| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-02-11 12:30:53 Wlasnie do mnie dzwonil mechanik i mam dola, a przynajmniej jestem zrozpaczony. Sprawa wyglada nastepujaco:
Samochod sobie chodzil na nagle zgasl. Probowalem go ponownie uruchomic, ale nic to nie dawalo. Obstawilem pompe paliwowa, poniewaz po przekreceniu kluczyka nie zaskakiwala. Tak wiec zaholowalem ja do mechanika i niestety moje obawy sie nie potwierdzily. Po podlaczeniu pompy do pradu zaskakuje, ale przy podlaczeniu do ukladu samochodu nie pali Podobno na cewce sa dwa plusy. Jego sugestie to czujnik halla, moze tak byc? Bledow nie zczytywalem jeszcze, ale jak samochod bedzie u mnie to zczytam. Mam nadzieje, ze jak wyjal aku, to nie zgubi bledu (znaczy pojawi sie po przekreceniu kluczyka i probie odpalenia) jesli to faktycznie jest cos z elektronika. Co robi w ogole ten czujnik?
AutoSeba moze to byc cos z chipem? Nie wiem spalil sie czy cos i warto probowac ze wsadzeniem starego? Znacie w Wawie dobrego elektryka? Dodam jeszcze ze byl robiony swap z ASB na manual, moze tu sie cos posralo?
[ wiadomość edytowana przez: fatboy82 dnia 2008-02-11 12:33:21 ] |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-02-11 16:12:46 no dobra to nie czujnik Halla, co to niewiadomo Na cewce jak sie okazalo w ogole nie ma pradu, tak samo jak na pompie i aparacie zaplonowym...
jednym slowem k...a mac ![]() |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-02-11 17:27:02 Na moje oko padł sterownik MOTRONIC (znaczy komputer silnika)... |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-02-11 17:56:23 Zmień fachowca, bo widzę że coś kiepskawy jest. Jeśli na cewce "ciemno" to kostka stacyjki na pierwszy rzut do sprawdzenia. |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-02-11 19:04:00 a kontrolki by sie palily na desce?
tez mysle o kompie sterujacym, jak podjade do niego to wymienie chip, moze to wystarczy
Fachman jest dobry, ale jako mechanik nie elektryk. |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-02-11 20:28:24 Plus na cewce jest po kluczyku i nie ma nic wspólnego z kompem. |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-02-11 20:52:33 no dobra, ale nie ma drugiego plusa...
Troche w postach wczesniej namieszalem, ale w koncu sie z nim dogadalem (rozmowy przez tel i to w pracy, wiec nie do konca sie dogadalismy). Obstawial wlasnie czujnik halla, bo byl jeden plus, ale nie ma drugiego. Niestety po wymianie czujnika nadal nie ma drugiego plusa. Nie ma takze pradu na pompie paliwa i "chyba" aparacie zaplonowym. Przy przekrecaniu kluczyka wszystkie kontrolki sie zapalaja i prawidlowo gasna, rozrusznik dziala (co jest dla niego dziwne, bo przewaznie odmawial wspolpracy), ale silnik nie zapala (trudno zeby bez iskry i paliwa zapalil). Pompa zostala sprawdzona i przy podlaczeniu bezposrednio do pradu dziala. Czujnik halla jak pisalem wczesniej jest nowy. W necie poczytalem, ze czujnik jest podlaczony do kompa sterujacego silnikiem i przekazuje mu dane odnosnie obrotow silnika i w jakim polozeniu jest pierwszy tlok na podstawie jakiegos tam wyciecia na kole zebatym. Generalnie sygnal z czujnika idzie do kompa i ten dopiero rozporzadza dzialaniem silnika. Stad takie moje domniemywanie o kompie. Bardzo mozliwe ze sie myle, bo ja to ostry laik jestem W zapasie mam standardowy chip kompa, wiec nic nie zaszkodzi go wsadzic i zobaczyc co sie stanie. Mysle ze jak pada komp to glownie ta kosc, a nie caly uklad (oby....).
|
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-02-11 21:05:48
no drugi indukcyjny?!?! jak bede to tez "spinaczem" zczytam bledy Jestem otwarty na wszelkie uwagi by jak najwiecej sprawdzic podczas wizyty
Duzy klopot z wymiana takiego czujnika? |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-02-11 21:21:19 a ja wiem jaki drugi, ja tylko powtarzam co mi mowia
To moze nim wywale 3 stowki ( bo 300 setek to juz przesada ) w jakis sposob??? sprawdze kostke. Choc z tego co pisales, to jakby kostka byla walnieta, to by nie bylo plusa na cewce, dobrze zrozumialem? |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-02-11 21:29:40 a tak odnosnie bledu 19, to nie pojawi on sie zawsze jak silnik nie chodzi?
