Hamulce, czy aby na pewno wszystko jest dobrze?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
coś wg mnie dziwnego dzieje się z hamulcami w moim aucie...

mianowicie założyłem sobie alu 17 i teraz gdy hamuję mocniej czuję jak pedał mi lata pod nogą, i czuć drżenie...co to może być?

Dodam,ze mam wymienione tarcze i klocki na nowe, zawieszenie typu wahacze, drążki, końcówki, maglownica wszystko było robione w zeszłym roku, alu są proste...nie wiem co to może być...

auto hamuje,jak się docisnie to staje w miejscu ale to drżenie mnie denerwuje i nie wiem co to jest...nie jeździ mi się z tym dobrze...

P.S 2 sprawa czy jest możliwość przetarcia się przewodów hamulcowych z przodu w wyniku założenia zbyt szerokiej felgi i laczka?

Ostatnio jak miałem 195/50/15 przetarł mi się i straciłem hamulce, mechanik mówił,ze to od tego :/

teraz mam 205/40/17 nie chce drugi raz mieć takiego czegoś, choć nic nie czuję i mam pełny skręt i nic nie trze

Wyważ sobie porządnie koła i sprawdź amortyzatory.

koła są wyważone porządnie to wiem na pewno...ale co do amortyzatorów to tylne w sumie mógłbym już pomału wymienić, myślisz ze amory też moga miec na to wpływ??

to że tarcze są nowe nie znaczy że są napewno proste.. ale wrzuć felgi na wyważarkę, albo zmień przód z tyłem.. bo róznie wyważają, uwierz - robią czasem gorzej niż byłoby bez odważników ;]

Kupiles nowe opony czy uzywane?

opony kupiłem używane, nówki w tym rozmiarze...ehh cena i jeszcze raz cena, ale zaznaczam,ze kupowałem je od znajomego co g**** by nie wkręcił...no ale poszukując przyczyny tego zastanawiam się nad tym iż jesli przypuścimy ze jednak wyważenie jest nie do końca super to wpływ na to drżenie ma przód czy tył??

kiera nie lata, nic nie ściaga co ważne, tylko telepanie tym pedałem :/

Ja wierze ze on Ci nie robil wala, ale wystarcza inna charakterystyka zawieszenia, zeby odczuc roznice w stanie opon.

zatem co proponujesz?

najprosciej? wjedz na podnosnik taki dwukolumnowy, zakrec kazdym z kol z osobna i popatrz czy nie ma zauwazalnych miejsc np po przehamowaniu, czy opony nie sa krzywe itd...

ok zalozyles alu i to sie stalo a czy na poprzednich kolach bylo dobrze? drzenie pedalu hamulca moim zdaniem nie ma nic do wywazenia kol , skoro mowisz ze prowadzi sie bez zastrzezen, gdyby kola byly niewywazone to mialbys raczej takie delikatne trzepanie kierownica i to bez wzgledu czy hamujesz zczy nie a gdyy opony byly nierowno zuzyte na jednej osi to by sciagalo na jakas strone. czy przy wymianie kol robiles cos z tarcza??? moze zdejmowales moze udezyles
Pozdrawiam!!

mi się wydaje że przyczyną może być tarcza,jakiej firmy kupiłeś tarcze,jak jakieś tanie podróbki to to może być to ,a może klocki się nie ułożyły prawidłowo i pedał faluje,ale obstawiam tarcze,sprawdź je czy są proste

ja jeszcze tylko dodam ze wystarczy dobra kaluza w spotkaniu z tarcza i nawet najlepsza tego moze nie wytrzymac...

tarcze kupiłem nie żadne śmiecie wiec się nie martwię...po kałużach nie jeżdżę bo wiem czym to grozi...

na poprzednich kołach było dobrze 175/70/13

może teraz z racji dużo większego koła 205/40/17 jest takie coś...
ale przeciez inni tez jeżdża na tym i nic nie drzy...

przy zdejmowaniu nic się z tarczą nie działo, robił mi to warsztat i chłopaki z firmy która należy do mojego kolegi...

A wez moze sprobuj przelozyc jeszcze raz stare kola i zobacz czy sie zmieni, da Ci to zawezenie kregu winowajcow albo do ukdaldu hamulcowego albo kola. Ja tak doszedlem jak mnie sciagalo na lewa po wymianie opon i felg jednak stalowych, jezdzilem do wulkanizatora kilka razy i ten sie upiera ze wsio ok no to ja mu na to dlaczego na starym komplecie kol jest ok a jak zaloze nowy to jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki zaczyna sciagac, wyganiali mnie ze niby luzy itd. a luzow nie ma bo robilem to, wzialem sprawe w swoje rece pomierzylem suwmiarka i okazalo sie ze po prostu na osi roznica zuzycia okon ok 0.7mm (opony kupione jako uzywane). A wiec zacznij od zawezenia kregu poszukliwan
Pozdrawiam!!!

ok dzieki za podpowiedź, jutro w ogóle zdejmuje alu chce zobaczyć czy na poprzednich tak bedzie, podejrzewam,że nie...