsko zoribl przeklad oplacil skarbowke i ja go kupilem od niego oczywiscie nie ma dowodu polskiego jezszcze bo sprzedal przed pojsciem do komunikacji

Tez mnialem podobnie tylko ja kupilem w polsce auto na niemieckich tablicach

W US zaplacilem 2% podadku od kupna-sprzedazy w polsce
W komunikacji musialem dostarczyc oby dwie umowy (niemiecko z tlumaczeniem i polska), dowod rejestracyjny niemiecki z tlumaczeniem, VAT-25, opłate recyklingowa, jakies papierki z celnego (akcyzy) i to chyba bylo wszystko wiecej nie pamietam zeby cos bylo potrzebne, tablic nie musisz zanosic bo im potrzebne nie sa
Ja dostalem odrazu nowe tablice juz polskie a nie jakies probne jak mnie straszyli i tymczasowy dowod rejestracyjny i placilem okolo 250 zl

czyli jak zanize kwote to na miejscu mi powiedza ze jest wiecej wart i mi wylicza inna kwote a jak ja mam papier koleisia za ile kupil i dodam 1 tys do niej i co wtedy

Panowie a jak sie sprawa ma jak motocykl rejestruje i taka sama sytuacja kupiony w usa do belgi facet kupil w belgi i kupilem to od niego po oplatach zrobil przeglad tlumaczenia oplacil vat25 i co z tym recyclingowym? tez jest na moto czy jak??