Aku byl odlaczony, wiec pewnie wszystkie bledy sie wykasowaly ![]() |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-02-11 21:29:56
Zbadaj błędy napoczątek. podłącz aku i pokręć rozrusznikiem, usterka się zarejestruje [ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2008-02-11 21:32:25 ] |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2008-02-11 21:49:40 JAk masz uwalone cokolwiek to kontrolka powinna blyskać podczas kręceni rozrusznikiem - hm no dobrze piszę. Nawet jak padł sterownik/motronic.
Teraz jak są jakiekolwiek ingerencje w układ , gaz czy cóś innego. To może kontrolka nie błyskać więc szukaj wiatru w polu. Jak padł motronic/sterownik to byłby szok. |
autoseba Jeep Wrocław | 2008-02-11 22:26:52 Jeżeli po przekręceniu stacyjki pojawia się kontrolka silniczka(żółta) , to znaczy ,że układ sterownika działa, czyli procesor i pamięć jest ok .
Może być problem z elementami wykonawczymi w sterowniku , końcówki mocy itp. Tam płyną duże prądy i czasami się cholerstwo uwala . |
SENATOR LOB MEMBER SENATOR B GDANSK | 2008-02-11 22:40:12 Rozepnij wtyczke kolo zbiorniczka wspomagania 3 pinowa od czujnika walu.
Powinien wykazac opor okolo 550 ohm. Bez niego ani niema iskry ani niema paliwa ogólnie nic |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-02-12 10:18:14 takie moje pytanko czy przypadkiem czujnik halla to nie jest to samo co czujnik polozenia i predkosci walu korbowego?? czy ten czujnik o ktorym pisze Senator to jeszcze cos innego? Jezeli to glupie pytanie to z gory przepraszam ![]() |
autoseba Jeep Wrocław | 2008-02-12 10:25:48
Czujnik położenia wału , to jest czujnik Halla i wszystkie inne czujniki które działają na tej samej zasadzie ,to czujniki halla , np. w aparacie zapłonowym , czujnik położenia wałka rozrządy. |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-02-12 10:35:49
Nie, pytanie wcale nie jest głupie. Czujnik halla działa na innej zasadzie niż czujnik indukcyjny, Hall jest czujnikiem zasilanym, a indukcyjny jak sama nazwa wskazuje wytwarza napięcie w polu magnetycznym. Czujnik położenia i prędkości wału korbowego może być czujnikiem halla lub czujnikiem indukcyjnym (simteci w x20 xev), w r6 jest czujnikiem indukcyjnym. Ciekawostka. w nowych konstrukcjach abs czujniki prędkości kola są czujnikami halla. |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-02-13 18:38:35 dzis bylem przy samochodzie i chyba sie powiesze, w pizdu na czesci go rozkrece, tracie cierpliwosc do niego
Chcialem zczytac bledy, to mi k....a stacyjka sie zablokowala, przez godzine probowalem ja przekrecic by przynajmniej bledy miec, ale dupa. Lapa mnie napieprza jeszcze od tego krecenia :/ Pradu na cewce i pompie jak nie bylo tak nie ma. Przy odlaczonym czujniku takze nie da sie zapalic (PiotrS mowil ze komp powinien przejsc w tryb serwisowy) Mechanicy odkryli jakis przekaznik przy kompie sterowania. Mowili cos o pradach tam wchodzacych i wychodzacych i jeden wchodzil ale juz nie wychodzil, wiec chcialem go podmienic z moja z 2.0, ale niestety w 2.0 nie znalazlem takowego przekaznika Wiecie moze od czego on jest? Jest calkie spory i ma 6nozek.
Mozliwe ze mogl mi sie takze komp spieprzyc, bo jest po chip tuningu, a juz byly takie przypadki, wiec moze na mnie tez trafilo znienacka. Moge sobie wziac kompa z 2.0 podmienic sama kosc i wsadzic do 3.0 na probe? jezeli nie, to ma moze ktos pozyczyc na testy kompa do C30SE? Jesli to bedzie to, to oczywiscie zakupie
Generalnie jestem ostro zdolowany ta cala sytuacja ![]() |