| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
draakhul LOB SYMPATYK A CARAVAN Białystok | 2008-06-15 18:55:17 Czy mógłbym prosić kogoś, kto ma, o podesłanie na maila schematów elektrycznych do A? Chodzi mi głównie o fragment, gdzie pokazane jest podłączenie klaksonu. Mój adres to m.golebiowski@gazeta.pl. Będę wdzięczny za pomoc. |
draakhul LOB SYMPATYK A CARAVAN Białystok | 2008-06-16 01:02:06 To jeszcze jedno pytanie: jak jest poprowadzony plusowy przewód od przycisku klaksonu w kierownicy? Idzie do bezpiecznika? |
SENATOR LOB MEMBER SENATOR B GDANSK | 2008-06-16 09:06:00 schematy
tu sa schematy w dziale warsztat odnosnik schaltplane. z przycisku na kierownicy nie idzie zaden plus tylko masa do przekaznika w skrzynce bezpiecznikow.ten przekaznik podaje plusa prosto z akumulatora przez bezpiecznik 29 na 2 syreny klaksonu. jak sciagniesz schematy to jest to widoczne na lini od 431 do 433 |
draakhul LOB SYMPATYK A CARAVAN Białystok | 2008-06-16 11:48:34
U mnie do przycisku dochodzą dwa przewody: czerwony, który wchodzi do kolumny kierownicy, i czarny masowy. Ponieważ klakson przestaje czasem kontaktować przy kręceniu kierownicą, podejrzewam właśnie ten czerwony. |
draakhul LOB SYMPATYK A CARAVAN Białystok | 2008-06-16 19:46:42
Nie powiedziałem, że jestem mądrzejszy. Jeśli tak to odebrałeś, to przepraszam, i proszę o wytłumaczenie: po co mi dwa kabelki w kierownicy? |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-06-16 19:53:28 Człowieku, masz wogóle pojęcie o elektryce??
Klakson do działania potrzebuje + i - tak?? No więc + idzie bezpośrednio, a - idzie z kierownicy. Jednak, żeby "przyjść" z kierownicy to musisz wcisnąć guzik. Ten guzik zamyka obwód, dlatego jeden kabelek w kierownicy to stały - a drugi to odejście tego - do klaksonu. Kumasz?? Jak wciskasz guzik to ten - wędruje do klaksonu i klakson trąbi... Już prościej nie umiem... |
draakhul LOB SYMPATYK A CARAVAN Białystok | 2008-06-16 20:23:24 Ilku, nie krzycz na mnie. W międzyczasie już się domyśliłem, że to są "dwa minusy".
Jeśli dobrze rozumiem całość, to naciśnięcie przycisku w kierownicy zamyka obwód stycznika, który z kolei zamyka obwód właściwego klaksonu. Mam rację? Jeśli nie działa stycznik, to przerwy trzeba szukać w obwodzie idącym przez kierownicę do stycznika, i dalej od stycznika do plusa, tak? |
draakhul LOB SYMPATYK A CARAVAN Białystok | 2008-06-16 22:16:36 Oczywiście napisałem głupoty, tam jest rzecz jasna plus i minus, a nie dwa minusy . Ale za to znalazłem usterkę: zanikł kontakt między przewodem zakończonym taką jakby szczotką i metalowym pierścieniem na kole kierownicy, który przez naciśnięcie przycisku łączy się z masą. Wystarczyło przeszlifowanie szczotki pilniczkiem i klakson trąbi aż miło. Dziękuję SENATOROWI za linka do schematów, przydały mi się w zrozumieniu zasady działania. |